Merhaba Sevgili Okur,

Parlak bir cilt, kilo vermek, stres ve gerilimi azaltmak, selülitlerden kurtulmak, dinç bir vücut, duyguları kontrol edebilmeyi sağlamak, gevşemek, daha huzurlu olabilmek ve her şeyden önemlisi Sağlık için bedenimizi arada bir toksinlerden arındırmak şart. Çoğu insan bu sıralamanın çoğunu yaşamasa da hayatınızın kontrolünü almak elinizde. Kronik yorgunluğunuza karşı, mat cildinize, sağlıksız saçlarınıza karşı bir şeyler yapmak elinizde.

Her ne kadar modern gelişmeler ve tıp insan hayatını uzatıyor gözükse de, değişen çevre şartları insanlığa beraberinde yeni hastalıklar ve sorunlar getirdi. Stres, Şişmanlık, Selülit, kanser, Kalp hastalıkları, Depresyon bunlardan bazıları. Şimdi size sadece yediklerinize dikkat ederek bu sadığımız rahatsızlıkların önemli bir kısmından korunabileceğinizi söylesem? Alkol, dondurulmuş gıdalar, hormonlu yiyecekler, kızartmalar, gazlı içecekler ve en önemlisi fast-food tüketiminizi bırakmanız birinci şart. Bunları yapamayacağınız bir hayat düzeniniz varsa kendinize bir program çıkararak haftanın belli günleri sebze ağırlıklı yemekler yiyebilirsiniz.Bunların ne olacağını birazdan size açıklayacağım.

Bedensel Arınma; Yaşamınızın beslenmenizden ve bunla beraber sizin kontrolünüzün farkına varmanızı sağlayan bir işlemdir.Vücudunuzun doğal dengesini yerine getirir . Vücut Enerjiniz yükselir .Tüm sistemi temizlenir. Kan dolaşımını hızlandırır. Lenf Kanalları temizlenir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selülit için en faydalı yöntemdir. İlk ve son Bahar ayları temizlenmek için en uygun zamandır. Bunun nedeni tüm vücut sisteminin kendini revize ederek onardığı ve sistemin hızlandığı bir döneme denk gelmesinden ileri gelir. Ayrıca içe dönmenin, yeniden doğuşun, yenilenme ve değişimi simgelediği için de bahar ayları bu tarz fiziksel uygulamalar için de en uygun zamandır.
Vücut Dengesi: Sağlık denge demektir. Bu denge ya da dengesizlik vücudumuzun kimyasal yapısını bozuyor, sinir sitemimizi, bağışıklık sistemimizi etkiliyor. Bu denge bozulduğu anda uyku, sindirim, 5 duyu kaybı vb. rahatsızlıklar çıkıyor.

NASIL BESLENMELİ?

Sabah kalkar kalkmaz bir fincan sıcak, taze limon sıkılmış su için.Gün boyunca yaklaşık 2 lt. su içmeye özen gösterin.

E vitamini Mucizesi:
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. E vitamini deYaşlanma etkilerini geciktiren güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Cildin elastikiyetini arttırır. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kuru baklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.

Yağ tüketimi:
Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Günlük tüketilen yağ miktarının fazla olması bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olur. Bu yüzden yağ tüketimi kısıtlanmalı, kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağiçeren besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Bu yüzden haftada 2 ya da 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi önerilmektedir.

Probiyotikler: Probiotikler bağırsaklarda yer alan acidophilus adlı yararlı bakterileri içerir.Bağışıklık sisteminin uyarılması, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunması, immünoglobilinlerin (savunma sisteminde görevli) yapımının artırılmasına, immünoenflamatuar hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Probiyotik içeren besinlerin (yoğurt v.b.) düzenli tüketilmesi vücut açısından yararlıdır.

Besinlerin dışındaki Destekleyiciler:
Vitamin – mineral tabletlerinin sağlığı korumak için doktorun önerisi dışında kullanılması yanlıştır. Çünkü bazı vitaminler vücutta depo edilmektedir. Fazla kullanımı karaciğerde fazla depolanmasına ve böylece vücuda toksik etki yapmasına yol açabilmektedir. Ayrıca vitaminlerin fazla alınması böbrek taşları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda yararlılıkları daha fazladır. Ayrıca doğal besinlerden sadece vitamin değil aynı anda posa, karbonhidrat, vitamin gibi çeşitli besin gruplarını da bir arada alabilmekteyiz. Aslında detoks kendiniz yorgun, depresif, tat duygunuzu kaybetmiş cansız ve amaçsız hissettiğinizde yapacağınız bir işlemdir. Meyve suları, hafif yemekler, meditasyon, hafif egzersizler ve yoga- nefes çalışmaları yapılır.

Detoks vücudu temizlemek olduğu kadar zihni de temizlemek olduğundan, detoks zamanlarında ağır, stresli işler yapılmaması, yoğun telefon trafiğinden uzak durulması, mümkünse doğada vakit geçirilmesi, her anlamda arınmayı sağlayacaktır kanısındayım. Detoksu kendi başınıza uygulamadan önce mutlaka o anki fizik kondisyonunuz hakkında bir bilgi sahibi olmalısınız. Yani kan testi, şeker tahlili yaptırabilirsiniz. Bunların sonucu normal değerlerdeyse programınıza başlamalısınız. Detoks disiplin gerektiren bir işlemdir. Her anlamda hazır hissettiğinizde yapmanızı öneririm.Aşağıda benim detoks konusunda epey faydalandığım bazı kitapların isimlerini bulacaksınız:

  • Conscious Eating- David Wolfe
  • Living Foods for optimum health- Brian T. Clement
  • Beden içinde yolculuk- Johanna Paungger
  • Hayvan; Sebze, Mucize- Barbara Kingsolver
  • Raw Living- Late Wood
  • Natural Detoxification- Jacqueline Krohn MD.
  • Bedensel arınma- Jane Schivner

Bedeniniz sizin mabedinizdir. Ona saygı ile davranın.

Sevgiyle