Herkese merhaba! Bağışıklığın düştüğü, hastalıkların arttığı bir mevsimdeyiz. Bugün, sevgili arkadaşım İlker Çağlayan ile birlikte sizlere; bağışıklık neden düşer, bağışıklık güçlendirici bir beslenme tarzı var mıdır ve bununla ilgili yapabileceklerimizden bahsedeceğiz…

Bağışıklık Neden Düşer?

Bağışıklık sistemi, bağırsaklarda başlar. Bağırsaklardaki mikrobiyota zengin değilse, bağışıklık da düşer. Peki, bunu düşüren etkenler nelerdir?

Bugüne kadar bizlere, makro besinlerle beslenmeyi öğrettiler. Peki, nedir bu makro besinler? Protein, karbonhidrat ve yağlar.

Ancak bunların dışında, çok önemli olan bir de mikro besinler var. Peki, onlar nelerdir? Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, fito- kimyasallar (vücudumuzun kullanmasını sağlayan maddeler), enzimler ve lif. Ancak, ne yazık ki mikro besinler yıllarca göz ardı edildi.

Günümüzde de hala, besin değeri yerine kalori hesabı yapmaya devam ediyoruz. Eğer, hücrelerimizi besleyecek şekilde, gerçek besinlerle beslenirsek; o zaman bağışıklık sistemimiz de yüksek olacaktır. Peki, bağışıklık sistemini düşüren etkenler nelerdir?

• Katkı maddeli ürünler,
• Şeker,
• Aşırı işlenmiş karbonhidratlar,
• Glüten içeren karbonhidratlar,
• Aşırı meyve tüketimi,
• Aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi,
• Stres,
• Cep telefonu ve bilgisayar ışınlarına aşırı maruz kalmak

Bağışıklığın Düşmesinde En Önemli Faktör: Beslenme

Gördüğünüz gibi, aşırı meyve tüketimi bağışıklığı düşüren faktörler arasında yer almaktadır. Akşamları televizyonun karşısına geçip büyük bir tabak üzüm yemenin çok faydalı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak her şeyde olduğu gibi meyvenin aşırı tüketimi de yüksek miktarda früktoz içerdiği için bağışıklığı düşürmektedir.

Aynı şekilde, süt ürünlerinin çok fazla tüketilmesi de bağışıklığı düşürmektedir. Kendimden örnek verecek olursam; benim bağışıklığımı en hızlı düşüren şey, süt ürünleridir. İki, üç gün arka arkaya peynir yiyip süt içtiğimde; burnum akmaya başlar, cildimde deri döküntüleri gözlemlerim ve bel çevrem de kalınlaşmaya başlar. Bunun nedeni; bu kadar asidin vücuttan atılamaması ve bel çevresinde depolamaya başlamasıdır.

Melatonin Hormonu Yeterli Salgılanmadığında Bağışıklık Düşer

Bunlara ek olarak; cep telefonu ile aşırı oynamak, bilgisayar başında aşırı zaman geçirmek, geceleri bilgisayar ya da televizyon ışığına çok fazla maruz kalmak da bağışıklık sistemini düşürmektedir. Melatonin adı verilen bir hormon var. Beynin melatonin salgılaması, uyku saatlerimizde, gece 22:30 gibi başlar ve 05:00’e kadar devam eder. Melatonin, bizim en koruyucu hormonlarımızdan bir tanesidir. Melatonini; doğru zamanda, doğru şekilde salgılayabiliyorsanız, çok kolay hasta olmazsınız.
Bağışıklığın düşmesinde en önemli faktör beslenmedir. Dolayısıyla; mevsiminde, mümkünse organik besinleri tercih etmeniz önemlidir. Beyazlatılmış un, nişasta, işlenmiş yiyecekler, raf ömrü 1 yılın üzerinde olan paketli yiyecekler ve tüm hazır gıdalar çok fazla katkı maddesi içermektedir ve tüm bunlar, vücudun bağışıklık sistemini düşürmektedir.

Smoothie İle Bağışıklığınızı Kuvvetlendirin

Smoothie, sebze sularından daha farklıdır. Smoothie hazırlarken, sebzelerin suyunu sıkılmamaktadır. Sebzeler doğrudan karıştırıldığı için; içerdikleri bütün lifi, posası ve her şeyi içinde kalmış olur. Smoothie; son dönemde, özellikle de Youtube’de bir trend olsa da aslında bir hayat tarzı olmalıdır.

Sıvı beslenmek, benim beslenme alışkanlığımın bir parçası. Her gün, mutlaka bir öğünde çorba ya da farklı bir sıvı tüketmeye çalışıyorum. Smoothie’lerde de sebze sularından farklı olarak; posası içinde kaldığından ve aynı zamanda çok daha fazla sayıda gıdayı içine ekleyebileceğimden, benim için çok daha önemli. Peki, smoothie ile bağışıklığı nasıl kuvvetlendirebiliriz?

Antioksidan özellikli, vitamin ve minerallerce zengin; ancak aynı zamanda, bağışıklık sistemini güçlendirici bazı ısıtıcı baharatlar bulunmaktadır. Biz de, sevgili İlker Çağlayan ile birlikte bu baharatları kullanarak güzel bir smoothie hazırlamaya karar verdik!

Bağışıklık Güçlendirici Smoothie

• ½ yeşil elma,
• 1 avuç ıspanak,
• 1 çay kaşığı toz zencefil,
• 1 çay kaşığı tarçın,
• 1 avuç yaban mersini,
• 300 ml kefir

İçerisinde Neler Var?

• Ispanak: Ispanak, kışın vazgeçilmezidir. Besin değeri açısından en yoğun gıdalardan bir tanesidir. İçerisinde; demir, magnezyum, C vitamini gibi vitaminler vardır. Ayrıca, lif oranı çok yüksektir ve antioksidan değerleri çok yüksektir. Bu nedenle, sebze smoothie hazırlarken, mutlaka yer verilmesi gerekiyor. Ispanak sevmiyorsanız ya da evinizde ıspanak yoksa; pazı ve kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri de tercih edebilirsiniz.
• Maydanoz: Maydanoz, çok etkili bir idrar söktürücü ve ödem atıcıdır. Vücuttaki fazla asidi çok hızlı bir şekilde atar. O da çok faydalıdır.
• Yaban Mersini: Yaban mersini, süper besin olarak adlandırılan besinlerden biridir. Ona, antioksidan değerini veren dışındaki mor rengidir. Yaban mersini için, meyvelerin kralıdır diyebiliriz. Koyu renkli meyvelerin içerisinde; flavonoid adı verilen, bizim için oldukça önemli ve besleyici oligo elementler bulunmaktadır. Bu nedenle, hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız; vücuda serbest radikallerin girmesini engelleyecek ve vücudu içeriden koruyacak antioksidan besinleri her gün almanız gerekmektedir.
• Yeşil Elma: Yeşil elma, bağırsak sağlığı için oldukça önemli ve de lif oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Bu tarifte, hem tat vermesi hem de bağırsak sağlığı için yeşil elmaya da yer veriyoruz.
• Kefir: Süt ürünlerini çok fazla önermiyoruz, ancak aralarında en masum olanı kefirdir. Çünkü, içerisindeki probiyotikler ile yararlı hale gelir. Böylece, içindeki laktoz da laktik aside dönüşerek, şişlik yapma oranı da azalmaktadır.
• Tarçın ve zencefil: Bağışıklık sisteminde ısıtıcıya etkiye sahip oldukları için, bu smoothie tarifinde onlara da yer verdik. Aynı şekilde, dilerseniz zerdeçal da kullanabilirsiniz. Zerdeçal da toksinleri giderici etkiye sahiptir.

Not: Bu smoothie’yi hazırlarken, motoru kuvvetli bir blender’a ihtiyacınız olacak. Eğer yoksa, ıspanağı biraz daha az miktarda ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

• Yıkanmış ıspanakları blender’ın içerisine alın.
• Ardından dilimlenmiş yeşil elmaları ve yaban mersinini de ekleyin.
• Daha sonra kefir, zencefil ve tarçını da ilave edin.
• Kapağını kapatın ve malzemeleri güzelce blender’dan geçirin.
• Tüm malzemeler ezilince karışımı bardaklara alın ve afiyetle için.

Bu tarifte, kefir gibi hayvansal bir gıda tüketmek istemiyorsanız; onun yerine badem sütü de kullanabilirsiniz. Badem sütünün evde nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz, Youtube kanalımda bununla ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Bugünlük benden bu kadar! Farklı konuları öğrenmek isterseniz, yazının altındaki yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Hoşça kalın…