Alkolün beden üzerindeki etkileri ilk yudumu aldığınız anda başlar. Arada bir yemeğin yanında içtiğiniz bir kadeh şarap bir endişe sebebi olmaz ancak şarap, bira ve diğer alkollü içeceklerin kümülatif etkileri çeşitli sonuçlara yol açar.

Günde bir bardak sağlığınız için pek zararlı olmayabilir. Ancak bu alışkanlık büyürse ve bir bardaktan sonra durmakta zorlanmaya başlarsanız, bu kümülatif etkiler ortaya çıkarlar.

Alkolün beden üzerindeki etkileri

Sindirim ve Endokrin Bezler

Çok fazla alkol tüketimi pankreas tarafından üretilen sindirim enzimlerinin anormal düzeyde aktivasyonuna sebep olur. Bu enzimlerin birikimi pankreatitis adı verilen inflamasyona sebep olabilir. Pankreatitis uzun vadeli bir rahatsızlık olabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

İnflamatuvar Hasar

Karaciğer, alkol de dahil olmak üzere bedendeki zararlı bileşenlerin parçalayan ve ortadan kaldıran organımızdır. Uzun vadeli alkol tüketimi bu süreci bozar. Ayrıca kronik karaciğer inflamasyonu ve hastalıklarının riskini de arttırır. Bu inflamasyondan kaynaklanan yaralara siroz adı verilir. Yara dokusunun oluşumu karaciğeri yok eder. Karaciğer giderek daha fazla hasar gördükçe, bedeninizdeki toksik bileşenleri ortadan kaldırmakta daha fazla zorlanır.

Karaciğer hastalığı hayati tehdit oluşturur ve bedende toksin ve atık birikimine sebep olur. Kadınlarda alkol sebepli karaciğer hastalığı riski daha yüksek. Kadın bedeninin daha fazla alkol absorbe etme ve işlemek için daha uzun süreye ihtiyaç duyma ihtimali daha yüksek. Ayrıca kadınlarda karaciğerin erkeklerdekinden daha hızlı hasar aldığı görülüyor.

Şeker Düzeyleri

Pankreas bedenin insülin kullanımını ve glukoza verdiği tepkiyi düzenlemeye yardımcı olur. Pankreas ve karaciğer doğru şekilde işlev göstermediğinde, kan şekerinde düşme yani hipoglisemi yaşama riskiniz olur. Hasar gören pankreas bedenin şekeri kullanmak için yeterince insülin üretmesine de engel olabilir. Bu da hiperglisemi yani yüksek kan şekerine sebep olur.

Eğer bedeniniz kan şekeri düzeylerini yönetip dengeleyemezse, diyabet ile bağlantılı daha büyük komplikasyonlar ve yan etkiler yaşayabilirsiniz. Diyabet veya hipoglisemisi olan insanların aşırı miktarda alkol tüketiminden kaçınmaları önemli.

Merkezi Sinir Sistemi

Alkolün beden üzerindeki etkilerini anlamanın en kolay yollarından birisi, onun merkezi sinir sistemini nasıl etkilediğini anlamaktır. Çok içtiğinizin ilk işaretlerinden birisi konuşmadaki bozulmadır. Alkol beyin ve beden arasındaki iletişimi azaltır. Bu da koordinasyonu zorlaştırır. Denge kurmakta zorlanabilirsiniz. İçtikten sonra asla araç kullanmamak gerekiyor.

Alkol merkezi sinir sistemine başka hasarlar da verir ve el ile ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma hissedebilirsiniz.

Alkol beynin uzun vadeli hafıza yaratmasını da daha zor hale getirir. Açık şekilde düşünme ve mantıklı kararlar verme yeteneğini de azaltır. Zamanla frontal lob hasarı ortaya çıkabilir. Beynin bu bölgesi duyguların kontrolü, kısa vadeli hafıza, yargı yeteneği ve başka yeteneklerden sorumludur.

Kronik ve ağır alkol tüketimi kalıcı beyin hasarına sebep olabilir. Bu da hafızayı etkileyen bir beyin hastalığı olan Wernicke-Korsakoff sendromuna yol açabilir.

Bağımlılık

Ağır içici olan bazı insanlarda alkole karşı fiziksel ve duygusal bağımlılık ortaya çıkabilir. Alkolün yoksunluk etkileri zorlu olabilirler ve hayati tehlike oluşturabilirler. Alkol bağımlılığından kurtulmak için genelde profesyonel yardım gerekir. Bunun sonucunda pek çok insan ayık kalmak için tıbbi rehabilitasyon yöntemlerine başvuruyor. Bu, fiziksel bağımlılığı kırmanın en güvenli yolu. Yoksunluk belirtilerinin risklerine bağlı olarak, rehabilitasyon yatılı veya ayakta uygulanabilir.

Alkolün yoksunluk belirtileri şöyle:

  • anksiyete
  • gerginlik
  • bulantı
  • titreme
  • yüksek tansiyon
  • düzensiz nabız
  • ağır terleme

Nöbetler, halüsinasyonlar ve hezeyanlar da ağır yoksunluk belirtisi olarak karşımıza çıkabilirler.

Sindirim Sistemi

Alkol tüketimi ve sindirim sistemi arasındaki bağlantı hemen dikkat çekmeyebilir. Yan etkiler genelde hasar oluştuktan sonra ortaya çıkarlar. Ne kadar çok içerseniz, hasar da o kadar artar.

Alkol sindirim sistemindeki dokulara zarar verir ve bağırsakların gıdaları sindirmesine ve besinler ile vitaminleri emmesine engel olur. Bunun sonucunda yetersiz beslenme ortaya çıkabilir.

Ağır içicilik şunlara da sebep olabilir:

  • gaz
  • şişkinlik
  • karında doluluk hissi
  • ishal ve ağrılı dışkılama

Ağır alkol tüketen insanlarda ülser ve hemoroid nadir görülmez. Ayrıca tehlikeli iç kanamalara da sebep olabilir. Ülserler erken teşhis edilip tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.

Çok fazla alkol tüketen insanlarda kanser riski de daha fazla. Sık sık içen insanlarda ağız, boğaz, yemek borusu, kolon ve karaciğer kanseri geliştirme riski daha fazla. Düzenli olarak alkol alan ve tütün ürünleri tüketenlerde kanser riski daha da fazla.

Dolaşım Sistemi

Alkol kalp ve akciğerleri etkileyebilir. Kronik alkol tüketicilerinin kalp problemleri yaşama riskleri içmeyenlere göre daha fazladır. Alkol tüketen kadınların kalp problemleri yaşama ihtimalleri erkeklerden daha fazla.

Dolaşım sistemi komplikasyonları arasında şunlar bulunuyorlar:

  • yüksek tansiyon
  • düzensiz nabız
  • kanı tüm bedene göndermekte zorlanma
  • inme
  • kalp krizi
  • kalp hastalıkları
  • kalbin durması

Gıdalardaki vitamin ve mineralleri almakta zorlanmak anemiye sebep olabilir. Bu rahatsızlıkta alyuvar adetleri düşüktür. En büyük belirtilerinden birisi bitkinliktir.

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

Alkol tüketiminin yatakta daha fazla eğlenmenizi sağlayacağını ve sınırlarınızı düşürebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak gerçekte durum daha farklı. Çok fazla içen erkeklerin iktidarsızlık yaşama ihtimalleri daha fazla. Ağır içicilik cinsiyet hormonu üretimini de engeller ve libidonuzu düşürebilir.

Çok fazla içen kadınlarda adetler durabilirler. Bu da onları kısırlık riski altında bırakır. Hamilelikte alkol tüketen kadınlarda erken doğum, düşük ve ölü doğum riski de daha yüksektir.

Hamileyken alkol tüketen kadınlar doğmamış çocuklarını riske atıyor olurlar. Fetal alkol sendromu bozuklukları ciddi bir endişe sebebidir. Diğer bazı rahatsızlıklar şöyle:

  • öğrenme bozuklukları
  • uzun vadeli sağlık problemleri
  • duygusal problemlerde artış
  • fiziksel gelişim anomalileri

İskelet ve Kas Sistemleri

Uzun vadeli alkol tüketimi bedenin kemikleri güçlü tutmasını zorlaştırır. Bu alışkanlık kemiklerin zayıflamasına ve düşmeniz halinde çatlak riskinde artışa sebep olur. Çatlakların iyileşme süresi de uzar.

Alkol tüketimi kas zayıflıklarına, kramplara ve zamanla atrofiye de sebep olabilir.

Bağışıklık Sistemi

Alkol tüketimi bedenin bağışıklık sistemini de ciddi şekilde zayıflatır. Bedenin mikrop ve virüslere karşı savaşması zorlaşır.

Uzun süre boyunca çok alkol tüketen kişilerin zatürree ve tüberküloz geliştirme ihtimalleri de genel nüfusa oranla daha fazla. Dünyadaki tüm tüberküloz vakalarının %10’u kadarı alkol tüketimi ile bağlantılı. Alkol içmek aynı zamanda ağız, göğüs ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin de riskinde artışa sebep olur.