Badem, tarih öncesi dönemlerden beri insanoğlunun en sevdiği yemişlerden biri olarak kullanılmıştır. Hintlilerin ve Antik Mısırlıların özellikle yemeklerinde kullandığı badem; Eski Ayurveda uygulayıcıları tarafından beyin kapasitesini ve zeka kabiliyeti artırmak, ömrü uzatmak için kullanılmış.

Bugün, bademin faydaları dünya çapında övgü alıyor ve badem çeşitli şekillerde kullanılıyor. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak çiğ yenilebilir. Badem yağı, badem sütü veya badem unu elde edilebilir. Ayrıca çoğu vücut losyonu ve kokuların içinde bulunuyor. Kolesterol düşürme, bademlerin en bilinen faydasıdır, ancak badem tüketmenin başka hayati yararları da var: Badem, sağlıklı yağ asitleri bakımından yüksektir ve sağlıklı lifler, koruyucu fitosterol antioksidanlar ve bitkisel proteinler içerir.

Bademdeki sağlıklı yağdan korkmamalısınız. Badem, yüksek kalorili olmasına rağmen, kilo vermek söz konusu olduğunda gerçekten yararlıdır. Bir çalışmada, atıştırmalık olarak badem yemenin; açlığı ve daha sonra gün içinde yemek yeme ihtiyacını azalttığı ve her gün tüketildiğinde genel kalori alımını en aza indirgediği bulundu.

Badem Besin İçerikler Bakımından Çok Zengindir

Badem, daha çok badem ağacı olarak bilinen Prunus dulcis ağacında yetişen yenilebilir bir tohumdur. Badem, Ortadoğu’ya özgü fakat Amerika Birleşik Devletleri şu anda dünyanın en büyük üreticisidir. Dükkandan aldığımız bademlerin kabukları çıkarıldığı için genellikle kolaylık yenilebilir. Çiğ veya genellikle kavrulmuş olarak satılır. Bademlerin inanılmaz derecede etkileyici bir besin profili vardır. Badem; tekli doymamış yağ asitleri, sağlıklı lifler, antioksidanlar, vitaminler ve magnezyum gibi az miktarda içerdiği mineraller nedeniyle çok sağlıklı bulunuyor. Bir fincan badem için besin içerik tablosu aşağıdaki gibidir:

207 kalori
7 gram karbonhidrat
5 gram protein
5 gram şeker
5 gram lif
16 miligram E vitamini (Günlük alınması gerek miktarın %61’i)
0.4 miligram riboflavin (Günlük alınması gerek miktarın %44’ü)
0.8 miligram manganez (Günlük alınması gerek miktarın %44’ü)
97 miligram magnezyum (Günlük alınması gerek miktarın %36’sı)
172 miligram fosfor (Günlük alınması gerek miktarın %29’u)
96 miligram kalsiyum (Günlük alınması gerek miktarın % 9’u)
33 miligram demir (Günlük alınması gerek miktarın %4’ü)

Badem Antioksidanlarla Doludur

Badem, muhteşem bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar hücrelerdeki moleküllere zarar verebilecek oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olur ve yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıkların önlenmesine katkıda bulunur. Badem içerisindeki güçlü antioksidanlar büyük oranda dışındaki kahverengi tabakada yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle, soyulmuş beyaz badem sağlık açısından en iyi seçenek değildir. Sigara kullanan 60 kişiyle yapılan bir klinik araştırmada, günde 84 gram badem tüketilmesi; oksidatif stres belirteçlerini, 4 haftada % 23 ila 34 arası azaltmıştır. Bu bulgular, ana yemeklerle birlikte badem yemenin bazı oksidatif hasar belirtilerini azalttığını ortaya koyan başka bir çalışmanın sonuçlarını destekler niteliktedir.

Düzenli Beyin Fonksiyonunu Destekliyor

Badem, genellikle en iyi beyin dostu gıdalardan biri olarak görülür. Badem, nörolojik aktiviteyi olumlu yönde etkileyebilen ve bilişsel azalmayı ve gerilemeyi önleyebilen iki önemli besleyici riboflavin ve L-karnitin içerdiği için; badem tüketmenin faydaları benzersizdir. Demans (Bunama) ve Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere çeşitli beyin bozukluklarına neden olabilecek iltihaplanma riskini azaltabilir ve bu sebepten; yetişkinlerin, özellikle yaşlıların haftada birkaç kez badem yemesi gerekir.

E Vitamini Yüksektir ve Hücre Zarını Hasarlardan Korur

E Vitamini, yağda eriyen bir antioksidan grubunun adıdır. Bu antioksidanlar vücuttaki hücre membranlarında birikerek hücreleri oksidatif hasardan korurlar. Badem, dünyanın en iyi E vitamini kaynakları arasında yer alır ve sadece 30 gramı, önerilen günlük E vitamini alımının % 37’sini sağlar. Birçok çalışma yüksek E vitamini alımını; daha düşük kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı oranları ile ilişkilendirmiştir.

İçerisindeki E Vitamini Sebebiyle Cilt Sağlığı İçin Çok Önemlidir


Badem, cildi besleyen ve yaşlanma belirtilerini azaltan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Araştırmalar bademin; kanserle mücadele etmeye, çevre kirliliği ve UV ışığına maruz kalmaktan kaynaklanan oksidatif hasarın tersine çevrilmesine yardımcı olan kuersetin, kaempferol gibi bileşikler de dahil, yüksek kateşin, epikateşin ve flavonol antioksidan konsantrasyonları içerdiğini bulmuştur. Ayrıca bademin kan dolaşımı iyileştirme yetenekleri; cildi nemlendirir ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım eder.

Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir

Badem, karbonhidrat bakımından düşük, ancak sağlıklı yağlar, protein ve lif açısından yüksektir. Bu onları şeker hastaları için mükemmel bir seçim yapar. Bununla birlikte, bademleri diğer yemişlerden ayıran başka bir şey, olağanüstü magnezyum miktarıdır. Magnezyum, kan şekeri kontrolü de dahil olmak üzere 300’den fazla bedensel sürece destekte bulunan bir mineraldir. Magnezyum için önerilen günlük alım miktarı 310-420 mg’dır. 50 gram badem, bunun yaklaşık yarısını içerir. Tip 2 diyabetlilerin ortalama % 25-38’inde magnezyum eksikliği ortaya çıkıyor ve eksikliği düzeltmek, kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürüyor ve insülin fonksiyonunu iyileştiriyor.

Sindirim Sağlığını Artırır

Özellikle bademin dışındaki ince ve kahverengi zar; sağlıklı yağlara ve alkalin oluşturucu moleküllere ek olarak, bağırsaktaki florada sindirim, detoksifikasyon ve sağlıklı bakteri gelişimine yardımcı olan probiyotik bileşenler içerir. Bu zar, yediğiniz besinlerde bulunan içerikleri tümüyle kullanmanın ve besleyici eksikliklerin önlenmesinin anahtarıdır. Araştırmalar, bademin bağırsak mikroplarına bağlı hastalıklarda iyileşmeye destek sağlayabileceğini ve bağırsağın bakteri aktivitelerinin iyileştirilebileceğini gösteriyor. Bunu içeriğindeki prebiyotik bileşiği sebebiyle gerçekleştiriyor.

Kalp Hastalıklarını Önlemeye Yardım Edebilir

Bademin baş roldeki kimyasal içerikleri; sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri ve kalp sağlığını destekleyen, kardiyovasküler hastalığın etkenlerini önleyen antioksidanlardır. Özellikle antioksidan olan flavonoid, kalp ve damar sağlığı iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için E vitamini ile birlikte çalışan bitki esaslı bileşikler sağlamaktadır. Badem, magnezyum, manganez, arjenin, bakır, kalsiyum ve potasyum gibi kalp sağlığını korumaya yönelik temel besin maddelerini bünyesinde bulundurur. Araştırmalar, bademlerin, özellikle yüksek kolesterol sorunu olan ve diyabetli bireylerde güçlü bir LDL (kötü) kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğunu gösterdi.