Pek çok insan anda kalmak konusunda oldukça zorlanıyor. Geçmişteki olayların sürekli dönüp durmasıyla pişmanlıklar, suçlamalar, yargılar ortaya çıkıyor. Kişiler bu çatışmaları kendileri ile yaşıyorlar. Bitmek bilmeyen bir döngünün içinde içsel kavgalar yaşarken ve sürekli “keşke” derken buluyorlar kendilerini. “O güne” dönme isteği git gide artıyor ve anda kalmak mümkün olmuyor. Bu durumun bir başka şekli de geleceği ana yerleştirmekle gerçekleşiyor. Varsayımlar üzerine kurulu ve kaygı dolu günler yaratılıyor. Henüz olmayanla, olup çoktan bitmiş anlar arasında sıkışıp kalınıyor. Dolayısıyla ‘şu an” eriyip gidiyor. Bu durumda hayattan zevk alamayan, yaptığı şeyin farkında olmayan insanlar ortaya çıkıyor. Zihin başka yerlerde olunca hisleri fark etmek ve hayatı ona göre şekillendirmek de mümkün olamıyor. Duyular neredeyse kullanılamaz hale gelince insanlar robot gibi otomatik olarak hareket etmeye başlıyor. Bu yüzden “anda kal” içi boş bir motto değil. Gerçekten hayati derecede önem arz eden bir durum.

Peki, anda kalmayı kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

1.Hislerinizi Gözlemleyin

Hislerimiz gün içinde yaşadıklarımızı analiz etmek ve kendimizi tanımak için oldukça önemli ipuçları verirler. Bazen kendimizden o kadar uzak oluruz ki hislerimizi fark etmemiz mümkün olmaz. Hangi durumlarda nasıl hissettiğimizi takip ederek anın içindeki duyguları idrak etmemiz kolaylaşır. Bu sebeple gün içinde size neyin iyi hissettirip hissettirmediğini; hangi ortamlarda gerçekten kendiniz gibi olduğunuzu takip edin. Böylece iyi hissettiğiniz anları çoğaltmanız mümkün olacak. Anda iyi hissetmeye başladıkça geçmiş ve geleceğe yaptığınız ziyaretler azalacak.

2. Sadece Cevap Vermeyi Düşünerek Dinlemeyin

Sadece Cevap Vermeyi Düşünerek Dinlemeyin
Sadece Cevap Vermeyi Düşünerek Dinlemeyin

Kaliteli iletişim anda kalmanın anahtarlarından biridir. Sohbeti bitirmeye yönelik yapılan konuşmalar ya da cevap vermek üzere beklerken konuşan kişinin ne söylediğini dinlememek sadece bir iletişim problemi değildir. Aynı zamanda kişinin anda kalma konusunda sıkıntılar yaşadığını da gösterir. Bu konuda pratikler yapmak sizi anda tutmaya yardımcı olur. İletişimde odağınız cevap vermekte değil sohbette olsun. Böylece sosyalleşirken anda kalma pratiği yapmış olursunuz.

3. Beş Duyunuzun Farkında Olun

Gün içinde duyu organlarımızın farkında olarak anda kalmayı kolaylaştırabilirsiniz. Yemek yerken yemeğin nasıl göründüğünün, kokusunun, damağınızda bıraktığı tadın farkında olabilir; yolda yürürken etrafa dikkatle bakabilirsiniz. Teninize değen rüzgârı, güneşin sıcaklığını, yağmurun serinliğini hissedebilirsiniz. Su içtiğiniz bardağı incelemek, evrendeki tüm renkleri izlemek, etrafınızdaki canlıların farkında olmak basit gibi görünen etkili yöntemlerdendir.

4. Nefesinize Odaklanın

Nefes alış verişimizi takip etmek anı yakalamamıza yardımcı olur. Kafanızın dağıldığını, başka noktalara gittiğini ve anda kalmakta zorlandığınızı hissettiğinizde hemen durup nefesinize odaklanın. Burnunuzdan giren havayı bu havanın akciğerlere dolmasını ve tekrar akciğerlerinizden boşalarak burnunuzdan dışarıya çıkmasını takip edin. Birkaç dakikalık bu pratik sizi ana geri getirecektir.

5. Anlık Şükran Pratikleri Yapın

Hayatta her şeyi gelecekte olacaklara göre planlamak, “Şu olursa rahatlarım”, “Böyle olursa mutlu olurum” gibi sınırlamalar koymak andan tat almayı zorlaştırır. Bu yüzden o anda sahip olduğunuz şeylere şükretmek hem pozitif bir enerji verir hem de sizi ana getirir. Bunu bir alışkanlık haline getirebilir, gün içinde herhangi bir zamanda durup hayatınızda olan şeyler için şükredebilirsiniz.

6. Sanal Dünyadan Uzaklaşın

Sanal Dünyadan Uzaklaşın
Sanal Dünyadan Uzaklaşın

Sürekli sanal dünyada vakit geçirmek sizi kendinizden uzaklaştırır. Zamanın ve anın kalitesiz bir şekilde eriyip gitmesine sebep olur. Ayrıca sanal dünyada gerçek olmayan pek çok şey size kendinizi yetersiz hissettirebilir. Bu yüzden ara sıra sosyal medya detoxu yapabilirsiniz. Kendinize bir gün belirleyip o gün hiç sosyal medyaya bakmayabilirsiniz. Bu sizin için zorsa günde birkaç saatlik detoxlar uygulayabilirsiniz.

7. Biraz Yavaşlayın

Hızlı hareket etmek, hızlı yemek yemek, hızlı yürümek, her konuda aceleci davranmak anı idrak etme konusunda sıkıntı yaşanmasına sebep olur. Kendinizi ve hareketlerinizi takip edin. Hızlandığınız ve sabırsız olduğunuz zamanlarda biraz durup yavaşlamayı deneyin. Gözleriniz açık bir şekilde belli bir noktaya bakarak 3-5 dakika sadece durma pratiği yapmak oldukça etkili ve faydalı olacaktır.

8. Eğlenceli Aktivitelerle İlgilenin

Eğlenceli Aktivitelerle
Eğlenceli Aktivitelerle

Eğlenmek, aktif olmak ve kendini mutlu hissetmek geçmişteki pişmanlıkların ya da geleceğe dair kaygıların sizi sıkıştırmasına engel olacaktır. Bu yüzden keyif aldığınız şeyleri tespit edin. Bunun illaki çok büyük hobiler olması gerekmiyor. Canınız ne isterse ve sizi eğlendiren neyse onu yapabilirsiniz. Bu şekilde anın keyfini almaya başlayacaksınız. Bırakın içinizdeki çocuk sizi yönlendirsin.

9. Sabahları Zihninize Fazla Yükleme Yapmayın

Sabahları Zihninize Fazla Yükleme Yapmayın
Sabahları Zihninize Fazla Yükleme Yapmayın

Güne nasıl başladığımız günün nasıl devam edeceği konusunda önemli ipuçları verir. Stresli bir başlangıç yapmak gün sonuna kadar kendimizi bu şekilde hissedeceğimiz anlamına gelir. Her sabah uyanır uyanmaz birçok plan yapan ve kaygılarını bir bir gözden geçiriyorsanız günün ilk saatlerinde zihninize fazla yükleme yapmış olacaksınız. Zihnin dolu olması hem kaygı seviyesini artıracak hem de anda kalmanızı zorlaştıracaktır. Bu yüzden sabah pozitif ve güzel hislerle uyanıp akışta kalmaya niyet edin.

10. Kısır Döngüleri Fark Edin

Kısır Döngüleri Fark Edin
Kısır Döngüleri Fark Edin

Kendinizi takip edin ve gün içinde zihninizde hangi zaman dilimlerine ait düşüncelerin baskın olduğunu fark edin. Geçmişteki pişmanlıklar, yargılar, keşkeler; geleceğe dair kaygılar, korkular sizi ele geçirmiş olabilir. Bu durum sizi bir kısır döngüye sokar. Sürekli “Neden”, “Acaba” “Keşke” demeye başlarsınız. Bu kısır döngüyü kırmanın en güzel yolu döngünün farkında olmaktır. Sizi andan alıp geçmişe ve geleceğe savuran düşünceleri bastırmaya çalışmayın sadece farkında olun. Bırakın siz andayken onlar zihninizden gelip geçsinler. Bu farkındalık zamanla sizin kısır döngüyü kırmanızı sağlayacaktır.

Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.

Dr. Yasemin Geçerler