Faselis antik kenti, Antalya ilinin sınırları içerisinde bulunan ve Tekirova Köyü’ne oldukça yakın bir konumda olan bir antik kent. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırlarına dahil olan bu antik kent, ziyaretçilerine hem tarihle başbaşa kalma imkanı, hem de deniz, kum ve güneşin keyfini çıkarma imkanı sunuyor.

Faselis Antik Kentinin Tarihi

Kent Faselis veya uluslararası olarak Phaselis adıyla anılıyor ve antik zamanların en popüler liman şehirlerinden birisi olarak da karşımıza çıkıyor. Tarihi milattan önce yedinci yüzyıla kadar dayanan kent, o dönemlerde Rodos adasından gelen kolonistler tarafından inşa edilmiş ve böylece yüzyıllar boyunca süren mevcudiyetine başlamış.

Kurulduktan sonra ilk olarak Perslerin, daha sonra da milattan önce 333 senesinde Büyük İskender’in eline geçen şehir, sahip olduğu stratejik konumu ve limanın verdiği büyük maddi zenginlikler sebebiyle oldukça sık şekilde korsanların saldırılarına uğramış. Milattan sonra 200’lü senelerde ise Roma İmparatorluğu bünyesine katılmış olan şehir, Roma’nın bölünmesinin ardından Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası olarak yaşamını sürdürmüş. Ancak sonraki senelerde gelen Arap akınları neticesinde değer ve zenginliklerinin büyük kısmını kaybeden şehir, özellikle Selçuklu Devleti’nin bölgeyi ele geçirmesi sonucunda boşaltılmış.

Şehirde yapabileceğiniz çok sayıda şey var ancak dilerseniz ilk olarak tarihi değerlerine bir göz atalım.

Faselis’teki Tarihi Yapılar

Faselis’in tarihi yapıları ve güzellikleri, hemen etrafında göreceğiniz ormanlık alanın içerisinde gizli bir şekilde sizleri bekliyor. Bunlar arasında dikkatinizi çekecek olan ilk şey, varolan 3 liman bölgesini birbirine bağlayan liman caddesi olacaktır. Antik zamanlarda şehrin ana caddesi olan bu cadde, tüm şehrin ulaşımını üstleniyormuş.

Yoldan devam ettiğiniz zaman şehri ziyaret etmiş olan imparator Hadrianus’un anısına yapılmış olan Agora’yı görebilir ve etrafındaki heykelleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca neredeyse tüm antik kentlerde varlığını gösteren tiyatro ve Zeus tapınağı da yine şehrin en dikkat çekici yapıları arasında bulunuyor.

Şehre su taşımakta kullanılan su kemeleri, diğer yapılara oranla biraz daha iyi şekilde korunmuşlar ve bu nedenle onları da görmeniz mümkün.

Şehrin orman içerisinde kalan tapınak bölümlerinde Hermes, Athena ve Hestia’nın tapınaklarını görmek mümkün olsa da buraları gezmek yoğun ağaç ve bitki örtüsünden dolayı daha zor. Eğer kendinizi çok zorlamak istemiyor ve denizin tarihle iç içe olduğu bu yerin tadını çıkarmak istiyorsanız bir sonraki başlığımıza geçelim.

Faselis’te Denize Girilecek Limanlar

Faselis antik kentinin içerisinde güney, kuzey ve merkez liman adı verilen 3 tane koy bulunuyor ve bunların üçünde de denize girme fırsatı yakalamak mümkün. Fakat her birinden alınacak keyif farklı çünkü bunlar ziyaretçilerine farklı imkanlar sunuyorlar.

Güney Liman

Güney liman Faselis’in en büyük plajına sahip ancak aynı zamanda genişliğinden dolayı dalgaları kırmakta biraz daha başarısız. Güzel manzarasının yanında hemen plajın gerisinde bulunan ağaçlık alanlar da güneşten sıkılanlar için serinleme ve gölgede oturma imkanı sunuyorlar.

Bu liman genelde en kalabalık liman olduğu için insanlardan uzak, doğa ile başbaşa bir deniz keyfi yaşamak isteyenler için uygun olmayabilir. Ancak bu kalabalıktan dolayı antik kentteki soyunma kabinleri, duş ve tuvaletler de burada bulunuyorlar. Diğer limanlarda maalesef bu tesislere erişim yok. Fakat yürümeyi göze alırsanız diğer limanlarda denize girip, güney limanın tesislerinden faydalanabilirsiniz.

Merkez Liman

Merkez liman, bir havuz gibi korunaklı taşların arasında bulunuyor ve bu nedenle hem dalgalardan daha iyi korunuyor hem de giriş kısmına daha yakın. Buranın genelde daha az kalabalık olmasından dolayı sakinliği tercih edenler için uygun olabilir.

Bu liman derin ve soğuk sularda yüzmeyi sevenleri tam olarak tatmin edemeyebilir çünkü hem derinliği çok fazla değil hem de kapalı yapısından dolayı suyun sıcaklığı diğer bölgelerden daha fazla. Tam olarak kumdan değil, kum-çakıl karışımı bir yapıdan oluşan plajı hayli keyifli. Ayrıca yüzme bilmeyenler ve çocuklar için de dalgasız ve derin olmayan yapısı iyi bir yüzme fırsatı olacaktır.

Kuzey Liman

Kuzey liman ise çakıllı denizi tercih edenler için oldukça güzel ve ayrıca bu bölgede suyun içerisinde antik oluşumları gözlemek de mümkün. Genelde en tenha bölge burası oluyor ancak ağaçların altında serinlemek için biraz daha yürümek gerekebiliyor. Ayrıca denizi ne merkez liman kadar sakin, ne de güney liman kadar dalgalı.

Şehrin içerisinde mangal yapmak tamamen yasak ve bu nedenle sadece soğuk sandviç gibi gıdaları içeri sokabilir veya termosunuzdaki çayı tüketebilirsiniz. İçeride güney limana yakın bir büfe bulunuyor ve acil ihtiyaçlar için bu büfeye başvurabilirsiniz.