Özellikle günün büyük kısmını dışarıda geçirdiğimiz güzel ve sıcak havalarda, arı sokması oldukça sık karşılaşılan bir fenomen haline gelmektedir ve bu nedenle ona karşı yapılabilecekleri her zaman akılda bulundurmak gereklidir. Pek çok insan için arı sokmalarında herhangi bir tıbbi müdahale gerekmez ancak her 1000 kişiden 2 tanesinin arı ve eşek arısı sokmalarına karşı alerjisi veya aşırı hassasiyeti bulunmaktadır.
Eğer arı sokmasına alerjiniz varsa veya birden fazla sokulduysanız doğal yolları denememeli ve bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Zira doğal reçeteler bu tip durumlar için tasarlanmamışlardır ve alerji sonucunda nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Arı Sokması Semptomları

Bir arı sizi soktuğu zaman, ardında zehirli bir toksin bırakır ve bu da semptomlara sebep olur. Bu sokmaların pek çoğu da genellikle bal arılarından kaynaklanır. Eşek arıları ise aslında arı değillerdir ve alerjik reaksiyonların pek çoğu onlardan kaynaklanır.

Aşağıdaki semptomlar arı sokmalarında en çok karşılaşılan durumlardır:

• Ağrı
• Kızarma
• Şişkinlik
• Yanma ve kaşınma

Arı Sokması İçin 7 Reçete

Normal arılar genelde alerjik reaksiyona sebep olmazlar ve evde tedavi edilen sokmalara sebep olurlar. Bunun için şu adımları takip etmelisiniz:

• İğneyi çıkartın: Arı tarafından sokulduğunuzda, ilk yapmanız gereken şey iğnenin hala vücudunuzda olup olmadığıdır. Eğer cildiniz üzerinde küçük siyah bir nokta hala duruyorsa, onu keskin olmayan bir nesne, tırnak veya kredi kartının kenarı ile çıkartmalısınız. Cımbız ise önerilmemekte çünkü daha fazla zehrin iğneden çıkmasına sebep olmaktadır.

• Bölgeyi temizleyin: İğne çıktıktan sonra bölgeyi sabun ve su ile güzelce temizlemelisiniz.

Bu adımları tamamladıktan sonra artık sokulan bölge ile ilgilenmeye aşağıdaki yöntemler ile başlayabilirsiniz.

Soda ve Su Karışımı

Yemeklik sodayı birazcık su ile karıştırdıktan sonra sokulan bölgeye uygulayabilirsiniz. Eşek arılarından kaynaklanan sokmalarda da bu yöntem geçerli olmaktadır. Antihistaminik kremler yerine bu doğal çözümü kullanmanız daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Buz

Sokulan bölgeye bir buz uygulaması yapmanız da işe yarayacaktır. Zira soğuk sayesinde hem inflamasyonlardan hem de kaşıntılardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca soğuk, bölgedeki kanın çekilmesine sebep olarak iyileşmeyi hızlandıracak ve zehrin yayılımını durduracaktır.

Bölgeyi Yukarı Kaldırmak

Kollar ve bacaklar en çok sokulan bölgeler arasında yer alıyorlar. Eğer bu bölgelerden sokulursanız, o bölgeyi yüksekte tutarak zehrin oradan ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Sokulan bölgeye elma sirkesi sürmek, arı zehrini nötralize eder ve böylece semptomlardan kurtulmanızı sağlar. Tek yapmanız gereken bir pamuk almak ve onu sirkeledikten sonra yara bölgesinin üzerinde sabitlemek. Her defasında on beş dakikalık bir uygulama yeterli olacaktır.

Bal

Doğal balda anti-inflamatuvar enzimler ve bunun yanında onlarca amino asit ve mineral bulunur. Bal sokulma bölgesine uygulandığı zaman, glukoz oksidaz adlı enzim, hidrojen peroksit üretmeye başlar ve bu da bakterilerin üremesi için uygunsuz koşullar oluşturur. Bir bandaj ile balı bölgeye uygulayabilir ve bir saat boyunca etki etmesini sağlayabilirsiniz.

Aktif Kömür

Aktif kömür tozunu su veya yağ ile karıştırarak bir macun elde edebilir, ve onu da bölgeye sürebilirsiniz. Zira aktif kömür tozu zehir kalıntılarını emecektir ve semptomları ortadan kaldıracaktır.

Güvercin Ağacı

Güvercin ağacı bitkisinden elde edilen yağlar, inflamatuvar cilt problemlerinde çok etkilidirler. Onları sinek ısırıklarından böcek ve arı sokmalarına kadar pek çok konuda değerlendirebilirsiniz.

Arı Sokmasının Potansiyel Yan Etkileri

Arı sokması, anaphylaxis adı verilen bir alerjik reaksiyona sebep olabiliyorlar. Bu durum kendisini gözlerde ve yüzde ciddi kaşınmalar olarak ortaya çıkarmaktadır ancak şu belirtiler de zaman içerisinde gelişebilirler:

• Şişme kaynaklı nefes ve yutma problemleri
• Kurdeşen
• Göğüste darlık
• Birden güçsüzlük
• Artan kalp ritmi
• Düşük kan basıncı
• Kramplar
• Karın ağrıları
• Kusma
• İshal

Eğer bu semptomları gösteriyorsanız hemen tıbbi yardım almalısınız. Zira bu rahatsızlık şoka, bilinç kaybına ve hatta ölüme sebep olabilmektedir.