13. haftada bebeğiniz taçtan başlayana kadar yaklaşık 6.7 cm uzunluğundadır. Yaklaşık 23 gram ağırlığındadır. Yutma reflekslerine ve tekmelemeye başladı. Tüm organları ve kasları oluşmuş ve işlev görmeye başlıyorlar. Küçük parmak izleri şimdi parmaklarının ucundadır. Bunca ay boyunca, bebeğinizin yüz kasları, minik özellikleri birbiri ardına bir ifade oluşturduğu için egzersiz yapıyor. Fark etmeden nefes alıp vermeye çalışırken o anda ve sonrasında hıçkırıkları olabilir. 16. haftaya kadar, yaklaşık 10 cm uzunluğunda ulaşmış olacak.

Bebeğiniz üçüncü ayın sonunda tamamen gelişmeye başlayacaktır. Bebeğiniz ellerini, bacaklarını ve başını hareket ettirmeye başlamış olabilir ve ağzını açıp kapayabilir, ancak bu hareketi hissetmeniz için hala çok küçük. Parmaklar ve ayak parmakları artık daha belirgin ve yumuşak tırnakları var. Bebeğin elleri ayaklardan daha gelişmiş ve kollar bacaklardan daha uzundur. Bebeğinizin başı bedeninin geri kalanına oranla oldukça büyük. Başın üzerinde saç oluşmaya başlamış olabilir. Diş tomurcukları bebeğin diş etleri altında oluşur. Bu ayın sonuna kadar, bebeğinize besin maddeleri taşıyan ve atıkları uzaklaştıran göbek bağı tamamen oluşturulacak.

Bebek

Gözleri oluşuyor ve parmakları ve parmakları belirginleşiyor. Cinsel organları ultrasonla oldukça net görülebilir ve iç organları çalışıyor. Vokal kordlar gebeliğin 13. haftasında gelişir. Bebeğinizin kalbi, dakika başına 120 ila 160 atım ile dört oda ve atışa sahiptir. Böbrekler gelişiyor ve mesane idrar boşaltmaya başladı.

Hamileliğin üçüncü ayının sonuna kadar, ya da ilk üç aylık dönemde, sabah bulantıları nihayet azalıyor olabilir ve daha sonraki gebelik rahatsızlıkları henüz ortaya çıkmamıştır.

Organ gelişimi

Bebeğinizin bağırsakları, üçüncü ayda o kadar hızlı büyümeye başladı ki göbek bağı içine çıkıyorlardı. 12. haftada, tekrar karın boşluğuna yerleşecekler. Kalbi dakikada yaklaşık 150 tempoda vuruyor ve kalp atışı genellikle ilk kez 10 haftalık izinde doğum uzmanı ve ceninin Doppler tarafından tespit ediliyor. Diğer organlarının ve dokularının çoğunun zaten üçüncü ayın sonunda gelişiş durumunda. Dişler diş eti altında oluşur.

Fiziksel görünüş

Küçük bebeğiniz hala yenidoğan gibi görünmese de, kolları, bacakları, parmakları ve tırnakların tamamen gelişmiştir. Kolları artık toplam uzunluğuna nispeten orantılıdır. Yüzü daha insana benziyor. Gözleri yüzünde daha da yakınlaştı. Göz kapakları tamamen gözlerinin üzerinde oluşur ve gebeliğin 25. haftasına kadar kapalı kalır. Cildi çok ince ve saydamdır.

Cinsel organ

Dahili jenitalite daha erken farklılaşırken, dış genital bölge 12. haftaya kadar ayırt edilemez. Bebeğiniz işbirliği yapıyorsa, fetus ultrasonu bu sefer bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir.

Davranış

Bebeğiniz rahimde rahatça hareket eder ve kolları ve bacaklarını 12 haftalık işaretle hareket ettirebilir; ancak ikizlerinizi taşımadığınız sürece veya çok hassas olduğunda, 16 hafta sonrasına kadar hissetmezsiniz. Parmakları ve ayak parmakları kıvrılabilir. Emme refleksleri şimdiden gelişiyor.

Amniyotik sıvıyı akciğerlerin içine / dışına “solumaya” çalışabilir, 20 diş oluşur ve gelişmeyi bekler. Pankreas insülin salgılamaya başladı. Bu aynı zamanda bebek için tepe hareketi zamanıdır. Hareket anne tarafından hissedilmez, ancak bebek aynı anda beş dakikadan fazla nadiren duruyor. Bebek annenin hareketlerini şu anda hissediyor ve anne hareket ettikçe rahimde hissediliyor.

İnanılmaz Gerçek: Amniotik sıvı üç saatte bir kendini tamamen yeniler. Bu sıvının kısmen bebeğin idrarından oluştuğundan emin olduğumuz halde bilim, diğer kısımları nelerin oluşturduğunu hala keşfetmemiştir.  15. haftada, gürültülü sesler bebeğin ürkmesine neden olabilir. Bazı anneler ve babalar, annenin karnında oynanan sessiz müziğin bebeğin rahatlamasına ve sakinleşmesine neden olacağını bulmuştur.

Anne

Üçüncü ayın sonuna kadar, yorgunluk yaşayabilirsiniz. Sabah bulantıları ve sık idrara çıkma her ikisi de azalmaya başlamalıdır. Yaklaşık on iki hafta içinde ilk kez doğum öncesi klinik ziyaretinizi yapmalısınız. 11-13 hafta arasında bir dizi test ve tarama yapılır. İlk üç aylık ultrasonografi bebeğin yaşını belirlemek için şu an yapılabilir. Olası doğum kusurlarını tarayan diğer testler de bu sefer yapılabilir.

Kanınızdaki hormonların seviyesi maksimum seviyeye ulaştı, bu yüzden sabah bulantısı, mide bulantısı, kusma ve yorgunluk daha da güçlenmeyecek ve tam tersine hafifleyecek. Fakat bu aşamada bile değişebilir ruh hali kalabilir. Göğüsleriniz ve karnınız biraz şişebilir. Rahim büyüyor ve ayın sonuna kadar tüm pelvis alanını dolduruyor.

Vücudunuzdaki yağ birikiminin nedenlerinden biri emzirmenin hazırlanmasıdır. Bu yüzden korkmamalısınız. Annenin tüm iç organları yoğun şekilde çalışmaktadır; Organizmada dolaşan kan hacmi artmaktadır (yaklaşık% 45-60 için). İdrar talebi, gebeliğin başlangıcından daha az sıklıkta görülür.

Geleceğin Annesi İçin İpuçları

  • Lahana, soğan, kızarmış yiyecek, şeker gibi mide şişmesine neden olabilecek gıdalardan kaçınınız.
  • Sık sık baş ağrısı çekiyorsanız, bu sorunu bir doktorla tartışın.
  • Kendinizi aşırı derecede yormayın.
  • Açlık beynin kan damarlarındaki spazmları tetikleyebilir, sık sık yemek yiyin.
  • Uzun süredir bulunduğunuz odayı havalandırın.
  • Migren geçiriyorsanız, çikolata, peynir yemeyin ve kahve içmeyin.

Göğüsleriniz ve karnınız şişiyor, giydiğiniz giysiler oldukça sıkılaşıyor.

Göğüslerinizde kaşınabilir: bu gerginlikten dolayı olur.

Karnınızın ortasında cilt oldukça daha kararabilir; Üzerinde koyu kahverengi şerit olabilir.

Kahverengi lekeler yüzünüzde de görülebilir (doğum yaptıktan sonra genellikle kaybolur). Bu lekeler normal gebelik seyrinin işaretidir. Doğrudan güneşten kaçının.

Doktor muayenesi

  1. ya da 12. haftada, fetusta ciddi malformasyonlar bulmanızı sağlar. Bu ayki muayenede yapılacaklar ise:
  • Karnınızın uterusun boyutunu ve fundal yüksekliğini tahmin etmesi için incelenmesi;
  • Bir kan testi: hemoglobin ve paketlenmiş hücre hacmi anemiyi kontrol etmek;
  • Enfeksiyonları kontrol etmek, şeker ve protein seviyesini tahmin etmek için idrar testi;
  • Kollardaki ve bacaklardaki şişmelerin varlığı ve muhtemel sıvı retansiyonu için muayene;
  • Gelecekteki tetkiklerin tartışılması: muhtemel genetik anormalliklerin saptanması için ultrason ve doğum öncesi tarama;
  • Doktorunuza tüm sorularınızı sorma fırsatı.

Fetus Gelişimi

Üçüncü ay, gebelikte en önemli anlardan biridir. Bu süre zarfında cenin yeni organları ve organları oluşur; Halihazırda kurulmuş sistemlerde ve organlarda önemli değişiklikler oluyor. 12. haftada fetus zaten bir insan gibi görünüyor, ancak baş yine vücudun geri kalanına kıyasla orantısız olarak büyük ve zaten oluşturulmuş uzuvlar çok küçük. Gelecek bebeğin iyi işleyen dolaşım ve idrar sistemi vardır.

Karaciğer safra üretiyor; Cinsel organlar halihazırda geliştirilmiş durumda, ancak bebeğin cinsiyetini bulmak hala imkansız. Kaslar gelişiyor, bu yüzden daha fazla hareket etmeye başladı. Bebek yumruklarını sıkıştırabilir. Yüz kasları çalışıyor, bu nedenle kıpkırmızı ve ağzını açıyor.