Hamileliğiniz tebrik ederim! Ortalama 28 günlük menstrüel döngüsünüz varsa, muhtemelen son döneminizin ilk gününden yaklaşık iki hafta sonra yumurtlamış olabilirsiniz. Bu süre boyunca, yumurtalıklarınızdan biri yumurta bıraktı ve fallop tüpünüze geçti. Kısa süre sonra eşinizin spermine rastladı ve döllenmiş yumurta, zigot olarak da bilinir, rahimde dolaşırken kan dolaşımlı astara implante edildi.

Birinci Hafta: Son adet döneminiz

Bu, son adet döneminizdir. Menstrüel kanamanın ilk günü gebeliğin resmi başlangıç ​​tarihi kabul edilir ve 40. gebelik haftası bu tarihe göre hesaplanır. Gebelik haftalara ayrılır ve tam süreli hamilelik 40 hafta olarak kabul edilir ve 37. haftadan meydana gelmiş bir doğum erken doğum (erken) olarak kabul edilir.  Gebelik, yumurtanın döllenmesinden 266 gün sonra geçer. Gerçek döllenme hassasiyetini tam olarak tespit etmek zordur. Kaç haftalık gebe olduğunuzu tahmin ederken, gebeliğinizin birinci günü, döllenme gününüz değil, son adet döneminin (LMP) ilk gününden alınır.

Ortalama bir 28 günlük bir adet döngünüz varsa döllenme, gebeliğinizin ilk günü değil, 14. günde gerçekleşmiş gibi sayılır. Bunun nedeni, yumurtlamanın genellikle döneminizin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmesidir. Gebelik zaman ölçeği 266 gün artı 14 gün – yani 40 hafta. Bununla birlikte, bu sadece bir kılavuzdur, çünkü ortalama normal gebelik 38 ila 42 hafta arasında tamamlanır. Yani her gebelik 40 hafta sürmez ancak ortalama olarak 40 hafta alınır.

Birinci, ikinci ve üçüncü aylar gebeliğin ilk üç ayıdır (İlk trimester)

Gebeliğin ilk üç ayı = 1. Haftadan 13. Haftanın sonuna kadar.

İlk ayın sonuna doğru, embriyo yaklaşık 0.25 cm veya haşhaş tohumu büyüklüğündedir. İnanılmaz derecede küçük bir kalbi çoktan atmaya başlamıştır. Bir aylık hamilelikte, plasenta henüz tam olarak oluşmamıştır. Bunun yerine, embriyo daha sonra plasentaya gelişecek olan bir yumurta sarısı yoluyla ihtiyacı olan besin maddelerini alacaktır.

Bebeğiniz gebeliğin ilk dört haftasında nasıl büyür?

Vücudunuzun içinde şaşırtıcı gelişmeler yaşanıyor.  Bundan sonraki beş hafta bebeğinizin büyümesi için özellikle önemlidir, çünkü organları ve ekstremitelerinin temelleri oluşmaya başlar. Plasentanız büyüyor ve bebeğiniz amniotik bir kese ile çevrilidir.

Dört haftada gebelik belirtileri

Bu haftalarda, vücudunuzun içinde olan değişikliklerden ilk kez haberdar olabilirsiniz. Gebelikte en erken belirtilerden bazıları hassaslaşan göğüsler veya karıncalanma, meme uçlarının büyümesi olarak sayılabilir.  Genital bölgede hafifçe kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Bu kanama bazı anne adayları tarafından adet kanaması olarak algılanabilir. Ancak bu implantasyon kanamasıdır.  Yani bebeğinizi oluşturacak embriyonun rahme yerleşmesi sonucu bu kanama meydana gelir. Menstrüel siklusunuzdan sorumlu hormonlar kanamayı tetiklerken bu olur.

Gebeliğin ilk dört haftasında bilmeniz gerekenler 

Gebe kalmaya çalışırken günlük bir folik asit takviyesi almaya başlamadıysanız, şimdi başlama zamanı. Folik asit bebeğinizi spina bifida gibi nöral tüp kusurlarına karşı korumaya yardımcı olur. 12 haftalık hamilene kadar 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren günlük bir takviye almalısınız. Hamilelik boyunca her gün 10 mcg D vitamini almalısınız. Bu bebeğinizin güçlü diş ve kemik büyümesine yardımcı olacaktır. D vitamini ve folik asidi ayrı takviyeler olarak veya gebelik multivitamin bir parçası olarak alabilirsin.

Diyabetiniz varsa veya vücut kütle indeksi (VKİ) 30’un üstündeyse, yüksek miktarda folik asit kullanıyor olmalısınız.

Gebeliğin ilk ayında bebeğiniz

Bir sperm bir yumurtayı dölledikten yaklaşık 5 ila 7 gün sonra, yumurta uterusun astarına yapışır. Bu işleme implantasyon denir. Döllenmiş yumurta daha sonra uterusta büyümeye başlar ve her geçen gün iki katına çıkar. Koryonik villi adı verilen parmak şeklinde büyümeler, embriyonun demirlenmesi için uterus duvarına doğru büyür. Bebeğiniz bezelye büyüklüğündedir! İmplantasyondan kısa süre sonra plasenta ve göbek kordonu oluşmaya başlar. Plasenta ve göbek kordonu, bebeğinize besin ve oksijen sağlar ve bebeğin atıklarını yok eder. Bebeğiniz darbelerden ve basınca karşı korumak için bebeğiniz amniyotik kese olarak adlandırılan bir sıvı deposuna eklenir.  Sinir gelişimi başlıyor.

Embriyo, 5. haftanın etrafında üç katmana dönüşür. Dış tabaka beyin, sinirler ve deriden oluşur. Orta tabaka kemikler, kaslar, kan damarları, kalp ve cinsiyet organları haline gelir. İç tabaka midesi, karaciğeri, bağırsakları, akciğerleri ve idrar yollarını tutar. Kollar ve bacaklar olacak küçük tomurcuklar gibi, gözler ve diğer özellikler oluşmaya başlar. Kalp de oluşur ve gebelikten sonraki 25. günde (son adet döneminden 5-6 hafta sonra) yırtmaya başlar. Kalp atışı önceden tespit edilebilir, ancak şu an kalp atışını duymak mümkün değildir. İlk ayın sonuna kadar, doğmamış bebeğiniz teknik olarak bir embriyo olarak bilinir.

Hamileliğinizin ilk 6 haftasının bitiminde, bebeğinizin bir baş ve gövdesi vardır ve yaklaşık 8 mm uzunluğunda ve birkaç gram ağırlığındadır.

Gebeliğinizin ilk ayında anne

  • Bulantı, ve sadece sabahları
  • Kahve veya alkol gibi tanıdık gıdalara ani bir nefret
  • Bazı gıdalar için aşerme
  • Ağızda tuhaf veya metalik bir tat
  • Göğüslerin hassaslaşması
  • Sık sık idrara çıkma
  • Yorgunluk
  • Hafif baş dönmesi
  • Vajinal akıntı veya lekelenmede artış
  • Huysuzluk

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, hamileliğinizi doğrulamak için bir hCG kan testi veya pelvik muayene için bir evde hamilelik testi (yaklaşık% 95 doğruluk) deneyebilir veya doktorunuz veya sağlık kuruluşunuzla randevu alabilirsiniz. Hamileliğiniz ne kadar erken onaylanırsa, doğum öncesi bakıma o kadar çabuk başlayabilirsiniz. İlk haftalar doğmamış bir bebek için en savunmasız olanlardır, bu nedenle yaşam biçiminizi değerlendirmek için iyi bir zaman. Sigarayı bırakın ve alkolü azaltın, çalışma ortamınızı tehlikeli durumlar açısından kontrol edin ve toksoplazmoza yakalanmamak için evcil hayvanları beslerken dikkatli olun.

Toksikoplazmoz riski bulunduğu için kedi kumu değiştirmeden kaçının. Bir süre bu görevi başkası yapsın. Toksoplazmoz genetik kusurlara neden olabilir, ancak kedilere sahip olan kadınların çoğunda zaten toksoplazmoz görülmüş ve grip olduğuna inanıyordu.