Ayak kokusu problemleri olanlar günlük hayatta sıkıntılar yaşayabilirler. Zira ayakkabılarını çıkardıkları anda koku odaya yayılır ve bu da bilhassa yaz aylarında sıkıntı yaratır. Bazıları bu nedenle hiç kimsenin önünde ayakkabılarını çıkartmıyorlar.

Bu duruma karşın değerlendirilebilecek dokuz tane yöntemimiz mevcut ve bunların evde kolayca uygulanabilmeleri sayesinde ayaklarınızı saran kokudan kolayca kurtulabilirsiniz.

Öz Yağlar ile Ayak Kokusundan Kurtulma

8-10 damla okaliptüs, lavanta veya çay ağacı öz yağını yarım kova ılık suya katın ve ayaklarınızı bu karışımda 20 dakika bekletin.

Ayağınızı sudan çıkarttıktan sonra güzelce kurulayın ve nem kalmamasına dikkat edin. Bir kaç gün boyunca günde iki defa yapabilirsiniz.

Öz yağların antiseptik, antimantar ve antimikrobiyal özellikleri ayaklardaki koku yapan bakterilerin öldürülmesini sağlayacaktır ve yağların kendilerine has kokusu ayağınıza işleyecektir. Ayrıca bu yağlar cilt, beden ve zihin üzerinde yatıştırıcı etkilere de sahiptirler.

Kokudan Kurtulmak İçin Çay Banyosu

Küvetinize veya kovaya sıcak su koyduktan sonra 4-5 poşet çayı içine atın ve bir kaç dakika demlenmesini sağladıktan sonra ayaklarınızı bu suda 10-15 dakika bekletin. Uygulamayı günde iki defa yapabilirsiniz. Siyah çayda tanninler ve polifenoller bol bulunurlar ve bunlar antioksidan, antibakteriyel özellikler göstererek kokudan kurtulmanızı sağlarlar.

Ayak Kokusu İçin Tuzlu Su

Yarım bardak tuzu 8 bardak sıcak su ile karıştırın ve bu suyu bir kaba koyup ayaklarınızı 20 dakika suda bekletin. Günde iki defa uygulayabilirsiniz. Tuz ayaklardaki fazla nemi alır ve bu da bölgedeki bakteri gelişimine engel olur.

Çamaşır Suyu

 

Yarım bardak çamaşır suyunu bir miktar sıcak suyun içine karıştırıp ayağınızı 10-12 dakika bunun içinde bekletin. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Çamaşır suyu genelde temizlik için kullanılır ancak ayaklarınıza uygulamanız bakteri ve mantarların ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Ancak unutmayın, çamaşır suyu cilt rahatsızlıklarına ve inflamasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle ayaklarınızda rahatsızlık hissedecek olursanız karışımdan hemen çıkartın ve temiz su ile güzelce yıkayın.

Yemeklik Soda

2 yemek kaşığı yemeklik sodayı 7-8 bardak sıcak suyun içine dökün ve ayaklarınızı bu karışımın içinde 15 dakika bekletin. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Sodyum bikarbonat bakteri karşıtı özellikler gösterir ve böylece kokuyu ortadan kaldırırken ayağı da yumuşatır.

Hindistan Cevizi Yağı

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını 5 damla sedir ağacı öz yağı ile karıştırın ve ayağınızı temiz suyla yıkayıp nemini aldıktan sonra bu karışımı ayağınıza sürün. Masaj yaparak iyice yedirin. Ayağınızı havalandırarak emilmesini bekleyin. Koku durana kadar her gün bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağında bakterileri öldüren laurik asit bulunur ve sedir ağacı yağı ise mantar karşıtı özellikler gösterir. Bu ikisinin bileşimi kokulara karşı oldukça etkili olmasını sağlar.

Epsom Tuzu

Yarım bardak epsom tuzunu bir miktar sıcak su ile karıştırın ve ayağınızı bu karışımda 20-30 dakika bekletin. Bunu günde iki defa yapabilirsiniz.

Epsom tuzunun içindeki magnezyum içeriği ciltteki fazla nemi alır ve böylece koku kaynağı olan bakterileri yok eder. Ayrıca inflamasyonları ortadan kaldırır, cildi yumuşatır ve ayak ağrılarına da iyi gelir.

Limon Suyu

Bir bardak limon suyunu bir miktar sıcak su ile karıştırıp ayağınızı bunun içinde 15 dakika bekletin. Sonra suyla durulayabilirsiniz. Günde 2 defa yapabilirsiniz. Limon suyundaki sitrik asit bakterileri öldürür ve kokuyu azaltır. Ayrıca büzücü özellikleri ayaktaki gözenekleri büzecektir ve fazla terlemeyi sonlandıracaktır.

Votka

Bir beze biraz votka döküp ayağınızı bununla ovun. Gerektikçe yapabilirsiniz. Votkadaki alkol ayaklardaki bakterilerin ölmesini sağlayacaktır.

Ayak Kokusuna Ne Sebep Olur?

Ayak kokusunun temel sebeplerinden birisi fazla terlemedir. Ayak derisindeki nem düzeyi arttığı zaman bu ortam bakteri ve mantarlar için ideal bir yetişme ortamı olur. Bu mikroplar çoğaldıkça güçlü ve kötü bir koku yaymaya başlarlar.

Fazla terlemenin yanında kötü hijyen de ayak kokusuna sebep olabilir. Hava almayan malzemeden yapılmış çoraplar ve malzemeler veya çorapları her gün değiştirmemek de ayaktaki bakterileri arttıracaktır. Ayaklarda fazla kıl olması ve hiperhidrozis gibi rahatsızlıklar da fazla terlemeye sebep olabilirler.