Anti-Hbs testi nedir, neden yapılır?

HbsAb veya anti-hbs yani hepatit B yüzey antikoru testi, bağışıklık sisteminizin hepatit B virüsünün yüzey proteinlerine karşı ürettiği antikorların incelenmesidir. Hepatit B yüzey antikoruna anti-HBs adı da verilir ve HbsAg, yani hepatit B yüzey antijeni ile karıştırılmamalı.

Hepatit B Yüzey Antikoru Nedir?

Hepatit B’ye maruz kaldığınız zaman bağışıklık sistemi buna bir işgalci gibi reaksiyon gösterir. Bu, kan veya cinsel temasla da olsa, aşı nedeniyle de olsa Hepatit B’ye maruz kaldığınızda olur.

Hepatit B virüsünün yüzeyinde bağışıklık sistemini antikor üretmesine sebep olan proteinler bulunur. aşılarda ise sadece protein bulunur ve virüsün kendisi olmaz.

Bedeniniz Hepatit B’ye maruz kaldığı zaman verdiği ilk tepki IgM hepatit B antikorları üretmek. Bunlar virüsün merkez kısmı da dahil olmak üzere farklı kısımları ile savaşta kullanılan ilk dönem antikorlar. Bu antikorlar ilk tepkide görülürler ancak zamanla ortadan kalkarlar.

Bağışıklık sistemi daha sonra IgG antikorları üretmeye başlar. Yaşamınızın geri kalanı boyunca bu antikorları üretir. Böylece bağışıklık sisteminiz ona maruz kaldığı zaman daima Hepatit B virüsü ile savaşa hazırdır.

Anti-Hbs Testinin Amacı

HbsAb testi olarak da adlandırılan bu testte hepatit B’ye daha önce maruz kalıp kalmadığınız veya aşılı olup olmadığınız araştırılır.

Hepatit B sahibiyseniz, iyileşip iyileşmediğiniz de incelenebilir. 1991 yılından bu yana bebek ve çocuklar için hepatit B aşısı standart olsa da, çocukken aşı olmamış pek çok yetişkin risk altında.
Yıllar içerisinde antikor düzeyleriniz düşebilir ve test negatif çıkarsa aşıya yenileme yapmanız gerekebilir.

Anti-hbs Testi Nasıl Yapılır?

Test için kanınızdan örnek alınır ve laboratuvara analiz için gönderilir. Doktor sonuçları alır ve aşı geçmişiniz, maruziyet riskiniz, belirtileriniz ve diğer hepatit testlerinin sonucuyla birlikte değerlendirir.

Pozitif ve Negatif Test Sonucu Ne Anlama Gelir?

Pozitif: Anti-Hbs testi pozitif olduğu zaman hepatit B geçirdiğiniz ve bağışıklık sahibi olduğunuz veya en az bir defa hepatit B aşısı olduğunuz ortaya çıkar.

Negatif: Eğer test sonucu negatif olursa pek çok anlama gelebilir ancak genel olarak hepatit B’ye bağışıklığınızın olmadığı anlamına gelir. Eğer diğer hepatit B testleriniz de negatif çıkarsa, ya enfekte olmadığınız ya da enfeksiyonun çok erken bir kuluçka döneminde olduğunuz düşünülür, zira bu dönemde vücut henüz antikor üretmemiştir. Eğer test negatifse doktor aşı olmanızı isteyebilir.

Negatifse ancak diğer hepatit testleri pozitifse: Eğer anti-hbs testiniz, diğer hepatit B testleri pozitifken bile negatif olabilir ve bu da aktif veya kronik enfeksiyona işaret edebilir. Bu nedenle daha fazla test gerekir ve özellikle hepatit B yüzey antijeni testi önemlidir. Bu test kan akışınızda dolaşan virüsün kendisini ortaya koyar ve aktif yahut kronik enfeksiyon olup olmadığını gösterir.

Test hakkında daha fazla sorularınız varsa bunları doktorunuza sorun ve neden uygulandıklarına dair bilgi isteyin. Eğer anti-hbs pozitif ise geçmişte hastalığı geçirdiğiniz veya aşı ile bağışıklık kazandığınız düşünülebilir.

Hepatit B virüsünü kapan çoğu insan enfeksiyon için çok görünür risk faktörleri taşımıyor. Virüsün taşınması için sadece çok az miktarda kan yeterli oluyor. Hatta bulaşması için başka birinin diş fırçasını kullanmak veya öpmek bile yeterli. Aşılama ise bu durumda sizi bilinmeyen bulaşıcı kaynaklara karşı koruyabilir.

Eğer anti-hbs testiniz negatif ancak diğer hepatit testleri pozitif ise, doktor daha fazla değerlendirme isteyecektir. Aktif bir enfeksiyonunuz olabilir ve bu nedenle yakından takip edilmeniz gerekebilir, yahut kronik hepatit B enfeksiyonu geliştirmiş olabilirsiniz.

Kronik enfeksiyonlar ağır siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlara sebep olabilirler ve bu nedenle doktorla iletişimde kalarak bir aksiyon planı oluşturmak gerekli. Tedavi veya düzenli gözlem bir seçenek olabilir.

Sonuç Olarak

Eğer tüm hepatit testleriniz negatif çıkıyorsa, bu durum virüse maruz kalmadığınız (ya da aşı olmadığınız) ve bağışıklığınız olmadığı anlamına gelir. Bu durumda bağışıklık kazanmak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Unutmadan belirtmek gerekli. Hepatit B’ye bağışıklığı olanlar hala diğer hepatit türleri için risk altındalar.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.