Anksiyete ya da kaygı, ilişkilerde baş edilmesi zor bir durum olabilir. Ancak sağlıklı bir iletişim ve partnerlerin birbirini anlaması ile bu zor durumun üstesinden gelmek mümkün olabilir.
İlişkilerde partnerlerin tavizler vermesi ve birbirleriyle uyumlu olmaları önemlidir. İnsan olmak demek, değişebilir olmak demektir. Aynı zamanda inatçı ve gururlu olmak demektir. Bu ikisini dengelemek, tüm ilişkiler için önemlidir. Partnerlerden birinin anksiyetesi varsa bu dengeyi sağlamak çok önemlidir.
Anksiyetesi olan insanların partnerleri çeşitli şeyler yaşayabilir. Belki eşiniz uçağa binemediği için binlerce kilometre yolu arabayla gitmek zorunda kalıyorsunuz. Veya eşiniz markette bunaldığı için alışverişin sizin işiniz olduğunu kabul ettiniz. Belki oyun alanında muhabbet ettiğiniz adam sizi ve eşinizi diğer ebeveynlerle buluşmaya davet ettiğinde eşinizin bahaneleriyle başa çıkmaya çalışıyorsunuz. Kişinin kendinden tavizler vermesi başlarda zor ve sinir bozucu görünebilir.
Araştırmalar, partnerlerden birinin anksiyetesi olduğunda ilişkilerde önemli gerginlikler yaşanabileceğini düşündürmektedir. Ancak uzmanlara göre çiftlerin anksiyeteyi sağlıklı bir şekilde yönetebilmesi, ilişkilerinin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olabilir.
Anksiyete tek başına bir bozukluk değildir ve herkesin belli bir düzeyde deneyimlediği normal bir duygudur. Örneğin, başarısız olacağınızı düşündüğünüz bir sınava hazırlanırken anksiyete duyabilirsiniz. Ancak anksiyete kalıcı hale geldiğinde ve kişinin sosyal, duygusal ve psikolojik işleyişini etkilemeye başladığında bir rahatsızlık haline gelir.
Anksiyetenin bu etkisi hem bireyler hem de ilişkiler üzerinde önemli bir etkiye neden olabilir. Bazı araştırmalar, anksiyetenin partnerler arasında yayılma özelliği olduğunu gösteriyor. Örneğin, 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre kadınlar kaygı duyduklarında eşleri de kaygı hissediyor. Bu araştırmaya göre anksiyetesi olan ve ilişkilerinin niteliğinin düşük olduğunu gösteren kadınların eşleri de ilişkilerinin bu şekilde olduğunu söyledi.
Anksiyete, bulaşıcı olabilir. Kendinizi, partnerinizin anksiyetesini üstleniyor gibi hissedebilirsiniz. Kişiler, kendilerinin kaygılı olduğunu partnerlerine söylemenin, onları daha kötü etkileyeceğinden endişelenmeye başlayabilir. Bu durumda partnerlerinin kaygısını şiddetlendireceklerinden korktukları için streslerini ve diğer endişelerini gizleyebilirler.
Anksiyetenin ilişkiniz açısından bir sorun teşkil ettiğini düşünüyorsanız, aşağıdaki önerilerle partnerinizle aranızdaki ilişkiyi geliştirebilirsiniz.
Anksiyete üzerine çalışın
Partneriniz anksiyeteyi kendine özgü bir şekilde deneyimler. Ancak ne tür bir anksiyetesi olduğunu anlarsanız, partnerinizle empati kurabilirsiniz.
Partneriniz size anksiyetesi olduğunu söylediğinde bunu küçümsememeniz ya da büyütmemeniz önemlidir. Yalnızca anksiyetenin belirtileri, nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi edinin. Temel bilgilere sahip olmanız iyi olacaktır.
Bununla birlikte partnerinizle kaygıları hakkında konuşurken bunları ona karşı kullanmamalısınız. Partnerinizin nasıl hissettiği ve ne yapması gerektiği konusunda uzmanlaşmaya çalışmıyorsunuz, yalnızca şefkatli olmanızı sağlayacak bir anlayışa sahip olmaya çalışıyorsunuz.
Anksiyetenin neden olduğu sorunları konuşun
Partnerinizin anksiyetesi varsa onun hissettiklerini anlamanız ve plan yapmanız önemlidir. Partnerinizin kaygılarını tetikleyen şeyleri, yaşadığı belirtileri ve bunları aşmak için hangi yolları tercih ettiğini konuşmaya çalışın.
Anksiyetesi olan birinin kendi dahi neye ihtiyacı olduğunu bilmeyebilir. Bu durumda partnerinize onu dinlemenizi isteyip istemediğinizi ya da kendisini daha az kaygılı hissetmesi için neler yapabileceğinizi sorabilirsiniz.
Partnerinizin, kendisini kaygılı hissetmesine neden olan bir şey varken yanında olmanıza ihtiyacı olabilir.
Nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin
Anksiyetesi olan kişilere istemedikleri sürece çözüm sunmamak önemlidir. Çünkü bir kişi için işe yarayan şey, başkası için işe yarmayabilir. Partnerinize tetikleyicilerini ve kaygılarını gidermeye yardımcı olan şeyleri doğrudan sorabilirsiniz.
Partnerinize, anksiyete belirtilerini hafifletmek için yapabilecekleri özel öneriler sunun. Beş dakikalık meditasyon, nefes egzersizi, tempolu yürüyüş ya da sevdikleri bir şarkıyı açmayı önerebilirsiniz. Partneriniz kendisini kaygıyla boğulmuş hissettiğinde dikkatini dağıtmak ya da hareket etmesini sağlamak hayat kurtarıcı olabilir. Partnerinizin kaygılandığından şüpheleniyorsanız ona nefes almasını söyleyin.
Anksiyetesi olan pek çok insan kendilerine “Her şey yoluna girecek, endişelenme” denmesini faydalı bulmaz. Partneriniz bu durumda kendisini anlamadığınızı ya da sorunlarını duymaktan bıktığınızı hissedebilir. Bu cümleler işe yarasaydı kimse kaygı duymazdı. Partnerinizin anksiyetesini tam olarak anlamanız mümkün olmasa da ona inandığınızı ve onu anlamaya çalıştığınızı gösterin.
Sınırlar belirleyin
Partnerinizin anksiyetesi varsa sabırlı ve şefkatli olmanız önemli olmakla birlikte kendi zihinsel sağlığınız için sınırlar belirlemeniz önemlidir.
Örneğin, anksiyetesi olan eşiniz, anne-babanızın bir haftalığına size geliyor olmasına rağmen yalnızca iki gün dayanabileceğini söyleyebilir. Bu durumda eşinize, “Annem ziyarete geldiğinde endişelendiğini biliyorum. Ama çocuklarımızın büyükanneleriyle zaman geçirmesinin önemli olduğunun farkındayız. Bu yüzden sorunu nasıl çözebileceğimiz üzerine konuşalım” gibi bir cümle kurabilirsiniz.
Anne-babanızın neden iki günlüğüne gelmelerini istediğini anladığınızı söyleyebilirsiniz. Ancak 3-4 günlük bir sürenin çocuklarınız için daha iyi olabileceğini açıklayabilirsiniz.
Eşiniz bu tür sınırlardan hoşlanmayabilir ve endişelendiği için sizi suçlayabilir. Ancak kimsenin başka bir insanı endişelendiremeyeceğini unutmayın. Ancak empati duygusu az olan partnerlerde bu durum daha da kötü hale gelebilir.
Kendinize iyi bakın
Partnerinizin anksiyetesi varsa öfke, üzüntü, suçluluk, umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygular hissedebilirsiniz. Bu duygular özellikle kaygısı olan partnerle paylaşılamadığında ağır bir yük haline gelebilir. Bu durumda her ikinizin de ayrı ayrı terapiste gitmesi faydalı olabilir.
Bir başkasıyla ilgilenmeden önce kendinizle ilgilenmeniz önemlidir. Yalnızca iyi zihinsel, duygusal ve fiziksel koşullara sahip olduğunuzda partnerinizi destekleyebilirsiniz.
Spor salonuna gitmeniz ya da arkadaşlarınızla dışarı çıkmanız gerekiyorsa bunu belli sınırlar içerisinde yapabilirsiniz. Örneğin, partneriniz dışarıda olduğunuzda saat başı aramanızı istiyorsa bunu yapmak istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Ancak arkadaşlarınızla buluştuğunuz yere gittiğinizde ya da buradan ayrıldığınızda ona mesaj atacağınıza söz verin. Plan yaptıktan sonra bu planı takip etmeniz önemlidir. Çünkü tutarlı olmadığınızda partnerinizin kaygıları daha kötü hale gelebilir.
Partnerinizle birlikte anksiyetesinin üzerinden gelmek için çalışın ve onunla uzlaşmaya çalışın. Ancak bunun sizi ele geçirmesine izin vermeyin.