Tıpkı cilt gibi saçlarında bakımlı, sağlıklı olması için hem sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli hem de doğal yağlarla, vitaminlerle saç derisi ve tellerine bakım yapılmalıdır. Saç bakımında en etkili vitaminler E ve B vitaminleridir. Kapsüller halinde eczanelerden satın alınabilen bu vitaminler bakım maskelerinin için ya da bazı yağlara karıştırılarak saça uygulandığında saçı dıştan besleyebilmek mümkün oluyor. Bu günkü konumuzun başlığı olan B vitamini ise sadece tek bir vitamini değil, bir vitaminler topluluğunu barındırıyor. B2, 3, 5, 6, 9, 12 vitaminleri saç bakımında etkili olduğu için saça uygulamanızı öneriyorum. B2 Riboflavin, B3 Niyasin, B5 Pantotenik Asit, B6 Pridoksin, B9 Folik Asit ve B12 de Siyonokobalamin içermektedir. İşte bu vitaminlerin saça hangi faydalar sağladığını inceleyelim.

B2 Riboflavin hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Süt ve süt ürünlerinin tamamında, ette ve ekmekte B2 vitamini bulunmaktadır. B2 vitamini eksikliğinde; kafa derisi çabuk yağlanır, saç telleri ve uçları kurur, kırılır. Yeterli miktarda B2 vitamini alınırsa saçlar doğal nemini korur, daha canlı ve sağlıklı görünür.

B3 Niyasin hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Karaciğer, et ve tahıllar bolca B2 içermektedirler. Bu gıdalar bakımından eksik beslenen kişilerin saçları çok erken ve hızlı beyazlar. B2 vitamininin yeteri kadar alınması durumunda saç beyazlamasının önüne geçilebilir, saçın doğal rengi korunabilir ve saçlar daha hızlı uzar.

B5 Pantotenik Asit hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

B5 vitamini karaciğer, kırmızı et, tavuk ve tahıllarda bolca bulunur. B5 açısından yeterli beslenen kişilerin saçları sağlıklı uzar ve gürdür, bu vitaminin eksikliğinde ise saçlar cansızdır, öbekler halinde dökülür.

B6 Pridoksin hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Tahıllar, muz, avokado, kırmızı et ve beyaz ette bolca B6 vitamini bulunmaktadır. B6 vitamini; öncelikle cildi besleyici ve onarıcı etkiye sahip olduğu için saç derisini besler, oluşan deformasyonları giderir ve saç derisinde hücre yenilenmesine yardımcıdır. Saç derisinde görülen iltihaplanmalar, egzama, sedef gibi cilt hastalıkları için B6 vitamini önerilir. Zira bu hastalıklar var olan saçların dökülmesine sebep olur, yeni saç çıkmasını engeller. Yeterli oranda B6 vitamini alan kişilerin saç derisinde her hangi bir hastalık oluşmaz, saç derisi sağlıklı olduğu için de saçlar daha canlı ve gür çıkar.

B9 Folik Asit hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Ispanak, kuşkonmaz, pancar, somon, fasulye, tahıllar, süt, soya fasulyesi ve portakal suyu Folik Asit açısından zengindir. Folik Asit eksikliğinde saçlar dökülür, hızlı beyazlar ve geç uzar. Ancak yeterli Folik Asit alımı saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına yardım edecek, daha gür ve rengini koruyan saçlara sahip olmanızı sağlayacaktır. Folik Asiti besinlerle doğal yoldan değil de ek takviye olarak almayı düşünenlerin öncelikle doktora danışmalarını öneriyorum.

B12 Siyonokobalamin hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek ve yumurta gibi hayvansal gıdalar B12 açısından oldukça zengindir. B12 temel olarak hücre bölünmesinde görev alan bir vitamin olduğu için bu vitaminin eksik olması durumunda saçların uzaması ve yeni saç çıkması pek mümkün olmaz. Bununla birlikte B12 eksikliğinde tüm vücuttaki deri olduğu gibi kafa derisi de kurur, kaşınır, döküntüler oluşur. Bu sebeple de saç dökülmesi yaşanır.

B vitaminiyle saç bakımı

Saç sorunlarında doktor tavsiyesi ve reçetesiyle B vitamini kapsülleri alıp, kalçadan iğne olarak yaptırabilirsiniz. Bunu istemeyenler de eczanelerde kolaylıkla bulunabilen B ve E vitamini kapsülleri ve sıvı keratinle saç derisine bakım yapabilirler. Bunun için bir kapsül B, bir kapsül de E vitamini bir tatlı kaşığı da sıvı keratin bir kapta karıştırılır ve saç derisine masaj yaparak uygulanır. Yarım saat bekletildikten sonra da yıkanır. Bu bakımı haftada bir kez uygulayarak saç derisi sorunlarından kaynaklanan saç problemlerinin önüne geçmek ve çok sağlıklı saçlara kavuşmak mümkün olur.

B Vitamini eksikliği

B vitamini kompleksleri kişiyi; zihinsel, ruhsal ve fiziksel olarak olumsuz etkilemektedir. Şöyle ki; B vitamini eksikliği olan kişilerin bellekte hatıra kaybı, zihin karışıklığı, depresyon ve yalnızlık hissi, kansızlık (anemi) ve dermatit görülür. İşte bu bağlamda B vitamini açısından zengin olan besinler açısından zengin beslenmekte fayda var. Besinlerle yeterince B vitamini alamayan kişilere de doktor kontrolünde takviye olarak B vitamini kullanmaları önerilir. Suda çözülen ve fazlası vücutta depolanmadan dışarı atılabilen B vitamini; düzenli ve yeterli olarak alınırsa vücudun sinir sistemi fonksiyonları düzene girer, kan şekeri dengelenir, hemoglabin üretimi teşvik edilir ve hem vücudu hem de saçları sağlığa kavuşur. Belirgin şekilde saçlarının yavaş uzadığını, saç derisinde iltihap ve dökülme olduğunu, saçlarının hızlı beyazladığını ve döküldüğünü fark eden kişilerin evde saç bakımı yapmak yerine öncelikle bir cilt uzmanına başvurmaları gerekiyor. Bu tarz sorunlarla uzmana başvuran kişilerin tahlillerinin sonucunda genellikle B vitamini eksikliği görülür.

Sağlıklı saçlar için sağlıklı saç derisine ihtiyaç var

Saçların sağlıklı uzaması, gür olması, dökülmeden, kırılmadan canlı kalabilmesi için öncelikli olarak saç derisinin sağlıklı olması gerekiyor. Saç derisini beslemenin yolu da yeterince E ve B vitaminleri almaktan geçiyor. B vitamini sadece saç derisi için değil, tüm vücudumuzu saran derini sağlığı için en önemli ihtiyaçlardan birisidir.  Saçların da sağlıklı olabilmesi köklerin tutunduğu derini sağlıklı olmasıyla mümkün olacaktır. Her günkü beslenmede düzenli olarak B vitamini almak, saç derisinde oluşabilecek ve kökleri olumsuz etkileyecek tüm olumsuzlukları önleyecektir. B vitamini özellikle saç derisindeki kan dolaşımını güçlendirecek, saç köklerine daha fazla oksijen ulaşmasını sağlayacaktır. Bu sayede de kökler güçlenecek, canlanacak, saçlar daha hızlı uzayacak ve kırılmaya karşı da daha dirençli olacaktır.

Günlük B vitamini ihtiyacı ne kadar?

Diğer tüm vitaminlerde olduğu gibi B vitamininin de az ya da çok değil yeterince, kararında alınması gerekiyor. Bununla birlikte öncelikle beslenme yoluyla doğal gıdalardan alınması da önem arz ediyor. Bu bakımdan B vitamini açısından zengin olan tahıllar, muz, avokado, karaciğer, böbrek, tavuk, balık, süt ve süt ürünlerinin günde 2-3 porsiyon, 2 öğün tüketilmesi sağlıklı bir kişinin B vitamini ihtiyacı için yeterli olacaktır. Örneğin günde 1 tane muz, akşam yemeğinde de 1 tabak fasulye, 1 kase yoğurt tüketen kişinin günlük gereken B vitaminini aldığını söyleyebiliriz. Ancak B vitaminini dışarıdan takviye olarak alacakların 19 ve 50 yaşlar arasındaki yetişkinlerin günde 1.3 miligram, 50 yaşın üzerindeki kadınların 1.5 miligram, erkeklerinse 1.7 miligram B vitaminini günlük olarak almaları önerilir. Zira 50 yaşından sonra B vitamini ihtiyacı artmaktadır. Fakat bir kez daha altını çizmekte fayda var ki; B vitamini ve diğer vitaminlerin doktor izni ve kontrolü olmadan alınması, dozunun artırılması kesinlikle tehlikelidir. Günlü olarak fazla miktarda B vitamini alan kişilerin zihinsel fonksiyonlarında yavaşlama, beyin hasarı yaşayabilecekleri de bir gerçektir.