Bebeğin cildi pembe, biraz saydamdır ve lanugo adı verilen tüylerle kaplıdır. Küçük tırnakları şimdi görülebiliyor. Bebeğin yüzü gelişmeye devam ediyor. Bu ay içinde kaş ve kirpikler görmeye başlar. Kafanın yanındaki tomurcuklar dış kulağa dönüşmeye başlar ve şu anda sesi işitir. Kuyruk fetustan kayboldu ve kafa bebeğin büyüklüğünün yaklaşık yarısını oluşturuyordu. Bebeğin boynu kafayı bedenden alacak kadar uzun. Dördüncü ayın sonuna gelindiğinde, bebeğiniz 13 ila 15 cm)büyüklüğünde olacak ve yaklaşık yaklaşık 140 gram tartacaktır.

Gebelikte 14 Hafta

-Bebeğiniz 9 cm uzunluğunda ve 1.5 gram ağırlığında.

-Bu sırada parmak izleri geliştirildi. Ve çocuğunuz baş parmağını emmeye, kaşlarını çatmaya başlayacak.

– Lanugo ekstra sıcaklık sağlamak için büyümeye başlar.

-Böbrekler idrar üretmeye başlar ve mesane her yarım saatte dolacak ve boşaltılacaktır ve böbrek suyunu yeniden emme kabiliyeti nedeniyle idrar yoğunlaşmayacak olsa da.

-Pankreas gelişmeye başlar ve hormonlar üretir.

– Karaciğer safra salgılanmaya başlar; Dalak kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar.

-Placenta cenine tüm besinleri verecek.

– Karnınız yukarı itilecek.

Gebelikte 15 Hafta

-Bebeğiniz şimdi 10 cm uzunluğunda ve 75 gram ağırlığındadır.

-Bacaklar kollarından daha uzun büyür ve amniotik sıvıda kıpırdanmaya başlar.

-Çocuk akciğerlerinin hava keselerinin gelişmesine yardımcı olmak için bu sıvıya boğuyor.

-Fasiyal kaslar kaşlarını çatmaya ve ürpermeye başlar.

-Göz kapakları hala kaynaşmış olmasına rağmen, gözler ışığı algılayabilir.

– Kulaklar gelişir ve çocuğunuz sizi duyabilir, böylece bebeğinizle konuşabilirsiniz.

-Bağırsaklar bebeğin vücuduna doğru yolculuğuna devam ediyor.

– Göbeğinizin ortasında, doğumdan sonra solacak olan lina nigra adlı bir çizgi olabilir.

– Bu trimesterden hoşnut olduğunuz için daha enerjik hissedeceksiniz ve yorgunluk üçüncü trimesterde tekrar dönecek.

-Omega-3, bebeğinizin gelişimi ve IQ’su için iyidir. Bunu balık, ceviz, omega-3 geliştirilmiş yumurta bulabilirsin.

– Güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirsiniz, ancak ata binmekten, dağ bisikleti kullanmaktan ve kayak yapmaktan kaçının.

Gebelikte 16 Hafta

-Bebeğiniz 12 cm uzunluğunda ve 100 gram ağırlığındadır.

– Gözler ve kulaklar doğru pozisyonlarına yaklaşıyor.

– Göz kaşları, kirpikler ve saçlar, ayrıca ayak tırnakları da oluşmaya başlar.

-Sıcaklığınızı arttırdıkları ve gelişmekte olan fetusa zarar verebilecekleri için saunaların ve bronzlaşma yataklarının kullanımını sınırlamaya çalışın.

Hamilelik 17 Hafta

-Bebeğiniz artık 13-14 cm uzunluğunda ve hızla büyüyor.

– İskelet kıkırdaktan kemiğe kadar sertleşiyor.

-Deri hala şeffaf ve incedir.

-Progesteronun barsak hareketlerini yavaşlatacak etkisinden dolayı kabızlık yaşayabilirsiniz.

-Kemik tabanı egzersizlerine başlamanın zamanı geldi.

Anne

Karnınızın alt kısmında hafif bir his hissetmeye başlayabilirsiniz (hızlanma denir). Bu kabarcıklar ya da çırpınma gibi geliyor. Bebeğin hareketini hissettiğinizde, tarihi yazın ve sağlık uzmanınıza söyleyin. Bu, bebeğinizin ne zaman doğacağını belirlemenize yardımcı olur.

Daha iyi hissetmeye başlarken iştahınız artabilir ve hızlı kilo almanız mümkündür. Gevşek kıyafetlere geçmek isteyebilirsiniz, ancak doğum sutyeninin düzgün takıldığından ve yeterli destek sağladığından emin olun. Gebeliğin bu aşamasında, yüzünüzdeki, göğüslerinizdeki ve kollarınızdaki cilt pigmentasyonundaki değişiklikler fark edilebilir ve memeleriniz ve areolalarınız koyulaşabilir.

Testler ve Taramalar: Yaklaşık 16 hafta içerisinde, Down sendromu veya spina bifida’nın bir göstergesi olan kandaki alfa-fetoproteinin seviyesini (AFP Taraması olarak adlandırılır) kontrol etmek için kan testi yapabilirsiniz. Bart’ın üçlü testi olarak da bilinen Üçlü Test, AFP taramasına benzer, ancak östriol ve insan koryonik gonadotropin gibi kanınızdaki diğer hormonları ölçer. 35 yaşın üzerindeyseniz veya ailenizde kromozom anormallikleri öyküsü varsa, yaklaşık 16 hafta içinde bir amniyosentez testi önerilebilir.

Gebeliğin ikinci üç ayı (13-16 hafta) şimdi başladı. Şu anda, doktor fetüsün gelişimini incelemek için planlanmış bir ultrason yapacak. Ultrasonik ekranda, küçük şeyin hareket edeceğini görürsünüz. Fakat hareketleri şu ana kadar neredeyse hiç fark edilmiyor, bu yüzden henüz hissetmiyorsunuz. 12. haftanın sonuna dek, rahmin bir erkeğin yumruğunun büyüklüğü olacak. Ve bir ay sonra büyüklüğünde artacak ve olgun kavun kadar büyümüş olacak. Plasenta, büyüyen fetüsün oksijen ve beslenme için gerekliliklerine uygun olarak geliştirildi. Göbek kordonu bebeğinizin karnında rahat olması için artık daha büyük ve daha uzun.

Faydalı ipuçları

Makyaj yapıyorsanız, nadiren kullanmaya çalışın: Bu dönemde hormon dengesi yüzünden cildiniz savunmasız hale gelir. Üstelik aynı hamilelik hormonlarının konsantrasyonu yüzünden yüzünüzde gebelik öncesinde bulunmayan pigmentasyon var. Salatalık veya maydanoz suyu ile hazırlanmış buz küpleri durumun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

  • Varikoz damarları ailenizde kalıtsal davranılıyorsa mutlaka bir phlebologiste danışmalısınız.
  • Temiz hava almak için günlük yürüyüşlerinizi durdurmayın: dışarı çıkmak için yeni hoş nedenler düşünün..
  • İyimser olun: arkadaşlarınızla vakit geçirin, iyi filmler izleyin.
  • C vitamini alın, kan damarı duvarlarını güçlendirir.
  • Karnın göbeğinden bikini hattına (Alba hattı olarak adlandırılan) doğumdan hemen sonra kaybolacak olan kahverengi bir çizgi meydana gelmiş olabilir.
  • Gebeliğin 4. ayı, adrenal korteks disfonksiyonu olan kadınlar için tehlikelidir. Bir çocuk bekleniyorsa tehlike artar. Testosteron yüzünden olur. Doktorlar, bu risk grubuna giren gelecek anneleri, amniyotik sıvı – amniyosentez (veya amniyotik delme) özel testini yapmaları için reçete eder. Malformasyonlar, kan şekli, bilirubin, proteinler ve hormon seviyeleri ile bebeğin cinsiyeti olasılığını değerlendirecek ve olası patolojileri önleyecektir. Doktor fetus ve plasentanın yerlerini belirler, iğne enjekte etmek için güvenli bir yer bulur ve daha sonra temizlenir ve anestezi uygulanır. Daha sonra şırınga ile iğne, karın duvarından uterus boşluğuna enjekte edilir. Amniyon sıvısı iğne yoluyla şırıngaya alınır. Bu işlem, ultrason kontrolünde yaklaşık 30 dakika sürer ve rahim etkisizliği nedeniyle bu saatte güvenlidir.

Tehlikeli Durumlar

  • Kasılmaları da içeren karın altındaki ağrılar;
  • Cinsel organlardan herhangi bir kan veya sulu dışkı;
  • 2-3 saatten fazla süren şiddetli bir baş ağrısı;
  • Görme fonksiyon bozukluğu: bulanık görüş, görüş bifurkasyon, gözlerin önünde siyah noktalar;
  • Ağrılı idrara çıkma;
  • Bulantı, kusma, mide ağrısı veya ateş ile birlikte kusma;
  • Ani ağırlık artışı
  • Vücut kaşıntısı,

Bebeğiniz Nasıl Gelişiriyor?

Bebeğin iç organları neredeyse tamamen oluşur ve hızlı büyümeye başlar. Fetüs insana daha çok benziyor. Bununla birlikte, başı halen çok büyük. Kafatası gevşek bağlanmış kemikler grubundan oluşur.