Antep Fıstığı Kaç Kalori

Antep fıstığı sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilecek veya lezzetli bir tarifin içerisine katılabilecek besin dolu kuruyemişler arasında yer alıyor. Hem kabuklu hem de kabuğu temizlenmiş halde bulabileceğiniz antep fıstığı, tuzlu, kavrulmuş, çiğ veya aromalandırılmış hallerde bulunabiliyor. Ülkemizde de bol miktarda yetiştirilmesi nedeniyle göreceli olarak uygun maliyetlerle satın alınabiliyor. Yerli antep fıstığının lezzeti, tüm dünyadan tüketicilerin ilgisini çekiyor ve bu nedenle onu her yerde bulmak mümkün.

Bazı insanlar antep fıstığının yüksek yağ içeriğinden dolayı sağlıksız bir atıştırmalık olduğunu düşünüyorlar. Ancak bunun aksine, bu kuruyemişteki sağlıklı yağlar onun glisemik endeksinin düşmesini sağlıyorlar ve besin gücünü arttırıyorlar.

Antep Fıstığı Besin Değeri Nedir?

Antep Fıstığı Besin Değeri Nedir

Antep Fıstığı Besin Değeri Nedir

Aşağıda ¼ kaselik yaklaşık 28 gram gelen bir tuzsuz antep fıstığının besin değerleri mevcut.

  • Kaloriler: 165 kcal
  • Yağ: 13.4 g
  • Sodyum: 2 mg
  • Karbonhidratlar: 7.8 g
  • Lifler: 2.8 g
  • Şekerler: 2.1 g
  • Proteinler: 5.8 g
  • Potasyum: 277 mg

Karbonhidratlar

Yarım kase antep fıstığı 18 gram karbonhidrat sağlarken, 6 gram da lif sağlar. Diğer pek çok kuruyemiş gibi antep fıstığının da glisemik endeks değeri düşüktür. Sağlıklı yağlar ve lifler sayesinde pirinç, ekmek ve patates gibi yüksek karbonhidratlı gıdaların tüketiminin ardından kan şekerindeki hızlı artışları önlemeye yardımcı olabiliyor.

Yağlar

Son zamanlara kadar antep fıstığı ve diğer kuruyemişlerin yüksek yağ değerlerinden dolayı sağlıksız oldukları düşünülüyordu. Ancak beslenme bilimi geliştikçe, yağ türünün yağ miktarından daha önemli bir bilgi olduğu ortaya çıktı.

Yarım kase antep fıstığında 30 gram kadar yağ vardır ve bunun 4 gram kadarı doymuş yağ, 9 gram kadarı çoklu doymamış yağ, 16 gramı ise tekli doymamış yağlardan oluşur. Diğer pek çok kuruyemişe göre yağ oranı en düşük olanlardan bir tanesidir.

Antep fıstığında bulunan doymamış yağlar sağlıklı bir beslenmenin parçası durumundadırlar. Bilimsel araştırmalar antep fıstığı ve diğer kuruyemişlerin günlük olarak doymuş yağlar bakımından zayıf bir beslenme içerisinde düzenli tüketimin kolesterol ve kalp hastalıkları riskinde düşüş sağladıklarını gösteriyorlar.

Proteinler

Yarım kase antep fıstığı neredeyse 13 gram protein sağlar ve bu da onu yüksek proteinli gıdalardan birisi haline getirir. Antep fıstığı iyi bir bitkisel protein kaynağıdır ve özellikle vegan veya vejeteryan beslenenler bundan fayda görebilirler.

Vitamin ve Mineraller

Bu küçük yeşil kuruyemiş vitaminler, mineraller ve fitobesinler ile doludur. Hatta bu besinleri onun renginden bile anlamak mümkündür. Yeşil ve sarı rengi içerisindeki lutein ve zeaxanthin adı verilen karotenoidlerden kaynaklanır. Çevresindeki ince mor kabuk antosiyaninler bakımından zengindir ve bunlar üzümde bulunan antioksidanlar ile aynı türdendirler.

Antep fıstığı iyi bir B6 vitamini, fosfor, thiamin ve bakır kaynağıdır. Yarım kase antep fıstığında büyük bir muzdan daha fazla potasyum bulunur. Ayrıca kuruyemişler içerisinde en yüksek fitosterol değerlerine sahiptir.

Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Öğün planınıza kuruyemişleri eklemek vücudunuzu beslemenin lezzetli ve besleyici bir yoludur. Kuruyemiş tüketiminin sağlığa pek çok faydası vardır.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

kalp sağlığı

kalp sağlığı

Kuruyemiş tüketiminin kalp damar hastalıkları riskinde düşüş ile bağlantısı vardır. Yapılan küçük bir çalışmaya göre orta düzeyde yağlı tüketimin olduğu ve antep fıstığının bulunduğu bir beslenme akut stres sırasında tansiyonda ve damar direncinde düşüş sağlıyor.

Antep fıstığının yüksek fitosterol içeriği onu kalp dostu bir atıştırmalık haline getiriyor. Fitosteroller bitkilerden geliyorlar ancak kolesterole benzer bir yapıda oldukları için kolesterol ile yarışıyor ve onun emilimini sınırlandırıyorlar.

Sağlıklı Kilo Yönetimini Destekler

Polifenoller bakımından zengin olan kuruyemişlerin obezitede azalma ile bağlantısı vardır. Kuruyemişler, zeytin, meyveler, sebzeler ve tam tahıllar bakımından zengin Akdeniz tipi beslenmenin kilo kontrolündeki faydaları biliniyor.

Ayrıca atıştırmalık olarak antep fıstığı tüketmek cips veya diğer işlenmiş atıştırmalıklardan daha uzun sürüyor. Yemeden önce kabuk açmanın gerekli olması nedeniyle aşırı tüketmeden doygunluk hissine erişmek mümkün oluyor.

Gebelik Diyabetini Yönetmeye Yardımcı Olabiliyor

Başka bir çalışmada gebelik diyabetine sahip olan veya gebelikte kan şekerini kontrol altına almakta zorlanan 30 hamile kadın değerlendirmeye alınmış. Çalışmadaki kadınlar gece boyu aç kaldıktan sonra ya 234 kalorilik bir antep fıstığı porsiyonu tüketmişler ya da 240 kalorilik bir tam tahıllı ekmek tüketmişler.

Antep fıstığı tüketen kadınların kan şekerlerindeki yükselme tam tahıllı ekmek tüketenlerden daha düşük olmuş. Benzer bir fayda insülin düzeylerinde de görülmüş.

Çalışmaya göre antep fıstığı az yağlı, yüksek karbonhidratlı gıdalara iyi bir alternatif ve gebelik diyabetini kontrol altına almaya yardımcı olabiliyor. Kan şekeri üzerindeki etkisi şaşırtıcı değil çünkü antep fıstığının karbonhidrat değerleri tam tahıllı ekmekten daha düşük.

Kanser Riskini Azaltır

Antep fıstığı kolon kanserinin önlenmesinde potansiyel bir role sahip olabilir. 800 kolon kanseri hastasında yapılan bir çalışmaya göre, kuruyemişleri daha fazla tüketen üçüncü evre kolon kanseri hastalarında kanserin tekrar etme ve ölüm oranları daha düşük olmuş.

Antep fıstığını kavurmak onun bu konudaki faydalarını ortadan kaldırmıyor. Çiğ veya kavrulmuş türlerinin ikisi de kolon kanserine karşı koruma sağlıyor.

Göz Sağlığını Korur

göz sağlığı

göz sağlığı

Antep fıstığının yeşil rengi içeriğindeki lutein ve zeaxanthinden kaynaklanır ve araştırmalara göre bunlar yaşa bağlı maküler dejenerasyona engel olabiliyorlar. Bu antioksidanlar gözün hücre hasarından korunmasına yardımcı oluyorlar.

Kasların İyileşme Sürecini Hızlandırabilir

Diğer kuruyemişler ile karşılaştırıldığında antep fıstığının temel amino asit değerleri daha yüksektir ve ayrıca BCAA adı verilen amino asitler bakımından en yüksek oranlara sahiptir. Bu amino asitler sporun ardından kasların iyileşme sürecini iyileştirebilirler.

Ancak bu amino asitler konusundaki pek çok araştırma genel olarak BCAA içeren gıdalar değil takviyeler üzerine. BCAA takviyeleri kullanmanın performansı arttırdığına dair net bir kanıt yok. Ancak onu içeren gıdaları tüketmek BCAA alımını otomatik olarak arttırmayı sağlıyorlar.

Antep Fıstığı Kilo Yapar mı?

Antep fıstığı, kontrolsüzce ve çok yüksek miktarlarda tüketildiğinde kilo yapma potansiyeline sahip olan bir kuruyemiştir. Doğru miktarlarda ölçülü olarak tüketilirse kilo vermeye ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olduğu görülüyor fakat çok miktarda tüketmek yüksek kalori değerinden dolayı kilo almakla sonuçlanacaktır. Bu yüzden onu salatalara, yemeklere besin takviyesi olarak katmak veya ara öğünlerde bir kaç tane olacak şekilde tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Diyette Antep Fıstığı Yenir mi?

Diyette Antep Fıstığı

Diyette Antep Fıstığı

Antep fıstığı diyetinizde oluşabilecek beslenme eksikliklerinin tamamlanmasına yardımcı olabilir ve bu nedenle önemli bir gıdadır. Ancak yüksek kalori değerlerine sahip olmasından dolayı özellikle çok düşük kalorili gıdaların yanında tüketmek önemli. Aynı zamanda proteinli ve yağlı yapısından dolayı doygunluk sağlar ve öğününüzün sizi uzun süre idare etmesini sağlayabilir. Onu beslenmenize en doğru şekilde eklemek için beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayın.

Antep Fıstığının Zararları Nelerdir?

Ceviz, badem, fındık, çam fıstığı, kaju gibi pek çok kuruyemiş çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın gıda alerjilerine sebep olabiliyor.

Yer fıstığı alerjisi de çok yaygın ancak yer fıstığı temel olarak bir baklagil türü olduğu için, ona alerjinizin olması antep fıstığı gibi bir ağaç yemişine alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, başka bir ağaç yemişine alerjiniz varsa, diğerlerine alerjinizin olması da yüksek ihtimaldir. Bu alerji anaflaktik şoka da sebep olabilir ve az miktarı bile hayati tehlike oluşturabilir.

Antep Fıstığı Nasıl Tüketilebilir?

Antep fıstığını tüketmenin en iyi yollarından birisi, onu doğrudan bir atıştırmalık olarak tüketmektir. Buzdolabında bekletmenize de gerek yoktur.

Onu yoğurt veya yulafın üzerine katabilir, salatalara gevreklik vermesi için kullanabilir, peynire katabilir, meyvelerin yanında tüketebilirsiniz.

Genelde tüm tariflere güzel bir çıtırlık katar. Ekmek kırıntıları gerektiren yemeklere antep fıstığı ekleyebilirsiniz. Pek çok tatlıya katıldığını da belirtmek gerekli.

Antep Fıstığı Sağlıklı Tarifler

Antep Fıstıklı Patlıcan Yemeği

Gerekli Malzemeler

  • 1 orta boy patlıcan, yıkanmış ve küçük parçalara ayrılmış şekilde
  • ¼ kase kabuklu hafif tuzlu antep fıstığı, rastgele doğranmış olmalı
  • 3 dal taze biberiye, yıkanmış ve ince kıyılmış
  • 1 yemek kaşığı közlenmiş biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Zeytinyağı haricindeki tüm bileşenleri orta boylu bir borcamın içerisine alın. Hepsini güzelce karıştırın. Fırına koyun ve 45-60 dakika civarı pişirin.

Her 20 dakikada bir kontrol edip karıştırın. Patlıcan yumuşadığı ve esmerleştiği zaman fırından alın ve 5 dakika bekletin. Üstünde zeytinyağı gezdirip sonrasında tüketebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.