Antep fıstığı sevmeyen yoktur, karışık çerezlerde en önce biten kuruyemişlerden biridir. Genellikle fazlası kilo yapar diye bir söylenti olmasına rağmen, çok yemekten kaçınılan bir yemiş değildir. Peki, antep fıstığının çok sağlıklı ve besleyici olduğunu biliyor musunuz?
Besin öğeleri bakımından yoğun fıstıklar, kilo kaybı ve kilo kontrolü için sağlıklı çerez arayanlara şiddetle önerilir. Antep fıstığında bulunan yağın çoğunluğu (neredeyse %90’ı) sağlıklı doymamış yağ olup, vücudun tamamı için sağlıklı birçok olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca içerisindeki sağlıklı yağ ve besinlerin; LDL (kötü) kolesterolü düşürdüğü, göz sağlığını geliştirdiği bilinmektedir.

Antep fıstığının içindeki faydalı B6 vitamini; enerji seviyenizi yükseltmenize, cilt ve göz sağlığını iyileştirmenize ve sağlıklı bir metabolizmaya katkıda bulunmanıza yardımcı olabilir. B6 vitamininin yanı sıra, tiamin(B1), potasyum, bakır, magnezyum ve demir gibi önemli birçok besin içeriği ile doludur. Antep fıstığı aynı zamanda sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir ancak trans yağ ve kolesterol içermez.

Antep Fıstığının Besin İçeriği

Antep fıstığının nereden geldiğini ve nasıl büyüdüğünü merak ediyor musun? Antep fıstığı olarak bildiğimiz yemiş; Türkiye, Lübnan, Filistin, Suriye, İran, Irak, Hindistan gibi çok sayıda sıcak ve kuru yerlerde büyüyen, batı Asya ve Küçük Asya’ya özgü fıstık ağacından geliyor. Bildiğimiz antepfıstığı, Pistacia cinsindeki 11 tür arasında bulunan tek yenilebilir türdür.

Antepfıstığı besin içeriği gerçekten etkileyicidir. 28 gram çiğ antep fıstığında:

159 kalori
7.7 gram karbonhidrat
5.7 gram protein
12.9 gram yağ
3 gram lif
0.5 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 25’i)
0.3 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın % 20’si)
0.4 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 20’si)
291 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 8.3’ü)
34 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 8,5’i)
1.1 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 6.1’i)
0.6 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
14 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın % 3.5’i)
30 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 3’ü)
146 uluslararası birim A vitamini (Günlük ihtiyacın % 2.9’u)
1.6 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 2.7’si)
0.8 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın % 2.7’si)
0.4 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 2’si)

Kolesterol ve Kalp Sağlığını Destekler

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir antepfıstığı çalışmasında, antepfıstığının kolesterol düşürücü gıdalar olduğu doğrulandı. Araştırmacılar, LDL kolestrol düzeyleri optimal aralığın üstünde ancak genel olarak sağlıklı olan 28 erişkin üzerinde çalıştı. Deneysel diyetler, antepfıstığı olmayan az yağlı bir kontrol diyeti, günlük bir doz antepfıstığı takviyesi ile sağlıklı bir diyet ve günde iki tur fıstık takviyesi içeren sağlıklı diyetler karşılaştırıldı. Antep fıstığı yiyen tüm katılımcıların LDL düzeyleri düştü.
Kalp açısından sağlıklı bir diyetle birlikte çalışma, günde az bir porsiyon fıstık yemenin, LDL kolesterolü %9 oranında düşürdüğünü, buna karşılık daha büyük günlük fıstık dozunun (iki porsiyon) LDL kolesterolde %12’lik bir düşüş sağladığı görüldü.
Yüksek LDL, koroner kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür, bu nedenle, LDL seviyenizi düşürerek koroner kalp hastalığı gibi ciddi kalp problemleri geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz. Antep fıstığı, kalp sağlığı için mükemmel antioksidanlar ile yüklüdür, unutmayın.

Kilo Kontrolü Sağlar

Atıştırmalık öğün olarak antep fıstığı, kilo vermenin yanı sıra sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olabilir. Yemekler arasında bir porsiyon antep fıstığı atıştırmak; sağlıklı yağlar, lifler ve proteinler sayesinde yemek arasındaki açlık hissini savuşturmanıza yardımcı olabilir. Antep fıstığıyla beslenmek, tokluk elde etmenize yardımcı olduğu için bir sonraki yemeğinizde çok aç hissetmeyeceksiniz. UCLA Tıp Fakültesi’nden yapılan bir araştırmada; şekerli protein barlar, süt ürünleri, mikrodalgada patlamış mısır, tereyağlı patlamış mısır ve patates cipsi gibi gıda maddeleri yerine, üç hafta boyunca toplam kalorinin % 20’sinin antepfıstığı olduğu beslenme düzenine geçen kişilerin; vücut ağırlığı ve genel kolesterolünün düştüğü ve iyi kolesterollerinin arttığı gözlendi.

Göz Sağlığına Faydalıdır

Antepfıstığı, lutein ve zeaksantin olarak bilinen önemli miktarda karotenoid içeren tek fıstıklar türüdür. Günlük hayatta karotenoidlerin, özellikle bazı kanserler ve göz hastalıkları gibi hastalık riskini azaltarak vücuda sağlık yararları sağladığı düşünülmektedir.
Lutein ve zeaksantin, gözün retinasında ve lensinde bulunan tek karotenoiddir. Epidemiyolojik çalışmaların sonuçları; lutein ve zeaksantin bakımından zengin diyetlerin yaşla ilişkili maküler dejenerasyon ve katarakt gelişimini yavaşlattığını gösteriyor. Karotenoidler, yemek sırasında ya da antepfıstığı alınması durumunda yağ ile emilir. Vücudun ihtiyacı olan yararlı yağlar, aynı zamanda antepfıstığının içindeki lutein ve zeaksantin maddesinin vücut tarafından emilmesini kolaylaştıran düzeneğin bir parçasıdır.

Cinsel İşlevi Olumlu Etkiler

Antep fıstığının erkeklerin cinsel canlılığını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen 2011 tarihli bir çalışmada; en az 12 ay önce erektil disfonksiyon (ED) geçirmiş olan, yaşları 38 ile 59 arasında evli erkeklere günlük kalori alımlarının yüzde 20’si kadar antep fıstığı verildi; üç haftalık bir süre boyunca, her gün öğle yemeğinde 100 gram fıstık tüketiyorlardı. Ayrıca günlük beslenme alımı, fiziksel aktivite oranları ve diğer yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmeleri talimatı verildi, bu nedenle tek önemli değişiklik, diyetlerine antepfıstığı eklenmesi olacaktı.

Uluslararası İktidarsızlık Araştırması Dergisi’nde yayınlanan çalışmanın sonuçları, erektil disfonksiyonlu bu erkeklerin erektil işlevlerinde belirgin bir iyileşme sağladıklarını ve serum lipid düzeylerinde düzelmeler olduğunu gösterdi. Antep fıstığının ereksiyon bozukluklarının düzelmesine yardımcı olmasının ve iktidarsızlığa karşı doğal bir çare olarak çalışmasının bir nedeni de; esnek kan arterlerini koruması ve nitrik oksidi artırarak kan akışını artırmasıdır.

Diyabet Semptomlarını Azaltmaya Yardım Edebilir

2015 yılında yayınlanan bir araştırma, günlük antepfıstığı tüketiminin lipid / lipoprotein profili, kan şekeri kontrolü, inflamasyon belirteçleri ve tip 2 diyabetli erişkinlerin dolaşımı üzerindeki etkilerine baktı. Katılımcılar günlük kalori alımlarının yüzde 20’si kadar antep fıstığı tüketmeye başladılar. Sonuçlar, antepfıstığı diyetinin glikoz kontrolünü etkilemese de, toplam kolesterol, kolesterol oranları ve trigliseritler üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi. Şeker hastalığına sahip olmak sizin, kalp hastalığı ve inme yaşama riskinizi artırır. Kardiyometabolik risk faktörlerini iyileştirmek isteyen tip 2 diyabetliler için sağlıklı bir genel diyetin parçası olarak düzenli olarak fıstık yiyen kişiler; ciddi kalp sorunları riskini ortadan kaldırabilirler.