Astım çocuklar ve ergenler başta olmak üzere milyonlarca kişinin hayatını etkileyen rahatsızlıklar arasında yer alıyor ve son yıllarda astım oranları da ciddi şekilde artıyor. Günümüzde 12 kişiden birinin astım olduğu tahmin ediliyor ve geçmiş senelerde bu oran çok daha düşüktü.
Astım semptomları arasnıda öksürük, hapşurma, nefes darlığı gibi bilindik belirtiler yer alıyor ve bunlar genellikle besinlere karşı olan alerji, rahatsız edici şeylerle karşılaşmak veya mevsimsel alerjiler ile tetikleniyorlar. Peki bir kişiyi astım geliştirmeye iten faktörler nelerdir?

Astım Semptom ve İşaretleri

Astım belirtileri çeşitlilik ve sıklık anlamında oldukça geniş bir skaladalar. Bazılarında çoğunlukla belirtiler ortaya çıkmasalar bile, bazılarında ataklar çok daha sık hale gelebiliyorlar. Astım ataklarının sadece nadiren olmaları ve kısa bir şekilde ortaya çıkmaları mümkün olmaktadır. Bu yüzden pek çok kişi astım tanısı alamıyor ve semptomlarının sadece geçici ve normal olduğuna inanıyor.
Astımın en çok karşılaşılan semptomları aşağıdaki şekildeler:

• Öksürme ve burun çekme
• Hapşurma, göğüsten nefes sırasında sesler gelmesi
• Konuşurken nefessiz kalmak
• Göğüste basınç ve sıkılık
• Ciltte mavi-mor bölgeler olması
• Zayıf, sersem hissetmek
• Koordinasyon ve denge eksikliği, ataklar sırasında görme zorlukları
• Nefes darlığından dolayı panik ve anksiyete hissetmek
• Sulu göz, boğaz gıcığı, akan burun gibi alerji semptomları
• Lenf bezlerinin şişmesi
• Ağızda kuruma
• Egzersiz yapmakta zorlanma

Astım Semptomları İçin Doğal Tedaviler

Alerji Kaynaklarını Azaltın

Dışarıya çok çıkmak ve tozlu iç mekanlardan uzak durmak, kimyasal kokulara uzak kalmak ve toksinleri azaltmak, astım semptomlarını kontrol etmenize yardımcı olur. Dışarıya çıkmanın mevsim alerjilerini tetikleyeceğini düşünseniz de, zamanla dayanıklılığınızı arttırabilir. Evi doğal ürünlerle temizlemek, vakum yapmak, öz yağları koku çubukları ile kullanmak ve ortamı nemlendirmek de yardımcı olabilir.

Beslenme Planınızı İyileştirin

Astım olan pek çok kişinin aynı zamanda alerjileri vardır ve bu da besin alerjileri veya intoleransları, yahut kötü bağırsak sağlığı ile tetiklenebilirler. Beslenme düzeninizden alerjiniz olan şeyleri çıkartırsanız astım semptomlarınız azalabilir.

Sigarayı Bırakın ve Çevresel Kirliliğe Maruz Kalmayın

Sigara veya tütün ürünleri kullanmak astım semptomlarınızı daha kötü hale getirebilir ve bunun yanında diğer ciğer ve sağlık sorunlarına da sebep olurlar. Yanan nesneleri koklamak, gaz solumak ve inşaat tozlarına maruz kalmak da astımı tetikleyebilir.

Sağlıklı Bir Kiloya Sahip Olun

Obezite, astım riskini arttırır ve nefes problemlerine sebep olur. Egzersiz yapmak ise bazen semptomların artmasına sebep olabilse de aktif bir fiziksel hareketliliğe sahip olmak genellikle bağışıklık sistemini güçlendirir, obeziteyi önler ve inflamasyonları azaltır.

Atakları Tetikleyebilen Faktörlerden Uzak Durun

Ciddi hava sıcaklığı değişimleri, nem, yüksek sıcaklıklar ve çok düşük sıcaklıklar gibi faktörler, astım semptomlarını daha kötü hale getirirler.

Astıma Ne Sebep Olur?

Astım, ciğerlere giden hava yollarının normal çalışmalarını bozar ve nefes almamızı zorlaştırır. Özellikle bronşlar astımdan etkilenirler ve bu bronşlar, normalde kasların hareketleri ile hava alıp veren uzun tüpler şeklindedirler. Bronşların kastan duvarlarında reseptör hücreler bulunmaktadırlar.
Bu reseptörler, bronşların kaslarını uyarırlar ve onların hareketini sağlarlar. Onların sağladığı bilgilere göre kaslar kasılırken, bazen mikroplar ve diğer faktörler, bronşların kapalı kalmasına sebep olur ve sonucunda bronşlara daha az oksijen giderken, içerideki oksijenin çıkması zorlaşır.
Ayrıca normalin üzerinde bir mukus sıvısının hava yollarına salgılanması da astım sebebi olabilmektedir.

Astım Risk Faktörleri

Antibiyotikler ve Aşılar

Çalışmalar aşı ve antibiyotiklerin bağışıklık sistemi tepkileri üzerinde negatif etkilere sahip olduklarını ve neticesinde besin alerjileri ile astım semptomlarının oluştuğunu gösteriyorlar.

İçeride Çok Vakit Geçirmek

Çocuk ve yetişkinlerin temiz, çok hijyenik evlerde bol vakit geçirmeleri mantıklı gibi görünebilir ancak aslında bu durum bireylerin bağışıklık sistemlerinin gelişmesine engel olur. Ek olarak içeride birikebilen alerji kaynaklarının maruziyetini de arttırır.

Genetik

Astımın aile soyu boyunca aktif olabildiği görülmüştür ancak her zaman daima genetik aktarımdan da kaynaklanmaz. Astım sahibi olan ebeveynler çocuklarının astım semptomları olursa bunu takip etmeliler.

Kötü Duruş

Kötü bir duruş sebebiyle akciğerlerin baskı altında kalması, semptomlara katkıda bulunabilir.