Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, vitamin B kompleks ailesinde bulunan vitaminlerden biridir. B6 vitamini dahil olmak üzere tüm B vitaminleri, çeşitli fiziksel ve psikolojik işlevlerde önemli bir rol oynamaktadır. En çok, sağlıklı bir metabolizma, sinir fonksiyonu, karaciğer fonksiyonu, cilt sağlığı, göz sağlığını korumanın yanı sıra enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olduğu bilinen vitamin grubudur.

B6 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

B6 vitamininin, piridoksal, piridoksal 5-fosfat ve piridoksamin gibi çeşitli türevleri vardır. Bunların hepsi sayısız biyolojik fonksiyonlarla ilgili önemli bileşiklerdir. B6 vitamini, hareket, bellek, enerji harcamaları ve kan akışı gibi önemli işlevlerde rol oynadığı için vücut tarafından her gün kullanılır. Bu nedenle, B6 vitamini eksikliği birçok farklı semptomda ortaya çıkabilir, bazıları sadece geçici ancak diğerleri daha ciddidir.

B6 vitamini, sağlıklı bir sinir sistemini korumaya, vücudumuzun her yerindeki kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan hemoglobin yapmaya, yediğimiz gıdalardan enerji sağlamaya, kan şekeri seviyelerini dengelemeye, doğal ağrı tedavisi gibi davranmaya, ruh halini yükseltmeye ve bağışıklık sistemimizin bizi korumak için kullandığı antikorları yaratmaya yardımcı olur. Evet vücudumuz için gerçekten de çok önemlidir.

B6 Vitamini Eksikliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

B6 vitamini eksikliği, çoğu insanın yeterli kalori alıp kötü beslenmediği batılı ve gelişmiş ülkelerde nadir görülür. Aslında uzmanların bir kısmı, bazı insanların B6 vitamini seviyelerini aşırı derecede tükettiğini ve bu durumun genel popülasyonda bir vitamin B6 eksikliğinden daha da fazlası olabileceğini düşünüyor.

50 yaşın altındaki bir yetişkin için önerilen vitamin B6 miktarı 1,3 miligramdır. Normal olarak, bu miktarın, genel olarak yeterli kalori tükettiğinizi varsayarsak günlük beslenme ile alınması nispeten kolaydır.

Bununla birlikte, B6 vitamini yararları için, 50 yaşın üstündeki yetişkinlerin günde 1,7 miligrama kadar çıkmasını tavsiye eden uzmanlar ile birlikte, alım tavsiyesi, büyüdükçe artar. B6 vitamini ihtiyacının yaş arttıkça artması, yaşlı insanları vitamin B6 eksikliği yaşanmasına daha yatkın hale getirir.

B6 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B6 vitamini eksikliği çok yaygın olmamasına rağmen, çalışmalar bir dizi farklı bozukluk ve semptomu B6 vitamini eksikliği ile ilişkilendirmiştir. Bir vitamin B6 eksikliği aşağıdakileri içeren semptomlara neden olabilir:

• Duygu durum bozukluğu, sinirlilik, anksiyete ve depresyon gibi değişiklikler
• Karışıklık, zihinsel bulanıklık
• Kas ağrıları
• Düşük enerji veya yorgunluk
• Adet semptomlarının kötüleşmesi
• Aneminin kötüleşmesi

B6 vitamini sinir fonksiyonu için çok önemlidir, çünkü B6 vitamini eksikliği nöbet, migren, kronik ağrı ve depresyon gibi duygu durum bozuklukları gibi nöropsikiyatrik bozukluklarla sıkça ilişkilendirilir.

Diğer çalışmalar aşırı B6 vitamini eksikliğinin artmış kalp hastalığı ve romatoid artrit riski ile bağlantılı olduğunu belirtti. Diğer araştırmalar, B6 vitamini eksikliğinin yaşlılarda daha sık görüldüğünü, Alzheimer hastalığı ve bunama insanlar yaşlandıkça artmaktadır ve bu aynı zamanda B6 vitamini seviyesinin düşmesi ile ilişkili bulunmuştur.

Yaşınız ilerlediyse, B6 vitamini eksikliğinden yakınıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, iştah kaybetmeye başladıysanız, genellikle daha az yiyor ve kilo veriyorsanız doktorunuzdan vitamin B6 düzeylerinizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Günlük B6 Vitamini Miktarı Nedir?

B6 vitamini sıkça yediğiniz birçok gıdada bulunabilir. Buna, kuruyemiş ve tohumlar, bazı tür et ve kümes hayvanları, avokado, bazı baklagiller, fasulye ve diğer gıdalar dahildir.

B6 vitamini, aynı zamanda B kompleks vitaminleri ve birçok multivitamin içerir. Stres, düşük enerji seviyeleri, ruh hali değişiklikleri, fiziksel aktivite zorluğu, kalp hastalığı, regl semptomları, kronik ağrı veya migren baş ağrısı yaşıyorsanız ve özellikle 50 yaşın üzerindeyseniz B6 vitamini takviyesi almanız özellikle yararlıdır.

B6 vitamini için önerilen günlük miktar, yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak aşağıdaki gibidir:

Yeni doğan-6 ay: 0,3 miligram
1-8 yaş arası çocuklar: 0,5- 0,6 miligram
Çocuklar 4-16 yaş: 0,6-1,0 miligram
Erkek çocukları 14-18 yaş: 1.2-1.3 miligram
Erkekler ve kadınlar 19-50 yaş: 1,3 miligram
51 yaş ve üstü erkekler: 1,7 miligram
51 yaş ve üzeri kadınlar: 1.5 miligram
Hamile kadınlar: 1.9 miligram
Emziren kadınlar: 2.0 miligram

Tüm B vitaminleri suda çözünür, yani vücuttan atılır ve fazla miktarda aldıysanız idrarla atılacaktır. Bu nedenle B6 vitamini doz aşımı veya toksik seviyelere ulaşması ile ilgili genellikle fazla kaygı yoktur. Bununla birlikte, nadir durumlarda fazla B6 vitamini istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.

Çok fazla B6 vitamini tüketimi genellikle takviyeleri alarak ve takviyeli tahıl ürünleri ve enerji içecekleri de dahil olmak üzere sentetik B vitaminleri içeren kuvvetlendirilmiş işlenmiş gıdaları yiyip içmenin bir sonucudur. Birinin vücudunda çok fazla B6 vitamini bulunduğunda, kas uyuşması, zihinsel bulanıklık ve diğer hoş olmayan geçici belirtiler gibi reaksiyonlar yaşanabilir.

B6 Vitamini İçin En İyi Besin Kaynakları Nelerdir?

B6 vitamini, aşağıdaki 13 gıdada doğal olarak yüksek seviyelerde bulunabilir:

100 gram hindi göğüs: 0,7 miligram (Günlük ihtiyacın % 53’ü)
100 gram organik sığır eti: 0.5 miligram (Günlük ihtiyacın % 38’i)
10 tane Antep fıstığı: 0.5 miligram (Günlük ihtiyacın % 38’i)
100 gram ton balığı: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
1 fincan pişirilmiş Pinto fasulyesi: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
Avokado: 0.4 miligram (Günlük ihtiyacın % 30’u)
Yarım tavuk göğsü: 0.3 miligram (Günlük ihtiyacın % 23’ü)
2 çorba kaşığı pekmez: 0.26 miligram (Günlük ihtiyacın % 20’si)
Bir avuç ayçiçeği tohumu: 0.25 miligram (Günlük ihtiyacın % 19’u)
Çeyrek fincan susam Tohumu: 0.25 miligram (Günlük ihtiyacın % 19’u)
1 fincan pişirilmiş nohut: 0.2 miligram (Günlük ihtiyacın % 15’i)
1 fincan pişirilmiş Amarant: 0.2 miligram (Günlük ihtiyacın % 15’i)

B6 Vitamini Takviyesi Almak

B6 vitamini suda çözünebileceğinden, vücudun B6 vitamini ihtiyacını karşılayamayacağını düşündüğünüzde ve günlük gereksinimlerinizi karşılamaya devam etmek için düzenli olarak B vitamini içeren yiyecekler yemeli veya takviyeler almalısınız.

Bazı insanlar yardımcı olabilecek takviyeler kullanabilir, vitamini gerçek yiyecek kaynaklarından almanız her zaman en iyisidir. Vücut, güçlendirilmiş gıdalara eklenen sentetik besinlerin aksine, gıdalarda doğal olarak bulunan vitaminlerle ne yapılacağını iyi bilir.

Vitaminler vücut tarafından en çok tek bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Aslında birbirleriyle etkileşime giren ve birbirlerine bağımlı moleküllerden oluşan karmaşık gruplar olarak kullanılırlar; böylece istenildiği gibi tüketildiklerinde vitamin takviyesinden en fazla faydayı elde edebilirsiniz.

B6 vitamini içeren herhangi bir takviye alacaksanız, gerçek yiyecek kaynaklarından yapılmış ve dolgu maddeleri veya toksinler içermeyen yüksek kaliteli bir ürün satın aldığınızdan emin olun. Yüksek kaliteli B vitamin kompleks takviyeleri, farklı ortak besin maddeleri bir araya getirilerek yapılır ve vitaminleri ve mineralleri tanır. Böylece en faydalı sonuçları verebilir ve doğal bir şekilde kullanabilirsiniz.