Alışkanlıklar herkesin yaşamının bir parçası. Hepimiz onlara sahibiz, onları biliyoruz ve çoğumuzun onlardan şikayetçn etmeye eğilimi var. Fakat çok azımız onlar hakkında bilgi edinmek için gerekli vakti ayırmıyoruz.Eğer buna vakit ayırsaydık, iyi alışkanlıklar kazanma ve kötü olanları ortadan kaldırma konusunda daha başarılı olurduk.

Günlük davranışlarımızın %40’ı alışkanlıklara dayanır ve bu yüzden bir durup onların ne olduklarını düşünmek gerekiyor. Bu %40’ın %90’ının olumsuz ve sizi geride bırakan alışkanlıklar olduğunu hayal edin. Bu durum ne eğlenceli ne de üretken bir durum.

Bu yüzden yaşamınıza bir bilim adamı gibi yaklaşmanız önemli. Alışkanlıklarınızın neler olduklarını keşfetmek, nasıl oluştuklarını görmek ve iyi veya kötü olup olmadıklarını anlamak gerekiyor. Başlamanız gereken yer burası. Kişisel farkındalığınız olmadan ve alışkanlıkları yok etmeden alışkanlıklarınızı değiştirmek ve yerine yenilerini eklemek mümkün değildir.

Başlangıç aşamasında yardımcı olacak 3 tane soru var:

• Bu alışkanlık daha mutlu, sağlıklı ve başarılı olmamı sağlıyor mu?

Eğer cevap hayır ise, onu bırakmanız kesinlikle gereklidir. Zor olabilecek kısmı ise beyninizde bulunan nöronlardan kaynaklı olarak öylece ortadan kaldırmanın mümkün olmaması. Bunun yerine kötü alışkanlığınızı, iyi alışkanlığınıza dönüştürebilmek için ona yeni kıyafetler giydirmeniz gereklidir.

• Bu alışkanlık nasıl oluştu?

Alışkanlığınızın nelerden oluştuğunu bilmeden onu değiştirmek veya ona adapte olmak imkansızdır.Burada Charles Duhigg’in alışkanlık döngüsü devreye giriyor. Her alışkanlığın bir işareti (belirli bir zaman, konum, duygu, kişi veya aktivite), bir rutini (esas davranış) ve bir ödülü (bir ödüllendirme hissi) bulunuyor. Burada anahtar nokta, kötü alışkanlıkların bile onları öyle algılamasak bile ödüllerinin olması.

• Yaşamımda bir veya daha fazla alışkanlığı değiştirmek istiyor muyum?

Hiç kimse size hangi alışkanlıklara sahip olabileceğinizi veya olamayacağınızı söyleyemez. Kendi bedeniniz ve sağlığınız için en iyisini ve hangi alışkanlıkların yaşamınızda olmasından mutlu olduğunuzu en iyi siz biliyorsunuz. Alışkanlığı değiştirip yerine yenisini başarılı bir şekilde koymak için farklı yollar ve stratejiler vardır. Kötü bir alışkanlığı değiştirme veya yeni bir alışkanlığı hayata geçirmek de söz konusu olabilir, bu kararı verirken arkasında iyi bir sebep olduğundan emin olun. Birisi öyle dediği için değişiklik yapmak alışkanlık değişimi sırasında size yeterince motivasyon sağlamayacaktır.

Bilinmesi gereken en önemli şey, alışkanlıkları değiştirmenin mümkün olması. Başlarda zor olsa da, devam ettiğinizde daha kolay hale gelecektir. Alışkanlıkları değiştirme ve yenilerini yaratma konusunda pek çok farklı araçlar ve strateji ler vardır. Ancak hepsinden önce alışkanlıkların tam olarak ne olduklarını, nasıl oluştuklarını ve kötü alışkanlıkların nöral bağlantıları ile ilgili olarak nasıl üstesinden gelinebileceğini anlamak gerekiyor.

Aristo’nun dediği gibi, mükemmeliyet için yolda olacaksınız: “Bizler tekrar tekrar yaptıklarımızız. Mükemmeliyet bu nedenle bir davranış değil, bir alışkanlıktır.”

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr