Hayati organlar için kritik zaman

Bu ay bebeğinizin gelişiminde özellikle kritik öneme sahiptir. İlaçlar, virüs veya böcek ilacı gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan herhangi bir rahatsızlık doğum kusurlarına neden olabilir. Bebeğinizin gelişimi ikinci ayda çok hızlıdır. İkinci ayın sonuna gelindiğinde, bebeğinizin beyin, akciğerler, karaciğer ve mide gibi tüm vücut organları ve vücut sistemleri gelişmeye başlamıştır. İlk kemik hücreleri bu süre içinde ortaya çıkar. Göz kapakları şekillenir ve büyür ancak mühürlü olarak kapalı kalır. İç kulak oluşuyor. Ayak parmakları, bilekler ve cinsel organlar gelişiyor. Hamileliğin ikinci ayının sonunda, bebeğiniz artık embriyo halinden yavaş yavaş uzaklaşıp küçük bir bebeğe benziyor. Eğer bir erkek olursa penis oluşmaya başlar. Eğer bir kızsa, vajina oluşmaya başlar. İkinci ayın sonundan itibaren embriyo bir fetüs olarak adlandırılır.

Anne

İkinci ayın sonuna kadar, hamile hissetmeye başlamamış olabilirsiniz. Östrojen ve progesteron düzeylerindeki artışa yanıt olarak göğüslerdeki süt kanalları artar. Sonuç olarak, göğüsler şişebilir ve hassas bir hale gelmesine yol açabilir.  Gün boyunca sabah bulantısı veya mide bulantısı yaşıyor olabilirsiniz. Şiddetli ruh hali dalgalanmalarına maruz kalırsanız şaşkın olmayın. Yorulma da ilk trimester boyunca bir sorundur. Her zamankinden biraz daha yorgun olabilirsiniz ya da her öğleden sonra dört saat uykudan kurtulmak için çok yorgun olabilirsiniz. Tuvalete sürekli geziler, kuşkusuz doğanıza, bebeğinizin beslenme programına hazırlık amacıyla gece boyunca birkaç kez uyanmanız için eğitime devam ediyor.

Bebek

İkinci ayda bebeğiniz yani tıbbi literatürde fetüs farklı yüz özelliklerine sahiptir. Fetus, 1 cm uzunluğundan daha azdır ve 2 gramdan daha az ağırlığa sahiptir. . Damarları açıkça görünür durumda. Plasenta, bebeğinizi göbek bağı yoluyla zaten besliyor. Bebeğinizin kalbi sağ ve sol odaya ayrılmıştır. Önümüzdeki haftalarda kolları daha da gelişmeye devam edecek ve dirseğe bükülecek.

Gebeliğin 2. Ayında bebeğinizin kalbi gelişmeye devam ediyor.  

Şimdiye kadar açık olan omurilik kapanmaya başladı. İlk kan hücreleri ve kan damarları gelişiyor. Kan, yolk kesesine bağlı olan bu ilkel kaplar boyunca hareket eder. Boru şekilli bir kalp oluşur ve atmaya başlar. Optik çukurlar gelişmekte olan gözün başlangıcını oluşturur. Kollar ve bacaklar olacak olan hücreler gelişiyor. Bebeğiniz gebeliğin ilk birkaç haftasında hızla gelişir, bu nedenle kadınlar ilk üç ayda çok yorgun düşer. Bebeğinizin gelişmesine yardımcı olmak için bol miktarda dinlenme ve erken gecelerin yanı sıra temiz hava, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet gerekir. Bir jog sutyen içinde uyku göğüs ağrısına yardımcı olabilir. Belirtilerinizin birçoğu geçen hafta ile aynı. Bazı kadınlar hormonların yükselmesinden de baş ağrısı çekebilir. Bu belirtilerin hiçbirine sahip olmayacak bir sürü kadın da vardır. Hamilelik semptomlarınız yoksa panik yapmayın, ancak aniden gebelik belirtilerinizi kaybederseniz doktorunuza başvurmalısınız.

Tamamen gelişmiş olmasa da, tüm ana vücut organları ve sistemleri oluşturulmuştur. Kalp de oluşur ve gebelikten sonraki 25. günde (son adet döneminden yaklaşık 6 hafta sonra) yırtmaya başlar ve bir kalp atışı önceden tespit edilebilir. Sinir borusu üç parçaya kadar genişler; çok karmaşık bir beyin haline gelmek üzere yakında gelişir. Ayrıca plasenta, bebeğin beslenme ve oksijen alacağı koryonik villus ve göbek kordonu olarak işlev görmeye başlar. Omurga ve omurilik bu aşamada vücudun geri kalanından daha hızlı büyür ve bir kuyruk görünümü verecektir. Bebek büyümeye devam ederse, bu kaybolur.

Yedinci Hafta: Kollar ve bacaklar büyümeye başlıyor

Embriyo yaklaşık 13 mm uzunluğundadır. Kalpte bir bölme duvarı oluşur. Kol ve bacak tomurcuğu büyümeye başlar. Alt çene ve ses telleri oluşmaya başlamıştır. Ağız açıklığı oluşur. İç kulak yaratılıyor. Sindirim sistemi gelişiyor

Aşağıdaki organlar oluşur: akciğerler, karaciğer, pankreas ve tiroid bezi.

Bebeğin gözleri ve iç kulakları gelişmeye başlamıştır. Artık bebeğinizin önemli organları (kalp, akciğerler karaciğer, dalak ve böbrekler) gelişmeye başlamıştır. Bebeğinizin sindirim sistemi mide ve bağırsaklar geliştikçe daha rafine hale geliyor. Almanız gereken Folik Asit’i hatırlıyor musun? Sinir tüpü (daha sonra omurilik olarak bilinir) kaynaşmaya başlar, folik asit nöral tüp defektlerinin önlenmesinde önemlidir. Embriyo boyutu yaklaşık 4mm uzunluğundadır.

Embriyo Döllenmeden 26 gün sonra, embriyonun minik kalbi atmaya başlar. Böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere diğer önemli organlar gelişmeye başladı ve beyni ve omuriliği birbirine bağlayan sinir tüpü kapanıyor. Mide bulantısı, yorgunluk, boğaz ağrısı ve sık idrara çıkma gibi fiziksel duyumlar başlamıştır. Embriyonun kolları ve bacakları her iki taraftaki tomurcuklardan büyümeye başlar. İlk başta eller ve ayaklar kürek gibi şekillenir, ancak parmaklar yakında şekillenir. Gözlerin lensleri görünüyor – Bebeğinizin görünüşünün yenidoğan gibi arttığını fark ettiniz. Beyin hızlı bir şekilde büyüyor.