Bebeğinizi emzirmek dünyanın en tatmin edici işlerinden birisi olabilir. Ancak ağlayan bebeğinizi susturmaya çalışırken ve bir saat boyunca emmesine rağmen neden hala aç olduğunu merak ederken, bu tatmin ve keyif ortadan kalkar, durum sinir bozucu hale gelir.

ABD’deki her 4 anneden 3 tanesi bebeğini emzirerek başlıyor ancak ilk bir kaç ay içerisinde pek çoğu ya kısmen ya da tamamen emzirmeyi bırakıyor.

Yeni annelerin mamaya dönmelerinin en büyük sebeplerinden birisi ne? Yeterince sütlerinin olmadığından endişe ediyorlar ve bu gerçek bir mücadele.

Çoğu kadının yeteri kadar süt kaynağı var ve bebeğin ihtiyacının üçte bir kadar daha fazlasını üretiyorlar ancak yine de üretimi arttırmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle çemen otu gibi doğal tedaviler devreye giriyorlar.

Çemen otu yüzyıllardır emziren kadınlar tarafından sütü arttırmak için kullanılıyor ancak işe yarıyor mu?

Çemen Otu Nedir?

Çemen otu 60-90 santimetre boya kadar büyüyebilen bir bitki ve küçük, beyaz çiçekleri var. Her bir yeşil yaprağı küçük üç yaprağa bölünüyor.

Onun farkına varmadan görmüş olabilirsiniz. Ezilmiş tohumları genelde köri sosunda kullanılıyor. Bu küçük altın renkli tohumlar esas ilgilendiğimiz konu.

Çemen Otu Gerçekten Süt Üretimini Arttırıyor mu?

2018 yılında yapılan bir değerlendirmeye göre çemen otu alan 122 annede bitki gerçekten süt üretimini ciddi şekilde arttırmış.

2018 yılında çemen otu, zencefil ve zerdeçal karışımı tüketen 25 anne ile plasebo alan 25 anne karşılaştırılmış.

Karışımı alan annelerin 2. haftada süt üretimlerinde %49 artış olmuş, 4. haftada ise %103 artış olmuş. Ancak bu çalışmada sadece çemen otu değil, bir karışım mevcut ancak çemen otunun da katkısının olduğu varsayılıyor.

Araştırmacılar çemen otunun neden işe yaradığından tam olarak emin değiller. İçeriğindeki östrojene benzer fitoöstrojenlerin bir etkisi olabilir.

Ne Kadar Almalısınız?

Eğer onun faydalarını elde etmek isterseniz muhtemelen ne kadar çemen otu tüketmeniz gerektiğini bilmek isteyeceksinizdir.

Bitki çayı tüketenler genelde çemen otu tohumlarının 1 çay kaşığı kadarını kaynayan suda 15 dakika demliyorlar ve günde iki üç defa yudum alıyorlar.

Eğer daha konsantre bir şekilde isterseniz, kapsül takviyelere göz atabilirsiniz. İyi bir doz genelde 2-3 kapsülden oluşuyor ve günde 3-4 defa almak gerekiyor ancak pakette yazanlara dikkat edin.

Çemen otu kapsülleri hızlı çalışırlar ve bu nedenle muhtemelen 24-72 saat içerisinde süt üretiminde artış göreceksiniz. Başkalarının ise 2 hafta kadar beklemesi gerekebilir veya bazen hiç bir artış sağlamayabilir.

Ancak başlamadan önce bitkisel takviyelerin reçeteli ilaçlar ile aynı denetimlerden geçmediklerini unutmayın. Bitkisel çözümler almadan önce doktor veya emzirme danışmanınıza danışın ve güvenilir markaları tercih edin.

Çemen Otunun Yan Etkileri

25 emziren anneyle yapılan çalışmada yan etki görülmemiş ve bu bitki genel olarak güvenli görülüyor.

Ancak süt üretimine dair ilaçların bir veritabanı olan LactMed’de, bazı endişeler belirtiliyor. Çemen otunun genel olarak iyi tolere edildiğinden ancak bazı yaygın potansiyel yan etkilerin şöyle olabileceğinden bahsediliyor:

  • kusma
  • bulantı
  • gaz
  • ishal
  • akçaağaç şurubu gibi kokan idrar

Ayrıca hamileyseniz çemen otundan uzak durun çünkü rahim kasılmalarına sebep olabilir.

Bebek İçin Güvenlidir

Çemen otu bebeğiniz için büyük ihtimalle güvenli. 2019 yılında yapılan bir çalışmada anne sütü için içeriğinde rezene, anason, kişniş ve çemen otu ile diğer bitkiler barındıran bir karışımı içen anneler ile sadece limonlu verbana çayı içen test grubu karşılaştırılmış.

Çalışmaya katılanlar detaylı günlükler tutmuşlar. Hiç birinde ve bebeğinde 30 günlük çalışma süresince ve bebeklerinin yaşamının ilk 1 yılında bir yan etki görülmemiş.

Diğer Bitkiler ve İlaçlar İle Etkileşim

Süt üretimini arttırmak için çemen otu tüketenlerde diğer ilaçlar ile bir etkileşim görülmüyor. Ancak çemen otunun kan glukoz düzeylerini azaltabildiğine dair bazı kanıtlar mevcut ve bu nedenle diyabeti olanlar insülin dozlarını tekrar ayarlamak zorunda olabilirler.

Ayrıca warfarin gibi kan sulandırıcılarla da etkileşime girebilir. Bu nedenle özellikle reçeteli ilaçlar alıyorsanız veya diyabetiniz varsa çemen otu ve diğer bitkileri tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Süt Kaynağını Arttırabilecek Diğer Alternatifler

Eğer süt kaynağınızı arttırmak için çemen otunu kullanmak istemezseniz, tercih edebileceğiniz bazı takviyeler var:

  • 2018 yılında yapılan bir değerlendirmede palm üzümlerinin süt üretimini çemen otu takviyelerinden daha iyi arttırdığı belirtiliyor.
  • Rezene tohumları da çay olarak iyi bir tercih ve süt üretimini arttırıyor.
  • Şevketibostan da kuru bitkiden çay hazırlanmasını mümkün kılıyor.

Emzirme şeklinizi değiştirmek de kaynağı arttırabilir. Şunları deneyin:

  • sık sık emzirin
  • emzirmeler arasında pompalayın
  • bebeğinizle oynarken her defasında iki memeden de emzirin

Bu stratejiler ile süt kaynağınız muhtemelen artacaktır ve daha profesyonel hale geleceksinizdir.

Emzirmek bir sanattır. Ancak her zaman kolay değildir. Çemen otu özellikle süt kaynağınız konusunda endişeleriniz varsa yardımcı olabilir.

Ancak emzirmeyi yine de zorlu buluyorsanız, doktor veya emzirme danışmanınıza başvurun çünkü bitkisel çözümler her zaman tüm süt problemlerini çözmezler.