Nefes almak, bilinçsiz olarak gerçekleştirdiğimiz bir şeydir. Gün içinde hiç düşünmeden nefes alır ve nefes verirsiniz. Ancak nefesinizle ilgili olarak garip olan şey şudur: Kalp atışınız gibi otomatik gerçekleşen diğer işlevlerin aksine nefesinizi kontrol etmeyi, normalden daha hızlı ya da yavaş nefes almayı seçebilirsiniz. Ve bunu yaptığınızda zihinsel sağlığınız üzerinde büyük bir etkiniz olabilir.

Nefesiniz, düşündüğünüz şey ile vücudunuzun nasıl hissettiğini birbirine bağlar. Ve bu her iki yöne de gidebilir. Diğer bir deyişle, stresli olduğunuzda sadece nefesiniz hızlanmaz; aynı zamanda hızlı nefes almak aslında stres duygularını ortaya çıkarabilir. Bunun tam tersi de geçerlidir: Nefesinizi yavaşlatın ve daha derin hale getirin, hızlı bir şekilde daha rahat hissetmeye başlayacaksınız.

İnsanlar, bilinçli olarak sakinleşmeye çalıştıkları zaman yaktıkları muma ya da tekrarladıkları mantra gibi şeylere güvenirler ve bunlar, sakinleşmelerine yardımcı olur. Ancak bunların etki etmelerinin asıl nedeni nefesinizi yavaşlatmalıdır, sizi rahatlatan bu olur.

Bu şekilde nefes alın

Nefesiniz üzerinde bir süredir düşünmediyseniz nefesinizin göreceli olarak derin değildir ve bu hiç iyi değildir. Bu durumda küçük yudumlar halinde hava alıyor ve küçük yudumlar halinde dışarı hava veriyorsunuz. Esnemenin sizi iyi hissettirmesinin nedeni budur: Sonunda bol miktarda oksijen almış olursunuz! Yapılan bir diğer hata da şu: Nefes alırken karnınızın aksine göğsünüzü genişletiyorsunuz. Nefesinizi derin olacak ve gövdenizi genişletecek şekilde değiştirdiğinizde daha rahat hissetme yolunda olacaksınız. Biraz daha özel bir şeye hazırsanız, kısa sürede daha huzurlu hissetmenize yardımcı olmak için aşağıdaki üç nefes egzersizini deneyin.

Yürüme nefesi: Bir dahaki sefere caddede yürürken nefes alış ve verişlerinizi adımlarınızla zamanlamayı deneyin. İki adım nefes alın ve iki adım nefes verin. Bunu yaptığınız birkaç turdan sonra iki kez nefes alın ve üç kez nefes verin. Nefes aldığınızdan daha uzun süre nefes vermek, vagus sinirinizi uyarır ve bu da parasempatik sinir sisteminizi harekete geçirir. Sizi sakinleştiren şey budur.

4-4-6-2: Bu nefes kalıbıyla nefes alındıkça yavaş yavaş rahatlatma konusunda oldukça güçlü hale gelir. Dört saniye nefes alın, dört saniye tutun, altı saniye nefes verin ve iki saniye tutun. Bu kalıbı tekrarlamaya devam edin, ancak devam ettikçe gittikçe daha yavaş saymaya başlayın.

Ağızdan buruna nefes: Bunu yapmaya sadece üç kez ağızdan alma ve nefes vermeyle (esneme gibi yapın) başlayın. Sonrasında ağızdan aldığınız üç nefesi burnunuzdan verin. Son olarak yalnızca burnunuzdan üç nefes alıp verin. Esnediğiniz zaman daha çok oksijen alırsınız. Ve ağzınızdan nefes almaktan burnunuzdan almaya geçtiğinizde doğası gereği rahatlatıcı olan nitrik oksit almaya başlarsınız.