Herkese merhaba! Hepimiz evlerde kalmışken ve hastalıktan korunma yollarını araştırırken sizlere bu konuda hazırladığım içeriklerimden bir seçki sunuyorum.

Bu yazıda, “Bağışıklık neden düşer? Bağışıklığı güçlendiren bir beslenme tarzı var mıdır? Ne yapabiliriz?” sorularına yanıt arayacağız!

Bağırsak Sağlığı Bağışıklığı Nasıl Etkiler?

Bağırsaklardaki mikrobiyota zengin değilse, bağışıklık sistemi zayıflıyor. Peki, nedir bunlar? Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, fitokimyasallar, enzimler ve lif… Bunları, yıllarca göz ardı ettik ve hala, besin hesabı yerine kalori hesabı yapmaya devam ediyoruz.

Biz eğer, hücrelerimizi besleyecek şekilde, gerçek besinlerle beslenirsek, o zaman bağışıklık sistemimiz yüksek olacak. Peki, bağışıklığı nasıl kuvvetlendirebiliriz? Antioksidan özellikli, vitamin ve mineraller yönünden zengin ama aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ısıtıcı baharatlar vardır. Onları kullanarak sizler için güzel bir smoothie tarifi hazırladık.

Bağışıklık Güçlendirici Smoothie Tarifi

  • ½ yeşil elma
  • 1 avuç ıspanak
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 avuç yaban mersini
  • 300 ml kefir

Ispanak, kışın vazgeçilmezi! Besin değeri açısından, en yoğun gıdalardan biri. İçinde; demir, magnezyum, C vitamini bolca var. Lif değeri ve antioksidan özellikleri çok fazla. Ispanak yoksa; pazı, kara lahana da aynı şekilde çok faydalı. Maydanoz, dereotu, nane de öyle. Maydanoz, çok hızlı bir idrar söktürücü. Vücuttaki fazla suyu çok hızlı bir şekilde atıyor.

Yaban mersini bir “süper besin”. Dışında gördüğümüz o mor renk, o antioksidan özelliğini veriyor. Bence, meyvelerin kralı da diyebiliriz. Hastalıklara yakalanmak itemiyorsak; antioksidanları, yani vücudu serbest radikallere karşı koruyan bu besin gruplarını, her gün, mümkünse çiğ olarak almamız gerekiyor. İşte, smoothie’ler de bunların en iyi formu.

Kefir, süt ürünlerinin en masumu. İçindeki probiyotikler ile yararlı hale geliyor. İçindeki laktoz da laktik aside dönüşüyor, şişkinlik yapma oranı da azalıyor.

Bağışıklık, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmek anlamına da geliyor. Bu anlamda; zencefil, zerdeçal ve tarçın da çok faydalı. Vücutta ısıtıcı etkileri var. Toksinleri giderici etkiye de sahip.

Yoğun bir tempoda çalışıyorsanız, yukarıda saydığımız malzemelerin hepsini oturup da yemek çok zor gelir. Bir araya getirip smoothie hazırlarsanız, çok pratik bir şekilde bu besinlerin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Bu tarifte, hayvansal ürün kullanmak istemeyenler, kefir yerine badem sütü de tercih edebilir. Badem sütünü, evde de kolayca hazırlayabilirsiniz.

Smoothie’yi Nasıl Hazırlıyoruz?

  • Güzelce yıkadığınız ıspanak yapraklarını blender’ın içerisine alın.
  • İçerisine dilimlenmiş elma, yaban mersini ve ardından kefiri ekleyin.
  • Zencefil ve tarçını da ilave edin ve malzemeleri blender’dan geçirin.

 

 

 

 

Nefesimiz çok önemli, Hintlilerin bağışıklığı güçlendirmek için kullandığı bu metotu uygulamanı öneririm.

 

 

Ateş Nefesi İle Güçlenin

Ateş nefesi ile; gün içerisinde kendimizi yorgun hissettiğimizde enerjimizi yükseltebiliriz. Ateş nefesi; diyafram, yani karın nefesi ile yapılır. Bunu hiç unutmayın!

Günlük hayatınızda da karnınızdan nefes almaya çalışın. Bir elinizi göğsünüzün ve bir elinizi karnınızın üzerine koyun. Nefesle beraber karnınızı şişirmeye çalışın ve sonra indirin. Bunu pratik etmenin en kolay yollarından biri, sırt üstü yatmaktır.

  • Sırt üstü yatarak, nefesle beraber karnınızı şişirip indirerek karın nefesini gündelik hayatınızdaki nefes alma metodu olarak yerleştirebilirsiniz.
  • Çok besleyici ve çok enerji yükseltici bir nefes. Bana göre nefes, hayatımızdaki en büyük besin ve enerji kaynağı.

Ateş nefesi nasıl alınır?

Başlangıç seviyesindeyseniz; bağdaş kurarak, elleriniz dizlerinizin üzerinde olacak şekilde yapabilirsiniz. Bağdaş kuracak kadar esnek bacaklarınız yoksa, oturarak ve iki ayağınız yere eşit basacak şekilde de yapabilirsiniz. Derin nefes alın, karnınızdan nefesi iyice boşalttıktan sonra; sadece burnunuzdan, çok sıkı ve kısa nefesler alın.

Derin nefes alın ve verin. Şimdi, kısa ve derin ateş nefeslerine başlayabilirsiniz. Bunu yaparken, karnınızı itin. Özellikle, karın kaslarınızı sırtınıza ve omurganıza doğru ittiğinizi düşünün. Verirken de karnınızı dışarıya doğru itin.

Ağzınızı açmayın. Çok zorlanıyorsanız, nefesinizin temposunu düşürebilirsiniz. Yüzünüzü ve boynunuzu zorlamayın. Bunu yaparken, vücudunuzun rahat olmasına, omuzlarınızın ve boynunuzun rahat olmasına dikkat edin. Zaten, kısa süre içinde enerjinizin yükseldiğini ve vücudunuzun ısındığını göreceksiniz. Ateş nefesi ile kan dolaşımınıza daha fazla oksijen almış olursunuz.

  • Burun temizliği ve hijyeni çok önemli. Bu nefesi yapmadan önce, burnunuzu iyice temizleyin ki rahat nefes alıp verebilin!

Bağışıklık Güçlendiren Bitki Çayları 

Kış Çayı 

Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi; mevsim değişimlerinde düşen bağışıklık sistemini bitkisel desteklerle korumak. Soğuk algınlığına, bitki çayları ile şifa bulabilirsiniz!

Sizlere, harika bir bitki çayı tarifi vereceğim. Daha sonrasında, en çok kullandığım bitki çaylarından bahsedeceğim. Bunlardan bir tanesi, ıhlamur. Onu, zaten hepimiz yakından tanıyoruz. Ihlamur; yüksek bir ağacın bitkilerinden ve çiçeklerinden elde ettiğimiz bir bitki. Üst solunum yolu hastalıklarında, öksürüğümüzü gidermek için, göğsü yumuşatmak için kullandığımız bir bitki.

  • Bitki çaylarında en doğru bilinen yanlış kaynatmak. Bitki çaylarını kaynatmayın, haşlayın! Yani, üzerine sıcak su ekleyerek demlememiz ve bir süre bekledikten sonra çayı tüketmemiz gerekiyor.

Ihlamuru da siyah çay demler gibi demlemeyin. Üzerine sıcak su ekleyin. 8-10 dakika bekledikten sonra kullanmaya hazırdır.

Karabaş otu, lavantagillerden kullandığımız bitkilerden biri. Aslında, lavantadan çok farklı, kocaman çiçekleri var. Özellikleri de lavantadan çok farklı. Lavanta; serinletici ve sakinleştirici bir etkiye sahip. Karabaş otu ise; tam tersine ısıtıcı, balgam söktürücü, öksürük probleminde temizleyici özelliğe sahip. Karabaş otunu neden mi anlattım? Onunla hazırlayabileceğiniz harika bir kış çayı tarifim var. Hadi, malzemelere birlikte bakalım! (Tek kişilik)

  • 1 çorba kaşığı karabaş otu
  • 3 çorba kaşığı ıhlamur

Ihlamuru demliğe koyun. İçerisine karabaş otunu da ilave edin. Üzerine kaynar su ekleyin. 5-6 dakika bekletin. Süzerek servis edin. Üzerine; limon dilimi ve bal da ilave edebilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Ekinezya, bana göre hastalıklardan korunmada en etkili bitkilerden biri. Türkiye’de yetişmeyen bir bitki ama artık daha kolay bulabiliyoruz. Bu kez de, ekinezya ve ıhlamurlu bir bitki çayı hazırlayacağız. Ihlamuru gerçekten seviyorum. Çünkü, ciğerleri ve bronşları yumuşatıcı o güzel, buruk tadını seviyorum.

  • 1 tatlı kaşığı ekinezya çayı
  • 2 çorba kaşığı ıhlamur

Bitkileri istediğiniz bir demliğin içine yerleştirin. Sıcak suyu ilave edin ve 8-10 dakika demlendikten sonra çayınız hazır! Afiyet olsun.

Bu tariflerde, lütfen doz bilgisine uyun. Her şeyi, herkeste kullanamayız. Hamilelerde, çocuklarda, yaşlılarda, sağlık sorunu olan kişilerde, bitki çaylarını kendi başınıza kullanmamanızı öneririm.

Baharatlı Kış Çayı

Zencefil; vücut enerjisini yükseltmek, direnci yükseltmek, bağışıklığı güçlendirmek, düşük libidoyu yükseltmek, dolayısıyla cinsel üretkenliği yükseltmek gibi faydalara sahip, her derde deva diyebileceğimiz bir kök. Kış aylarında mutfağınızda mutlaka olmalı! Meyve sularının içine, smoothie’lere, kahvaltıya ve çorbalara mutlaka ekleyin.

Bu tarifte kullanacağımız diğer malzeme ise tarçın. Tarçın, Türk mutfağında daha çok tatlılarda kullandığımız bir baharat olsa da; kan şekerini dengeleyici, enerji verici, ısıtıcı etkilerinden dolayı kış aylarında çok severek kullandığımız bir bitki.

Türk mutfağında çok fazla bilinmeyen bir baharattan daha bahsetmek istiyorum: yıldız anason. Genellikle, Hint mutfağında çok kullanılır. Gerçekten de yıldız şeklindedir. Kokusu, biraz daha anasona benzer ama biraz daha tatlıdır. Tatlı kokusunun dışında, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren baharatlardan biridir.

Türk mutfağından aşina olduğumuz bir diğer baharat da yenibahar. Yenibaharı da kış çayının içine ekleyeceğiz. Hadi başlayalım!

(1 kişilik)

  • 1-2 çubuk tarçın
  • 1 çorba kaşığı yenibahar
  • ½ yıldız anason
  • 1 parmak zencefil

Bitkileri demliğin içerisine alın. Sıcak suyu ilave edin ve 15 dakika kadar demledikten sonra servis edin. Afiyet olsun.