Yaygın olarak “akne” olark bilinen akne vulgaris, sıklıkla ergenlik çağındakileri etkileyen ve tüm cilt problemlerinin yarısından fazlasının nedeni olan cildin kronik iltihaplı durumudur. Aşırı sebum salgılanması ile karakterize olan akne, fiziksel olarak rahatsız edici olabileceği gibi psikolojik sorunlara da yol açabilir. Uygun tedaviye başlamak için, bu hastalığın iyi anlaşılması ve semptomların ortaya çıkmasına neden olan faktörler hakkında bilgi sahip olmak önemlidir.

Akne, ergenlik çağındaki gençlerin yanı sıra, yetişkinlerde de en yaygın cilt problemleri arasında yer alır. Akneye katkıda bulunabilecek çok çeşitli nedenden söz edilebilse de; özellikle yanlış ürün kullanımı, yavaş bir detoks sistemi ve gıda intoleransı ile ilişkilendirilmektedir.

Akne problemini tedavi etmenin en etkili yolu; hormonal durumları ele almak, bağırsak sağlığını desteklemek, daha dengeli ve sağlıklı bir diyeti benimsemek ve kullanılan cilt bakım ürünlerini gözden geçirmek yani öncelikle sebebini bulmaya çalışmaktır.  Bunun için de bir cilt hastalıkları uzmanının sizi değerlendirmesi, gerekirse kan tetkikleri istemesi ve sonrasında uygun tedaviyi planlaması gerekir.

Akne problemiyle karşılaştığınızda, bunu yaşayan tek kişiymişsiniz gibi gelebilir. Ancak, akne, yetişkinlerde en yaygın cilt problemlerinden biridir. Peki, bunun nedeni nedir?

Herhangi bir cilt probleminde, içeride bir şeylerin ters gittiği akla gelmelidir. Bu nedenle, akneye neden olan faktörün ne olduğunun bulunması önemlidir. Yani, tedavi yalnızca sivilceyi tedavi etmek olmamalıdır. Çünkü, altta yatan neden tedavi edilmediğinde, bir süre sonra aynı şikayetler tekrarlayabilir.

Akneye neden olan faktörler ve durumla başa çıkmak için atabileceğiniz adımları öğrenmek için okumaya devam edin!

Akne vulgaris neden olur?

Akne; aşırı sebum üretimi, bakteriler ve testosteron gibi androjen hormonların aşırı aktivitesinden kaynaklanabilir. Ayrıca yaş, genetik ve cilde sürtünme de sivilceye katkıda bulunabilir. Akneyi şiddetlendirebilecek faktörler arasında aşırı hormon salgılanması, belirli ilaçlar, çikolata ve süt ürünleri gibi belirli yiyecekler ve stres yer alır.

Laktoz intoleransı ve sivilceler

Yapılan çalışmalar, inek sütü tüketimine bağlı olarak bazı kişilerde akne alevlenmeleri yaşanabileceğini göstermektedir. Bu durum, süt ürünlerinin vücutta hormon dengesinin değişmesine neden olabilmesidir.

Cilt iltihaplanması ve akne

Vücut karbonhidratlardan verimli enerji elde edilmediğinde, insülin direnci artar. Direncin artması, hücrelerin glikoz almak için açılmadığı anlamına gelir. Bu da, şekerin dolaşımınızda kalmasına ve kronik iltihaplanmaya neden olmasına yol açar.

İnsülin direnci olan kişilerde, genellikle fazla kilo vardır ve kan şekeri dalgalanmaları daha fazla görülür. Ayrıca; yemeklerden önce ve sonra halsizlik, susuzlukta artış, kronik yorgunluk da görülebilir.

Bazı çalışmalar, sivilce ve insülin direnci arasında bir ilişki olabileceğine dair kanıtlar sunsa da, daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, şekeri hayatınızdan çıkarmak ve sağlıklı karbonhidrat seçimleri yapmanın genel sağlık için faydaları olduğundan, bunu deneyerek sivilcelerinize iyi gelip gelmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Kozmetik ürünlerin neden olduğu tahriş

Akne problemi ile ilk kez karşılaştığınızda, bir an önce ortadan kaybolması için en etkili sivilce karşıtı ürünleri satın almak mantıklı gelebilir. Bu davranış çok mantıklı görünse de, bazı sorunlara yol açabilir.

Cildimiz, yüzeyinde yaşayan organizmalardan oluşur. Ve cildin kendi mikrobiyomu vardır. Sağlıklı sebum dengesi olduğunda, bu mikroorganizmalar desteklenir ve cilt daha temiz ve sakin olur. Ayrıca, sebum dengesi sağlandığında, cildin aşırı yağ üretimi de engellenir.

Cilt kurudukça daha fazla yağ üretmek için çabalar. Ayrıca, hormon dalgalanmaları, insülin ve toksik maddeler de dengeyi bozabilir. Bu yağı azaltmanın sivilceyi tedavi edeceğini düşünerek cildinizi bilinçli olarak kurutmaya çalışırsanız, cildiniz yağ üretimini artırarak yanıt verir. Bu da, sivilce alevlenmeleri ile karşılaşmanıza neden olabilir. Siz de eğer sivilce tedavisinden sonra daha fazla sivilce ile karşılaşırsanız, cildinize çok fazla yüklenmiş olabileceğinizi düşünmelisiniz.

Sert kimyasallar için de aynı şey geçerlidir. Kullandığınız ürünlerdeki sert kimyasallara cildiniz tepki verebilir ve bu tepki sivilcelere yol açabilir. Bazen, sivilce gibi görünen durum aslında tahrişten kaynaklanabilir. Bu nedenle, kullandığınız cilt bakım ürünlerinde sert kimyasallardan, tahriş edici maddelerden, paraben ve parfümden kaçınmak en iyisidir.

Hormonal dalgalanmalar ve akne

Akne, çoğu durumda hormonal problemlerden kaynaklanır. Aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız, bir uzmana danışın:

  • Çene çizgisi çevresinde sivilcelenme
  • Yanaklarda sivilcelenme
  • İltihaplı ve derin sivilceler
  • Vücut tüylerinde normal olmayan artış
  • Bayanlarda görülen adet dönemi düzensizlikleri

Hormonal problemlere bağlı aknelerde, bir kadın doğum uzmanı size en uygun tedaviyi önerebilir. Bu süreçte, bir dermatolog ile görüşerek sivilce tedavisine de başlamanız gerekir.

Akne tedavisi nasıl yapılır?

Cildimiz, hem dışsal faktörlerden hem de içeriden darbe alabilir. Akne tedavisi söz konusu olduğunda ise, içerideki sistemleri gözden geçirmek önemlidir. Sivilce tedavisinde topikal uygulamalar için ise aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Cilt tipinize uygun, nazik bir temizleyici kullanın

Cilt temizliğinde, toksik maddeler içermeyen ürünler tercih etmeniz gerekir. Cilt tipiniz de ürün seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli faktördür. Her gün, sabah ve akşam cilt tipinize uygun bir temizleyici ile cildinizi kir, ölü cilt hücreleri ve kalıntılardan arındırmayı unutmayın.

  • Laktik asidi cilt bakım rejiminize dahil edin

Laktik asit, hasarlı hücreleri nazikçe temizler ve gözeneklerdeki kirleri arındırarak akne oluşumunu önler. Sivilce problemi kontrol altına alındığında, peeling yapmaya da başlayabilirsiniz.

  • C vitamini serumları çok değerli

C vitamini, cilt sağlığı için çok önemli bir antioksidandır. Cildi, hücre hasarına neden olan serbest radikallere karşı korur. Bu etkilere, cildinize farklı yönlerden katkı sağlayarak akne problemini kontrol altına almaya yardımcı olur.

Yapılan çalışmalar, akne problemi ve serbest radikaller arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. İşte bu yüzden, C vitamini, serbest radikalleri kaynağında yakalamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, sivilcelerden kalan iz ve lekeleri gidermek için de C vitamini oldukça faydalı olabilir. C vitamini, ayrıca iyi bir yaşlanma karşıtı bileşen olduğundan, cilt bakım rejiminize eklemek için iyi bir seçimdir.

  • Nemlendiriciden korkmayın

Yukarıda da bahsedildiği gibi, cildi aşırı kurutmak, daha fazla sebum üretilmesine ve daha fazla sivilceye neden olur.

Cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmak, akne probleminde daha hızlı bir iyileşme sağlayabilir. Nemlendirici seçerken, toksik maddeler içermediğine ve kalitesine dikkat edin. Bazı nemlendiriciler, akne problemini daha da kötüleştirebilir.

Ayrıca, komedojenik olmayan ve hafif yapılı nemlendiricileri seçmek önemlidir. Tedaviden önce, bir uzmana danışarak doğru bir cilt bakım ve tedavi planı oluşturmak en iyisi olacaktır.

Kaynak

https://drahucilerturgut.com/akne-vulgaris-nedenleri-ve-tedavisi