Anemi hastalığı, kanınızda normalin daha altında kırmızı kan hücrelerinin bulunması yahut kırmızı kan hücrelerinizde yeterince hemoglobin bulunmaması olarak tanımlanıyor. Aneminin en büyük etkisinin oksijen akışını engellemesi, onun kas zayıflıkları, devamlı yorgunluk, zihin bulanıklığı ve bazen ruh hali değişimleri ile sonuçlanmasına sebep oluyor. Çok ciddi anemilerde ise kalp, beyin ve diğer organlarda hasar mümkün oluyor. Her ne kadar çok yaygın bir rahatsızlık olsa da, tedavi edilmeyen anemi ölümcül hale gelebiliyor.

Temel Anemi Semptomları

Vücudunuzda yeteri kadar oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi olmazsa, beyninize, dokularınıza, kaslarınıza ve hücrelerinize yeterince oksijen gitmez.

Bu da genellikle yorgunluk hissi ile kendisini gösterir. Fakat tüm anemi semptomlarını kısaca listelemek gerekirse;

  • Yorgunluk
  • Zayıflık
  • Solgun ten
  • Düzensiz veya hızlı kalp atışı
  • Nefes yetmezliği
  • Göğüs ağrıları
  • Dengesizlik ve uyku hali
  • Bilişsel problemler, konsantrasyon zorlukları
  • Ellerde ve ayaklarda soğukluk
  • Baş ağrıları

Aneminin başlangıç düzeyinde fark edilemeyek düzeyde hafif olabileceğini unutmamalısınız. Zira yıllar içerisinde daha ciddi hale gelerek belirti vermeye başlayabilir.

Anemi Semptomları İçin 5 Doğal Tedavi

Dalağınızı Besleyin

Aneminin doğal tedavilerinden bir tanesi, dalağın yeterli miktarda beslenmesidir çünkü kırmızı kan hücrelerini dalak üretir ve bunun yanında sistemdeki sıvıları da bir arada tutar. Eğer dalak problemleriniz varsa bu aneminizin temel sebeplerinden birisi olacaktır.

Dalağın iyileştirilmesi için kabak, kış kabağı, balkabağı gibi turuncu renkli sebzeler oldukça önemlidirler. Bu gıdaları günlük beslenme düzeninize eklemek sizin için çok faydalı olacaktır.
Dalak için bir diğer önemli gıda ise yeşil renkli sebzelerdir. Ispanak, kale ve pazının bu konuda önemi büyük. Bunları her gün tüketerek dalağınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Probiyotikleri Kullanın

Bağırsak sağlığını iyileştirmek ve anemi semptomlarını hafifletmek için prebiyotik besinleri tüketebilirsiniz. Zira bağırsaklar vücudumuza giren besinlerin emilmesinden sorumludurlar ve doğru bir şekilde çalışan bağırsaklar, demirin de yeterince emilmesini sağlayacaklardır.

Demir desteği alan pek çok kişi bunun faydasını yeterince göremiyor çünkü bağırsakları aldıkları demir desteğini de emmiyor. Buna sızıntılı bağırsak sendromu adı veriliyor ve bu sendroma sahip kişilerde mineraller, B12 vitaminleri gibi diğer ürünler de emilmiyorlar.
Uzmanlar probiyotikler açısından zengin olan ev yapımı yoğurt, keçi kefiri gibi ürünlerin bağırsak problemlerini ortadan kaldırabildiğini ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırdıklarını gösteriyor.

Demirce Zengin Gıdalar Tüketin

Anemi semptomlarını ortadan kaldırmak için elbette yeteri kadar demir de almak gerekiyor. Kaliteli et ve deniz ürünlerinden emilime hazır demiri kolayca elde edebiliyorsunuz. Bunun yanında kuruyemişlerde, sebzelerde ve işlenmemiş tahıllarda da demir bol miktarda bulunuyor. Dana ciğeri veya tavuk ciğeri de et vasıtasıyla demir almak isteyenlerin işine yarayacaktır. Temel Reis’ten de bildiğimiz gibi ıspanak da çok ciddi bir demir kaynağı ve onu et yemeklerinin yanında hazırlayabilirsiniz.

Stresi Azaltın

Eğer duygusal olarak stres altındaysanız, kızgınlık, kronik kaygı ve anksiyete sahibiyseniz, bu durum dalağınızı ciddi anlamda yorar ve diğer organlarınıza da zarar verir. Rahatlayıcı faaliyetlerde bulunarak, stres kaynaklarını hayatınızdan çıkartarak ve iyi bir uyku uyuyarak bu stresi hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Destek Almayı Düşünün

Pek çok besin desteğinin içerisinde folat, B vitamini kompleksleri ve demir katkıları bulunmaktadır. Dolayısıyla size destek olacak besin katkılarını tüketmeyi unutmayın. Adaptojenik bitkiler ve faydası bol olan kök bitkileri de size bu konuda destek olacaklardır.