Bademcik iltihabı çocuklarda oldukça sık görülür ancak yetişkinler de dönem dönem bu rahatsızlığa kapılırlar ve bir süreliğine yutkunmak bile ızdırap haline gelir. Bu enfeksiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ona karşı yapabileceklerinize göz atmak için okumaya devam edin!

Bademcik iltihabı, boğazımızın arka kısmında bulunan lenf düğümlerinin şişmesi sonucunda ortaya çıkar ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de genellikle çocuklar arasında yaygındır.

Vücudumuzdaki lenf düğümleri, bizi hastalık sebebi olan mikroplardan korurlar ve bu mikroorganizmalarla savaşmak için akyuvarlar üretirler. Ancak bazı durumlarda lenf düğümlerinin kendileri doğrudan mikroplarla karşı karşıya gelirler ve bu durum inflamasyonlar ve şişkinliklere sebep olur.

Bademcik iltihabı soğuk algınlığından ve boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Çocuklardaki bademcik iltihaplarının %30’unun sebebi boğaz enfeksiyonları. Ayrıca kişiden kişiye geçebildiği için çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılmaktadır.

Bademcik İltihabı Belirtileri

• Şişmiş lenf düğümleri
• Lenf düğümlerinde beyaz veya sarı noktalar
• Boğaz yanması ve ağrısı
• Yutkunma zorluğu
• Çatlak ses
• Kötü kokan nefes
• Üşüme
• Ateş
• Baş ve mide ağrıları
• Boyun sertliği
• Boyun ve çene hassasiyeti
• İştahın azalması ve çocukların huysuzlanmaları

Bademcik iltihabı boğazın fiziksel incelemesi ile kolayca tespit edilebilmektedir ve tedavisi çok da zor değildir. Ancak tedavi edilmemesi halinde kronik hale gelebilmektedir.

Bademcik İltihabının Doğal Yoldan Tedavisi

Tuzlu Su Gargarası

Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak sıcak suya katın ve bu karışım ile gargara yapın. Tuzlu su balgamın sökülmesini sağlayacaktır ve bu balgamda genellikle zararlı bakteriler bulunurlar. Tuzun antiseptik özellikleri enfeksiyonun da iyileşmesine yardımcı olur.

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak sıcak suya ekleyin ve bu karışım ile gargara yapın. Elma sirkesi bakteri ve virüs karşıtı özellikler gösterdiği için iltihap sebebi mikropları yok eder. Ayrıca anti-inflamatuvardır ve lenflerdeki inflamasyonları sona erdirir.

Papatya Çayı

1 çay kaşığı kuru papatyayı 1 bardak sıcak suya katıp 10 dakika demleyin ve biraz da bal ekleyin. Soğumadan için. Papatya çayı anti-inflamatuvar özellikler gösterir ve ayrıca doğal bir antibiyotik olduğundan bakterileri ortadan kaldırır.

Propolis

Arı sütü olarak da bilinen propolis, sprey formunda satılabiliyor ve bu spreyi doğrudan boğazınıza sıkmanız işinize yarayacaktır. Bu madde antibiyotik, antiviral ve anti-inflamatuvar özellikler göstererek enfeksiyonlara iyi gelir.

Soğan

1 adet soğanı rendeleyip yarım bardak suyun içine katın ve biraz da bal ekleyin. Bu karışımı gün içinde azar azar için. Soğanın bakteri karşıtı özellikleri bakterilerle savaşta işinize yarayacaktır.

Zencefil

2-3 cm’lik bir zencefili bir bardak suyun içinde 5 dakika kaynatıp demleyin ve daha sonra biraz soğuyunca bu çayı için. Zencefildeki gingerol maddesi bakteri ve inflamasyon karşıtı özellikler gösterir. Ayrıca virüslere karşı da mücadele eder.

Çemen Tohumu

3 yemek kaşığı çemen tohumunu 1 litre suya ekleyip 5 dakika kaynatın ve sonra biraz ılımasını bekleyin. Bu karışımla günde bir kaç defa gargara yapabilirsiniz. Çemen tohumu bakteri, virüs ve inflamasyon karşıtı özellikler gösterir ve aynı zamanda bir balgam sökücü olduğundan boğazınızdaki balgamı da temizler.

Süt

1 bardak sıcak süte biraz karabiber ve zerdeçal ekleyip yatmadan önce için. Sütün kendisi enfeksiyonlara iyi gelir ve aynı zamanda biber ve zerdeçal ile anti-inflamatuvar etkisi güçlenir. Biberin analjezik özelliklerinin olması ağrıların da azalmasını sağlar.

Havuç, Salatalık ve Pancar Suyu

150 ml havuç suyu, 50 ml salatalık suyu ve 50 ml pancar suyunu karıştırıp için. Sebzelerde bol bulunan besinler, vücudun enfeksiyonlarla doğal yoldan mücadelesini güçlendirirler. Bu karışımda hem A hem de C vitaminleri bol bulunur ve akyuvarların mikroplar ile savaşı daha kuvvetli olur.

Taze İncir

2-3 tane taze inciri bir miktar suyun içinde kaynatın ve daha sonra bu kaynamış incirleri ezip macun haline getirin. Bu macunu dışarıdan boğazınıza sürün. 15 dakika bekledikten sonra suyla durulayın. Dilerseniz gün içinde bir kaç tane incir de yiyebilirsiniz.

İncirde anti-inflamatuvar özellikler bulunur ve bunlar ağrıların azalmasını sağlarlar. Ayrıca bakteri karşıtı özellikler gösteren incir boğaz enfeksiyonu için iyi bir çözümdür.

Alum

Alum, kan taşı, alüminyum potasyum sülfat olarak da bilinen maddenin ¼ çay kaşığı kadarını 1 bardak sıcak suya katın ve bu karışımla gargara yapın. Bu madde inflamasyon ve bakteriler ile mücadele eder, ağrıları alır ve enfeksiyonları sonlandırır. Ancak kesinlikle yutmamaya dikkat etmelisiniz.

Nane Çayı

Bir miktar nane yaprağını sıcak suda 5 dakika demleyin ve biraz soğuduktan sonra bal da ekleyip tüketin. Nane çayı üst solunum yolu enfeksiyonları için ideal bir çözümdür. Bakteri, virüs ve inflamasyon karşıtı özellikler gösterdiği gibi bir ağrı kesicidir.

Hardal Tozu

1 çay kaşığı hardal tozunu 1 bardak sıcak suya ekleyip karıştırın ve bununla gargara yapın. Hardal tohumlarında magnezyum ve selenyum bol bulunur ve bu mineraller inflamasyon karşıtı özellikler gösterirler. Ayrıca curcumin maddesine sahip olan hardal tozu, mikrop ve ağrılara da karşı gelir.

Çorba ve Et Suyu

Bademcik iltihabı soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanabilir ve sebze yahut tavuk suyu ile hazırlanmış sıcak çorbalar bu problemin üstesinden gelmeye yardımcı olabilirler. Bu çorbalardaki besinler hastalığı daha hızlı atlatmanıza yardımcı olurlar. Ayrıca sıcak olmaları sayesinde anında rahatlama da verirler.

Limon

Yarım limonun üzerine biraz tuz ve biber serpin, limonu bir maşa ile tutup ocakta biraz ısıttıktan sonra tüm suyunu emin. Limon çok iyi bir C vitamini kaynağıdır ve üzerine eklediğimiz tuz ve biber ise onun etkisini arttırır, bakteri ile mücadeleyi kolaylaştırırlar.

Epsom Tuzu

Banyo suyunuza bir bardak epsom tuzu ekleyin ve bu suda 20 dakika kadar rahatlayın. Magnezyum sülfat olarak da bilinen epsom tuzu, inflamasyonlara iyi gelir ve rahatlatıcı etkisi vardır.

Oregano

1 çay kaşığı kuru oreganoyu 1 bardak sıcak suda 5 dakika demleyin ve sonra için. Oregano tıbbi bir bitkidir ve bakteri karşıtı özellikler gösterir. Ayrıca virüslerle savaşa da yardımcı olur çünkü carvacrol adlı bir bileşene sahiptir.

Arpa

1-2 bardak arpayı 1-2 litre suya katıp 5-10 dakika haşlayını. Soğuduktan sonra suyunu için. Arpada vitaminler ve mineraller bol bulunur ve aynı zamanda iyi bir antioksidandır. Böylece boğazdaki inflamasyonlarla savaşa yardımcı olur. Mikropların da boğazdan uzaklaştırılmasını sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı

1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile gargara yapıp tükürün. Dilerseniz yağ çekme işlemi de yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı laurik asit bakımıdnan zengindir ve bu da antibiyotik etki göstermesini sağlar. Ayrıca inflamasyonların yatıştırılmasına yardımcı olur. Balgamı da temizler ve mikropların atılmasına yardımcı olur.

Ananas Suyu

¼ ananası rendeleyip 1 bardak suyla karıştırın ve bu suyu için. Ananasta C vitamini ve bromelain enzimi bol bulunur. C vitamini antibiyotiklerin verimliliğini arttırır ve bromelain ise anti-inflamatuvar özellikler gösterir.

Yoğurt

Her gün 1 kase yoğurt tüketin çünkü yoğurtta doğal probiyotikler bulunur ve bunlar zararlı bakteriler ile mücadele ederler.