Anoreksiya Nervoza ya da daha kısa günlük haliyle Anoreksi hastalığı, uzun süredir adını sıkça duyduğumuz rahatsızlıklar arasında bulunuyor ve ona maruz kalanların %90’ından fazlası kadınlar. Lakin son senelerde erkekler arasında da ciddi anlamda yayılmaya başladığını istatistikler gösteriyorlar.

Temel olarak bir psikolojik rahatsızlık olmasına karşın çok ciddi fiziksel zararlarının olması, ona karşı mücadeleyi mecbur kılıyor.

Anoreksi sahibi kişileri tespit etmek de o kadar kolay olmayabiliyor çünkü bu bireyler başkalarının yanında normal şekilde besin tüketirken, yalnız kaldıklarında neredeyse hiç bir şey yemiyorlar.

Uzun vadede kısırlık, kardiyovasküler sistemde hasar, zayıf kemikler ve hatta ölüm ile sonuçlanabilen rahatsızlık, %5 ila %20 arasında ölüm oranına sahip. Psikolojik rahatsızlıklar arasından en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu da belirtmek gerek.

Bir beslenme bozukluğu olarak karşımıza çakan anoreksi, bireylerin kendilerini açlığa mahkum etmeleri ve aşırı kilo kaybetmeleri olarak tanımlanıyor.

Fakat her hızlı kilo verenin anoreksik olmadığını, özellikle ideal kilosundan çok uzak olmaları ile bunun anlaşılabildiğini belirtelim.

Anoreksinin Yaygın Semptomları ve İşaretleri

Anoreksinin en sık karşılaşılan semptomları aşağıdaki şekildedir:

Çok hızlı ve aşırı kilo kaybı
Çok düşük kalorili beslenme
Kilo almaya karşı yoğun korku, obsesyon ve anksiyete
Kilodan kaçınmak için saçma beslenme kuralları oluşturmak
Düşük özsaygı, bilhassa fiziksel konularda
Yardımı reddetme
Açlığı reddetme
Aşırı spor ve egzersiz
Arkadaşlardan ve dışarı çıkmaktan çekinme
Diğer zihinsel problemler

Bu belirtilerin bir veya bir kaç tanesi aynı anda görülebildiği gibi, bir kısmı hem arkadaşlardan ve aileden hem de uzmanlardan gizleniyor olabilir. Özellikle kadınların ruhsal sıkıntılarını istediklerinde kolayca saklayabildikleri biliniyor ancak fiziksel belirtiler bu konuda ipuçları veriyorlar.

Anoreksinin yaygın sonuçları ise şu şekildeler:

Adet döngüsünde bozulma, kesilme ve kısırlık
Depresyon, düşük motivasyon, yorgunluk
Sosyal izolasyon
Bilişsel bozukluklar
Kalp ritmi ve kan basıncında bozulma
Kas kitlesi kaybı
Kemik yoğunluğunda azalma
Kuru cilt ve ciltte renk değişimleri
Yüzdeki garip tüylenmeler
Çok üşüme
Saçlarda incelme

Anoreksiya Nervoza İçin 5 Doğal Tedavi

Bilişsel Davranış Terapisi

Anoreksi esasen besinlerle ilgili bir sorun değil, bireylerin duygusal problemlerinin üstesinden gelmek için seçtikleri bir yol. Pek çok hasta, kilo vermeyi kişisel değerinin bir işareti olarak görüyor. Bilişsel davranış terapisi ise bu düşük değer verme ve takıntının üstesinden gelinmesi için bireylerin düşüncelerini düzenlemeyi içeriyor.
Konuşma yoluyla yapılan bu terapilerde zihindeki sabit kalıplar yıkılıyorlar ve destek olarak yeni beslenme düzenleri, aile terapileri ve antidepresanlar da uygulanabiliyorlar.

Diyetisyenlerden Destek Almak

Terapistler zaman zaman anoreksi ile mücadelenin beslenme ayağında oldukça zorlanabiliyorlar. Zira bu bireylerin yeteri kadar enerjiyi ve besin değerini vücutlarının ihtiyaçları için almak zorundalar. Bu özel beslenme reçetesi ise hastanın durumuna göre belirleniyor.
Hatta bazı vakalarda hastane bakımı da mecburi hale gelebilmektedir. Diyetisyenin hazırlayacağı rahatsız edici olmayan bir program, hastalığın üstesinden gelinmesi için gerekli.

Aile ve Arkadaşların Desteği

Bu bozukluğun tedavisinde aile ve arkadaşların desteği de önemlidir çünkü hem beslenme düzeninin oturtulmasında hem de bireyin duygusal dalgalanmalarının yönetilmesinde onlar büyük bir rol oynuyorlar. Bireylerin kendilerine güvenlerinin kilolarından bağımsız olarak ortaya çıkabilmesi de aile ve arkadaşları ile sağlanabiliyor.

Destek Gruplarına Katılmak

Hem internet üzerinden hem de fiziksel olarak anoreksiya sahibi bireylerin destek gruplarına katılabilir, aynı hastalıktan muzdarip diğer bireylerden destek alabilirsiniz. Bu gruplar hastaların iyileşme umutlarını genellikle arttırıyorlar.

Kişisel Değerinizi Başka Yollarla Arttırın

Kendinize verdiğiniz kişisel değer sadece kilolarınızla alakalı değildir ve bu nedenle güven elde edebilmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Bir hobi edinin ve düzenli olarak uygulayın
  • Tai chi, yoga gibi egzersizlere göz atın
  • Yeni aktiviteler bulun, gönüllülük esasına dayalı yerlerde çalışın
  • Bir günlük tutun
  • Dışarıda vakit geçirin, yüzün, yürüyün
  • Sağlıklı egzersizler yapın
  • Nefes ve stres atma tekniklerini uygulayın
  • Destekleyici insanlar ile ilişki kurun

Anoreksi tedavisinde sadece bir yol olmadığını ve doktorunuz, terapistiniz, diyetisyeniniz, aileniz ve arkadaşlarınız arasında iyi bir koordinasyon gerektirdiğini de aklınızdan çıkartmayın.