11. yüzyılın başlarında İtalyan bir Benedikten keşişi olan Arezzo’lu Guido, manastır korolarına melodiler ve harmoniler öğretmenin yollarını arıyordu. Yöntemlerinden biri, “Guido’nun Eli” adı verilen nimonik bir araçtı. Bu yöntemde notalar; parmaklar ve avuç içindeki yerler ile ilişkilendiriliyordu. Koro şefi uzmanlaştıktan sonra şarkıcıları, bir sonraki notayla ilgili bilgilendirmek için elindeki bölgelere işaret ediyordu. Bu, müzik öğretmek için yeni bir yol olmasına rağmen Guido, yeni yollar keşfetmeye devam etti.

Guido, müzik ölçeğini ifade etmenin bir yolunu bularak ilahi öğretmek için birtakım kişisel sembolik gösterimler yarattı. Guido’nun orijinal notaları, MÖ 8. yüzyılda Romalı Horace’ın yazmış olduğu bir eserden türetilen ” Hymn to Saint John the Baptist (Vaftizci Yahya’ya İlahi)” isimli ilahinin, her yarım satırının ilk hecesinden türetilen “UT RE MI FA SOL LA” notalarıydı.

“Do re mi fa sol la si do” olarak bildiğimiz notaların atası olan bu altı notalık ölçek (C, D, E, F, G, A), “UT”un, 19. yüzyılda “DO” haline gelmesinden sonra modern diyatonik ölçeğe dönüştü. Ve daha sonra da “Sİ” (B) eklendi. “Solfej”, perde ve deşifre şarkı öğretmenin notasyon yöntemi olan “solfège” kelimesine dayanmaktadır.

Solfej İyileştirme Frekansları

Gregoryen ilahiler, insan psikolojisi ve fizyolojisi üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip. Bunun bilgisini ise Londra’da bulunan Imperial College’da nörobilim alanında öğretim görevlisi olarak çalışan ve ilahiler söylerken günün en düşük tansiyon ve kalp atış hızı değerlerini ölçen Dr. Alan Watkins veriyor.  Yapılan başka araştırmalar da antik besteleri söylemenin yorgunluğu azalttığını ve depresyonu hafiflettiğini öne sürüyor. Bilim adamları ayrıca manastır şarkıcılarının günde, normalde gereken miktara kıyasla 2 saat daha çok daha az uykuya ihtiyaç duyduğunu gözlemlediler.

Guido’nun Eli

Kimi insanlar trans durumuna girmek için ilahi kayıtlarını dinlerken kimileri ise hastalık semptomlarını veya depresyonu hafifletmek için dinler. Benedikten rahibesi ve Minnesota’da bulunan St. Cloud Hastanelerinde tamamlayıcı tıp başkanı olan Rahibe Ruth Stanley, ilahi dinleyen hastaların kronik ağrıdan kurtulduklarını gözlemledi.

Ancak, ilahileri dinleyenlerin zindelik ve sağlık durumlarındaki değişikliklere ilişkin başka nedenler de bulunuyor. Altı orijinal Solfej notasının her biri bir “Hz” veya “bir saniyede meydana gelen döngü” frekansına sahiptir. Çağdaş müzik ölçeği frekansları orijinal notalarınkiyle aynı değildir. 20. yüzyılda, orijinal Solfej frekans ölçeğinde çalmak isteyenlerin, özel akort çatalları veya frekans ölçüm cihazları ile notalarını ayarlamaları gerekir.

Solfej Geometrisi ve Siyamatik

Siyamatik, ses ve frekansların madde üzerindeki etkilerini genellikle sıvı veya toz halinde gözlemleme bilimidir. Bu terim, izleyicinin ses dalgası frekanslarının etkisi altında olan bir ortamda oluşan şekilleri gözlemlemesine izin veren özel ekipman kullanan İsviçreli bilim adamı Hans Jenny tarafından icat edildi.

Ses terapisinde eğitim ve ekipman konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan SomaEnergetics, bir araştırmasında Solfej frekanslarının her birinin siyamatik görüntülerini kaydetti. Her bir frekans görüntüsü, görünen ses dalgalarının üst ve alt kısımlarını içeriyordu.

Alt kısımları sayan araştırmacılar, özellikle akort çatalları tarafından üretilen Solfej frekanslarının çoğunun 3, 6 ve/veya 9’a bölünebildiğini; 72’nin herhangi bir tam sayı böleninin, fi ile belirli frekanslar arasında matematiksel bir ilişki taşıdığını ve bunun 12, 9, 8, 6, 3 ve 2 için geçerli olduğunu gördüler. 12, 9, 6 ve 3 sayılarının hepsi, sayı temelli pek çok ezoterik sistemde özel bir öneme sahiptir. Ve tesadüfen, Hz frekans sayılarının (396, 417, 528, 639, 741, 852) tümü, bu sayılardan birine indirgenebiliyor (369 = 18 = 9, 417 = 12 = 3, 528 = 15 = 6, 639 = 18 = 9, 741 = 12 = 3, 852 = 15 = 6).

Nikola Tesla, “Yalnızca 3, 6 ve 9’un ihtişamını bilseydiniz, o zaman evrenin anahtarına sahip olurdunuz” demiştir. Araştırmacılar, frekans görüntülerindeki bozulmaların ortamdaki arka plan gürültüsünün bir sonucu olduğunu, ancak görüntülerde her frekansın yapısının ve geometrisinin açıkça görüldüğünü söylüyor.

Solfej Frekanslarının Faydaları

Doktor ve bitki uzmanı olan Dr. Joseph Puleo, 1990’larda Solfej frekanslarını keşfetmeye başladı. Altı frekansın her birinin kesin özellikler taşıdığına ve notaların terapötik olarak kullanılabileceğine dair bir teori geliştirdi.

1988 yılında Biyokimyacı Glen Rein, Solfej ölçekli Gregoryen ilahileri rakamlarla ifade edilebilen ses dalgalarına dönüştürdü ve bunları kaydetti. Elde edilen sonuçlar, DNA içeren test tüpleri için çalındı. Rein, UV ışığı emilimini ölçerek müziğin DNA üzerindeki etkisini belgeleyebiliyordu. Bununla birlikte ilahileri rock da dahil olmak üzere diğer müzik türleriyle karşılaştırdı. Rock müziğin etkisi çok az olur ya da hiç olmazken ilahiler, ışık emiliminde yüzde dokuza kadar belirgin bir artışa neden oldu. Bu şekilde Rein, Solfej ölçeğindeki ses frekanslarının DNA’da rezonansa neden olduğu ve iyileştirici özelliklere sahip olabileceği sonucuna vardı.

O zamandan beri başka insanlar da Solfej frekanslarının iyileştirme potansiyelini keşfettiler. Anti-Aging Medical News dergisinde 2006 yılında yayınlanan bir makaleye göre darbeli frekansların, kemik erimesi üzerinde pozitif etkileri bulunuyor. Başka bir çalışmada ise Solfej aralığından bazı frekanslar da dahil olmak üzere salyangozlar, bir dizi frekansa maruz bırakıldı. Bu frekanslara maruz bırakılan salyangozlar, kontrol grubuna kıyasla daha odaklanmış ve daha aktif hale geldi. Çalışmanın yazarlarına göre bu durum, maruz kalmanın salyangozlarda beynin yaratıcı kapasitesini artırdığını gösteriyor.

2018’de yayınlanan bir Japonya’da yapılan bir araştırma 528 Hz’in (Mİ veya E), endokrin sistem üzerindeki stres azaltıcı etkisini inceledi. Araştırmacılar, 528 Hz müziğin, sadece beş dakikalık bir maruz kalmadan sonra bile güçlü bir stres azaltma etkisine sahip olduğu sonucuna vardılar.

Solfej Frekanslarını Kullanma

Youtube’da frekansları müzikle bütünleştiren çok sayıda Solfej meditasyonu bulunuyor. Google aramasına “Solfej (Solfeggio) meditasyonu” yazmanız halinde yine çok sayıda sonuçla karşılaşabilirsiniz. Bazı web siteleri pahalı ve özel ekipmanlar sunarken diğerlerinde ise hassas bir şekilde kalibre edilmiş akort çatalı setleri bulunabilir. Bununla birlikte bazı sağlık uygulayıcıları çatallara vurur ve sonrasında onları belirli akupunktur noktalarına ve meridyenlere yerleştirir. Bazı uygulayıcılar ise belirli frekanslara ayarlanmış gonglar ve sesli çanaklar ile “ses banyosu” oluşturur.

Solfej frekanslarını deneyimlemek istiyorsanız bu konu üzerine istediğiniz kadar zaman harcayabilirsiniz. Ancak Youtube araması yapmak ve iyi bir çift kulaklık almak, Solfej frekanslarını keşfetmek için iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Solfej Frekanslarının Özellikleri

396 Hz – Korkuyu Serbest Bırakma

417 Hz – Değişimi Kolaylaştırma ve Başlatma

528 Hz – İyileştirme ve DNA Onarımı

639 Hz – İlişkileri İyileştirme

741 Hz – Yaratıcı İfadeler ile Çözümler Bulma

852 Hz – Manevi Yuvaya Dönüş