Şimdiye kadar, maneviyatın veya ruhsallığın (spirituality) sinirbilimi üzerine olan araştırmalar sınırlıydı ve bir şekilde sonuçsuz kaldılar.

Bir kişinin maneviyat duygusu beynin neresinde ortaya çıkar? Ve nasıl düşündüğümüz ve çalıştığımız üzerindeki etkileri nelerdir?

Biological Psychiatry dergisinde yayınlanan Brigham and Women’s Hospital tarafından yapılan yeni bir araştırma, işte tüm bu büyüleyici sorulara yeni bir ışık tutuyor.

Beyindeki maneviyatın haritasını çıkarma.

Maneviyattan sorumlu belirli beyin devresini tam olarak belirlemek için araştırmacılar ‘lezyon ağı haritalaması’ (lesion network mapping) adı verilen bir yöntem kullandılar.

Tümör nedeniyle beyin ameliyatı geçiren 88 hastadan elde edilen mevcut verilerin ve ayrıca beyin lezyonları bulunan 105 hastadan (hasar görmüş doku alanları) elde edilen yeni verilerin bir kombinasyonu incelendi. Hastaların tümü hem ameliyattan önce hem de sonra anketler doldurarak, kendilerini manevi olarak tanımlayıp tanımlamadıklarına dair sorular yanıtladı.

Araştırmanın sonucunda bulunanlar.

Beyin ameliyatı geçiren 88 hastanın bulunduğu grupta; bazıları, ameliyat öncesi ve sonrasında daha az manevi inanç bildirdi. Bazıları da daha fazla manevi inanç sahibi olduğunu iletti. Diğerleri ise bir değişiklik bildirmedi. Bu raporlardan yola çıkarak, araştırmacılar beyindeki lezyonları haritalayabildi ve maneviyatla ilişkili belirli bir beyin devresini tanımlayabildiler.

İlgili beyin devresi, pozitif ve negatif düğümler olan periaqueductal grey (PAG) adı verilen bir beyin sapı bölgesinde merkezlendi. [* “Periaqueductal grisi; memeli beyninin ağrı algısı, üreme davranışı ve kardiyovasküler aktiviteye aracılık etmede birçok önemli rol oynayan bir alanıdır”.] Lezyonlar pozitif bir düğümü bozduğunda, manevi inançların azaldığı ve aksi durumda tersi görüldü. Lezyonlar negatif bir düğümü bozduğunda bu durum manevi inancı arttırdı. Diğer 100’den fazla hastadan elde edilen veri seti, tüm bu söz konusu bulguları destekledi.

Çalışmaya katılan yazarların belirttiği üzere, böylece bu araştırma ile “önceden korku durumu, ağrı modülasyonu ve özgecil davranışla ilişkilendirilen bir beyin sapı bölgesi olarak kabul gören periaqueduktal gri adlı kısımda merkezli olan ortak bir beyin devresinin; maneviyat ve dindarlık haritası olarak yer aldığı” fikri ortaya kondu.

Ana çıkarım.

Araştırmanın ortak yazarı Michael Ferguson: “Sonuçların, maneviyat ve dindarlığın temel, nörobiyolojik dinamiklerde kök saldığını ve nöro-kumaşımıza derinden örüldüğünü gösterdiğini” belirtiyor. Ayrıca “ruhsallık için söz konusu beyin devresinin, beyindeki evrimsel olarak en korunmuş yapılardan birinde merkezlendiğini bulmuş olmanın kendilerinde de inanılmaz bir şaşkınlık yaşattığını” ifade ediyor.

İleriye dönük olarak ise araştırma ekibinin; beyindeki maneviyatı araştırmaya devam etmeyi istediğinin ve de inancın, beyin yaralanmaları ve lezyonlarından nasıl etkilenebileceğini incelemeyi ümit ettiklerinin altı çiziliyor. Bununla birlikte yine araştırmacı yazar Ferguson, ruhsal haritalamayı daha fazla keşfetmeyi ve özellikle “şifa ve maneviyatın birbirini nasıl bilgilendirebileceğini” merak ettiğini de sözlerine ekliyor.

 

Orijinal metin: https://www.mindbodygreen.com/articles/spirituality-found-to-light-up-this-part-of-brain-study-finds