Akbaş nadir, saf bir köpek ırkı ve ülkemiz kökenli bir tür. Sadık, farkındalığı yüksek ve akıllı olan bu tür, isteyebileceğiniz en iyi özelliklere sahip.

Çoban köpeği, akbaş çoban köpeği ve akbaş olarak adlandırılan bu ırk, nadir bir tür olmasına rağmen onu barınaklarda ve sokaklarda görmek de mümkün. Petshoptan almak yerine köpek kurtarmanın çok daha iyi olduğunu unutmayın.

Bu etkileyici köpekler ailelerine karşı çok koruyucular ve güçlü koruma içgüdüleri var. Büyük köpekler olduklarından dolaşabilecekleri büyük evlere veya bahçeli evlere ihtiyaçları var. Bağımsızlığı seviyorlar ancak insanların yakınında olmak da hoşlarına gidiyor. Akbaşlar çocuklar ile iyi geçiniyorlar ancak başka köpeklerle birlikte yaşayacaklarsa erkenden sosyalleştirilmeleri gerekiyor. Eğer sizi koşulsuz olarak sevecek koruyucu ve sadık bir köpek arıyorsanız, Akbaş doğru tercih olabilir.

Öne Çıkan Özellikleri

  • Akbaşlar sadece beyaz renk olurlar. Bu köpekler sürü köpekleri olduğundan beyaz tüyleri sürüye karışmalarına yardımcı olur.
  • Yıl içinde orta düzeyde ve yazın çok daha fazla tüy dökerler ve bu nedenle kir ve eski tüylerden kurtarmak için haftada bir iki defa taranması gerekir. İhtiyaçlarını karşılarsanız bu kürke bakması kolaydır.
  • Bir şeyin ters gittiğini fark eden Akbaşlar yabancılara hırlar veya havlarlar ancak çok agresif olmazlar. Eğer kapınıza gelen yabancılara karşı sizi uyaracak bir köpek istiyorsanız Akbaş iyi bir tercih olabilir.
  • Akbaşlar bağımsız olduklarından genelde insanlardan ayrıldıklarında ayrılık kaygısı yaşamazlar. Fakat arada bir kendi başlarına olmayı sevdiklerinden onlara alan bırakmalısınız.
  • Akbaşlar kilo alımına yatkınlar ve özellikle de enerjilerinin düşük olması bunun sebepleri arasında. Bu nedenle her gün en azından 30-60 dakika yürütmelisiniz ve aralarda aktif oyun seansları ve kısa yürüyüşler de olmalı.
  • Akbaşlar sosyalleşebilirler ancak diğer hayvanları illa ki sevmezler ve evde tek olmayı tercih edebilirler.
  • Akbaş büyük bir köpek olduğundan çok heyecanlı çocukların oyunlarıyla bile başa çıkabilir. Ancak düşük enerjili köpekler olduklarından yetişkinler veya nasıl oynayacağını bilen çocuklarla olmayı tercih edebilirler.

Boyutları

Akbaş görece saf bir ırk ve bu nedenle boyutlarına dair bazı standartlar var. Akbaşınızın biraz büyük olmasına hazır olun.

Çoğu 34-65 kilogram aralığında olur ve boyu ise omuzda 75 cm civarında olur. Fakat büyük veya daha küçük olanları olabilir.

Kişiliği

Akbaş ailesini koruma içgüdüsüne sahip çok koruyucu bir tür. Bağımsız bir tür olduğundan bazen kendi kendine takılmak ister. Sürü hayvanı olduğundan günümüzde de bu içgüdüleri taşıyor.

Bu köpekler çok akıllıdırlar ve her ne kadar patlayıcı bir enerjileri olmasa da, tehlike sezdiklerinde kıvrak ve güçlüdürler. Bir şey yanlış giderse yabancılara karşı hırlama ve havlama yapabilirler ancak çok agresif olmazlar.

Bu köpeğin eğitim sırasında ihtiyaçlarına karşı hassas olacak güçlü ve kalıcı bir sahibe ihtiyacı vardır. Kolayca eğitilebilirler ancak evde başka hayvanlarla yaşayacaksa erken dönemde sosyalleştirmelisiniz.

Sağlığı

Akbaş, Mastiflerin de yüzyüze kaldıkları bazı rahatsızlıklara karşı eğilimliler ve uzak akraba durumundalar. Genel olarak sağlıklı olsalar da iyi bakım ve düzenli veteriner kontrolü gerektiren çeşitli sağlık problemlerine yatkınlıkları var.

Akbaşlarda görülen bazı yaygın sağlı problemleri şöyle:

  • kalça çıkığı
  • hipotiroid
  • kardiyomiyopati
  • gastrik torsiyon

Bakım

Tüm köpeklerde olduğu gibi Akbaş da sağlık sorunlarının erken tespit edilebilmesi için düzenli olarak kontrole gitmeli. Veteriner onu sağlıklı tutacak bir bakım rutini oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin kulaklarını kir ve böcekler için günlük olarak kontrol etmeli ve temizlemelisiniz. Çok uzamadan önce tırnaklarını ayda bir iki defa kesin. Yere basında tırnak sesi gelmemeli.

Akbaşın bakımına dair bir diğer endişe noktası ise ağız sağlığı. Veterinerinizin önerdiği şekilde dişlerini fırçalamalısınız çünkü pek çok köpek diş problemlerine yatkın. Veterineriniz köpek dişlerinin nasıl fırçalanacağını size gösterecektir.

Besleme

İdeal Akbaş diyeti, düşük enerjili büyük köpeklere uygun olmalı. Enerjisi düşük olduğundan fazla beslenirse kilo alabilir ve bu nedenle düzenli beslemek önemli ve gün içinde mamasını açıkta bırakmamalısınız. Ayrıca öğün adedi de sınırlandırılmalı.

Tüm köpeklerde olduğu gibi Akbaşın beslenme ihtiyacı da yavruluk ve yetişkinlik döneminde farklılık gösterir ve yaşlılık döneminde de değişir. Beslenmesi konusunda veterinerinize danışmalısınız çünkü köpek özelinde beslenme önerilerini ciddi şekilde değişiyor.

Tüy Rengi ve Bakımı

Akbaşlar sadece beyaz olurlar. Bu köpekler sürüye karışmaları gerektiği için beyaz olarak yetiştirilmişlerdir. Saf Akbaşlar için başka bir kabul edilen renk yok.

Akbaşların orta uzunlukta çift kürkleri vardır. Orta düzeyde tüy dökerler ve bu nedenle haftada bir iki defa tüy bakımı yaparak kir ve eski tüyleri uzaklaştırmalısınız. Tüylerin bakımı kolay olur.

Uzun tüylü oldukları için aşırı havalara uygun değillerdir. Yaz aylarında çok tüy dökerler. Bu nedenle onu aşırı hava koşulları olan bir yere götürmeden önce hazırlıklı olmalısınız.

Çocuklar ve Diğer Hayvanlar

Akbaş büyük bir köpek olduğundan heyecanlı çocuklar ile başa çıkabilir. Ancak enerjisi düşük olduğundan daha kibar oynayan çocukları tercih edebilir. Bununla birlikte büyük bir köpeğe nasıl yaklaşıp oynayacağını bilen çocuklar için iyi, aktif bir dost olabilir.

Akbaş diğer hayvanlarla sakince ve yavaşça tanıştırılırsa onlarla geçinebilir ve erken sosyalleşme bu süreci kolaylaştırır. Erken dönemde başka hayvanlara alışmaları iyi olur. Fakat yine de başka hayvanları çok sevmezler ve evde tek olmak isterler.

Akbaşların büyük kısmı diğer köpek ve kedilerle iyi geçiniyor ve bu nedenle eğitim, sosyalleşme ve biraz da şans önemli.