Sağlıklı, refah bir yaşam için kendimize iyi bakmamız gerekli. Sağlık: ruh, zihin ve beden sağlığı bütünüdür. Birbirinden bağımsız üç sac ayağı gibi görünseler de birbirini destekleyen paradigma oluşturan unsurlardır. Beden sağlığı konuştuğumuzda  konu  beslenmeye  ulaşmakta.Hem ne tükettiğimiz çok önemli hem de tükettiğimiz besinlerden faydalanabilmek için sindirim sistemi sağlığımız çok önemli. Sindirim sisteminin kilit noktası olan  bağırsaklarımız yeterince sağlıklı mı?
Son 50 yılda insalığın hayatında  bir çok şey değişti . bu değişim yediğimiz besinlere de yansıdı tabii. Artık market kültürüyle endüstriyel olarak üretilmiş besinlere ulaşım çok kolay. Bu besinlerin içerisinde ise bir sürü katkı maddeleri :koruyucular, renk düzenleyiciler, aroma vericiler, asitlik düzenleyiciler, kıvam arttırıcılar…  İçerik okumaya devam edelim . Palm yağları ,pamuk yağları , şeker  hatta bolca şeker . Aslında şeker görünce sevinir hale bile geldik çünkü fruktoz şurubu ve glikoz şurubu  diye başka gerçekler de var .

İyi beslenelim endüstriyel gıdadan uzak duralım desek bu sefer de organik dediğimiz iyi şartlarda yetişmiş gıdaya erişmek de zor .  Toprağımız değişti, tohumlarımız değişti . Peki biz bu sürece nasıl adapte olduk .  İnsan vücudu o kadar muazzam ki yaşam için adaptasyon geliştiriyor ama ne pahasına?

Artık hepimizin bir hastalığı var . Hastalığımız yoksa da yorgunuz, kolumuzu kaldıracak enerjimiz yok , vitamin mineral eksiklerimiz var ,saçlarımız dökülüyor ,kilo veremiyoruz ya da alamıyoruz ,mutsuzuz belki de , sürekli depresif bir şekilde yaşıyoruz . Ve tüm bunların sebebi bağırsaklarımızın iyi durumda olmaması desem .

Sağlıklı bir bağırsak  sahibi olmak için neler yapalım?

Paketli abur cuburlardan ,endüstriyel gıdalardan uzak duralım.

Öncelikle paketli, abur cubur gıdalardan uzak duralım. Katkı maddeleri, şeker, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, kötü yağlar vs vs . bu gıda tüketimi bağırsak epitel hücrelerinde harabiyete sebep veriyorlar. Bu beslenme tarzına sahip olan kişilerde kronik kabızlık ,yorgunluk ,enerjisizlik gibi belirtiler sıkça görülüyor.

Fazla karbonhidratlı beslenmekten uzak duralım.

Türkiye’de karbonhidratı gerçekten çok seviyoruz .  Hamur işi deyince derya deniz bir alan açılıyor önümüzde. Evde biz hamur işi yapmıyoruz diyen kişi bile sabah işe giderken kahvaltı diye poğaçalar , simitler ile güne başlıyor. Karbonhidratları artık hayatımızda tutmayalım. Günlük rutinimiz olmasın.

Antibiyotik kullanımına dikkat edelim

Bağırsaklarımızı kıymetli kılan şeylerden birisi de mikrobiyotamız. Bu sebeple antibiyotik kullanımında dikkatli olalım. Sadece doktor kontrolünde, gerek görüldüğü dönemlerde kullanalım.

 Probiyotik içeren besinler tüketelim

Fermente turşular tüketelim ama sirke ya da limonla yapılmış değil doğal fermentasyonla üretilmiş turşular, pancar kvasslar tüketerek bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin çoğalmasını sağlayalım.

 

Egzersiz yapalım.

Düzenli yapılan egzersizler sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için önemlidir. Hepimiz artık şehirlerde kalabalıklarda yoğun bir stres altında yaşıyoruz. stres ise sindirim sistemi üzerinde direkt olarak etki göstermektedir.Stres yönetimini sağlamak, iyi bir sindirim sistemine sahip olmak için düzenli egzersiz yapmayı hayatımızın bir parçası haline getirelim.

Bağırsak onarımında hayatımıza katmamız gereken besinler:

Hindistan cevizi yağı : kısa zincirli yağ asidi içeriğinden dolayı hızla emilim sağlayıp bağırsak dokusunun onarımına destek verir

Avokado : avokado da hem lif içeren hem de Hindistan cevizi yağı gibi kısa zincirli yağ asitleri içeren bir besindir ve iyi bir magnezyum kaynağıdır.

Kemik suyu:bağırsak duvarının onarımında çok önemlidir. İçerisindeki glutamin gibi aminoasit sayesinde bağırsak epitel hücrelerin onarımını sağlar.

Fermente turşular, kvaslar: yararlı bakteriler içeren fermente turşular k2 vitamini kaynağı  pancar kvass ise betain dediğimiz besin maddesini içerir ve bağırsaklarımızın sağlığı , sindirim ve emilimde etkindir.
Omega 3: antienflamatuar omega 3 yağ asidini mutlaka almalıyız. Maalesef ki balık tüketimiyle hele ki çiftlik balığı tüketimi ile istediğimiz sonuçları elde edemediğimiz için omega 3’ü takviye olarak almak bağırsak onarımında etkin rol alır.

Bağırsaklarımız aynı zamanda sinirsel ağ iletimi sayesinde ikinci bir beyin gibi davranıp kararlarımızı , besin tercihlerimizi etkilemektedir. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve dolayısıyla iyi ruh bir haline sahip olmayı peşi sıra getirmektedir. Bağırsaklarımız duygularımızı yönetmekte ,yön vermektedir.