Metabolik rahatsızlıkları olan ya da solunum yolları hastalıkları olan kişilerin, bu hastalıklara yakalanmamış olanlarla aynı sürede, sayıda, aynı egzersiz türlerini uygulayamazlar. Özellikle astım hastası olan kişiler egzersizden kaçınırlar. Ancak onlar için de doğru egzersizler ve bu egzersizleri de layıkıyla yapan sporcular da mevcut. Burada önemli olan doğru egzersizleri seçmektir.

Astım hastalığı; kronikleşen bir solunum yolu hastalığıdır ve astım hastaları yeterli miktarda oksijen kullanamadıkları için sorun yaşarlar. Bu sebeple de öksürük, nefes darlığı, tıkanma gibi rahatsızlıklar hissediliyor.

Astım tedavisi için kortizon içeren bir takım ilaçlar kullansanız da, kullanmasınız da, eğer astım rahatsızlığı yaşıyorsanız, egzersiz programınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Egzersizler genellikle aerobik ve anaerobik olmak üzere ikiye ayrılır. Aerobik egzersizler; koşu, yürüyüş gibi daha çok dayanıklılık gerektiren ve uzun soluklu olan egzersizlerdir. Bu egzersizlerde vücudunuz enerji sistemi dolayısıyla, oksijenli bir solunum yapıyor, oksidatif işlemler yapıyor ve dolayısıyla da temel olarak glikozu kullanıyor.

Anaerobik egzersizlerde ise vücudunuzda patlayıcı kuvvetler daha çok çalıştırılır, dirence yönelik egzersizler ağırlıktadır. Ağırlık kaldırma, yüzme gibi egzersizler anaerobik egzersizlerdir ve enerji sistemi olarak da oksijeni ya da glikozu değil, kreatif fosfat kullanır. Böyle anaerobik egzersizlerde aslında astım hastaları, aerobik egzersizleri tercih edenlere göre daha avantajlıdırlar. Çünkü astım hastaları, normal günlük rutinlerinde daha az oksijenle yaşamaya, daha az solunum yolu aktivitesiyle hayatta kalmaya başarıyorlar ve alışkındırlar.

Dolayısıyla bu gibi astım hastası olan kişiler, özellikle profesyonel sporcularda yüzme, vücut geliştirme gibi alanlarda dünya çapında başarılar elde etmiş kişilerdir. Bu bakımdan astım hastalarının anaerobik branşlarda dünya dereceleri elde edebiliyorlar, çok başarılı olabiliyorlar.

Örneğin dalış sporunda dünya dereceleri elde etmiş olan Şahika Ercüment, bir astım hastasıdır. Yine yüzmede çok başarılı olan astım hastası sporcularımız var. Bu bakımdan başarı için önemli olan tek şey doğru yoldan ilerleyebilmektir. Astım hastasıysanız eğer yüzme ve ağırlık kaldırma gibi anaerobik egzersizleri tercih edin. Profesyonel bakımdan sportif başarı için olmasa da, astım hastalığıyla yaşamayı daha kolaylaştırabilmek adına düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.

Başka bir açıdan baktığımızda solunum yolu hastalıklarında kardiyak kapasitenizi geliştirmeniz çok önemlidir. Aerobik antrenmanlarla kardiyak kapasitenizi belli bir limite kadar zorlayabilirsiniz. Ancak ciğer, kalp kapasitesi olan kardiyak kapasitenizi, dinlenik nabzınızın düşük seviyelere inmesini sadece anaerobik antrenmanlardaki zorlama eşiğinizi her gün bir tık yukarıya çıkartarak sağlayabilirsiniz.

Dolayısıyla aerobik bir branşta çalışmaya karar vermiş olsanız da, astım hastasıysanız eğer, öncelikle yapmanız ve ağırlık vermeniz gereken antrenman tarzı, prensibi anaerobik egzersizlerdir.