Sonbahar gibi mevsim geçişlerinde veya kış aylarında sık sık hasta olan insanların yaşadıkları sağlık sorunları maalesef günlük yaşam rutinlerini de etkilemektedir.  Bu durumu sürekli yaşayıp bundan mustarip olan insanlar olduğu gibi şanslı olan bir kesim de bulunmaktadır. Hasta olan bir bireyle aynı ortamda bulunmasına rağmen sorun yaşamayan insanlar ise bu şanslı kişilerdir. Peki, bu insanlar neden sık hasta olmazlar derseniz, işte tam da bu noktada bağışıklık sistemi devreye girer. Eğer siz de şanssız gruptansanız, bunun için yapabilecekleriniz bulunmaktadır. Tabii gıdaların gücü ile!

Her bireyin kendine özgü bir bağışıklık sistemi bulunur. Bu, bizi hastalıklara karşı koruyan bir sistemdir. Yediğimiz ve içtiğimiz her şey bu sistemi zayıflatabilir de, güçlendirebilir de! Bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirmek için neler yapılabilir, buna bir değinelim.

Öncelikle ne kadar renkli ve bol çeşitli sebze meyve tüketirseniz bağışıklığınız o kadar kuvvetli olacaktır.  Çünkü sebze ve meyvelerin içerisinde doğal olarak bulunan fitokimyasallar bakteri, virüs ve mantar gibi mikroplara karşı güçlü bir bariyer oluşturmaktadırlar. Yani önemli olan tabağın kalorisi değil, çeşitliliğidir. Gıdalardan almış olduğunuz vitamin ve mineraller optimum bağışıklık sistemini sağlayacaktır. En önemlileri ise; çinko, demir, magnezyum, selenyum, D vitamin, C vitamini ve B6 vitaminidir. Bunların dışında omega 3 olarak adlandırılan yağ asitleri de yeterli faydayı sağlayacaktır.

Baharatlar ve Yağlı Tohumlar

Baharatlar, antienflamatuar ve antioksaidan özellikleri ile tükettiğimiz gıdaların besin değerini arttırırken, aynı zamanda bağışıklığımızı da güçlendirir. Ne kadar baharat zengini gıda o kadar sağlık demek. Özellikle karabiber, kimyon, kekik ve kırmızıbiber antioksidan özellik göstererek bakterilere karşı savunma oluşturur. Bunların dışında en güçlü baharatlardan olan zencefil ve zerdeçalın bolca tüketilmesinde fayda var.

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak içerisinde bulunan ‘allicin’ isimli madde ile bağışıklık sistemi hücrelerini uyarır. Bunun dışında bağırsak sağlığı içinde faydalıdır. Çünkü prebiyotik etki göstermektedir. Evde sadece sarımsak, limon ve bal üçlüsünü kullanarak sizde kolayca doğal bir antibiyotik elde edebilirsiniz.

Fermente Gıdalar

Fermente gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirme en önemli besinler arasındadır. Yararlı olan bakterilerin gücünü elde etmek için bu gıdaları hayatınız merkezine koymanızda fayda var. Bağışıklık hücrelerinin büyük bölümünün (%70 civarı) bağırsak duvarında bulunduğunu göz önüne alırsanız fermente gıdaların ne denli önemli olduğunu da anlamış olursunuz. Özellikle ev yapımı yoğurt, kefir, tüm ev yapımı turşular, pancar bu gıdalar arasındadır.

Yeşil Gıdalar

Yeşil renkli olan bütün sebzeler içerisinde bulundurdukları fitobileşikler ve lif zenginlikleri ile bağışıklığı desteklemede önemli rol oynarlar. Sülfür ailesinden olan brokoli, lahana ve bürüksel lahanası çok önemlidir ve mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi direncinizi artıracaktır. Bunun dışında alkali besin grubundan olan maydanoz, dereotu, roka, tere, kişniş ve kuzukulağı gibi sebzelerde vücut dengesinde önemlidir. Vücutta bulunan toksinlerin atılmasında da görev alarak aynı zamanda detoks etkisi gösterirler. Yeşil çayı da unutmamak gereklidir. İçerisinde bulunan ‘catechin’ adlı etken maddesi ile bağışıklık sistemini dengeler.

Propolis

Bir arı ürünü olan propolis doğal antibakteriyel ve antiviral etki göstermektedir. Sürekli olmadan dönemsel olarak kullanılması bağışıklık güçlendirme çok etkilidir. Fakat unutmayalım ki doktor kontrolünde alınması gereklidir.

Tabii bağışıklık sistemimiz sadece gıdalardan etkilenmez. Bunun dışında stres, uyku bozukluğu, hareketsizlik, ruhsal problemler gibi faktörlerden de etkilenir. Önemli olan stresten uzak, doğru beslenme şekli ile bağışıklık sistemini güçlendirmede gıdaların gücünden de faydalanarak rutin yaşamınıza devam edebilmek. Unutmayın, eczaneden önce mutfağa yönelip daha sağlıklı gıdalar tüketerek sağlığınız için bu duruma destek olabilirsiniz. Siz de öğün atlamadan düzenli ve sağlıklı bir beslenme rutini ile çok daha kaliteli bir hayata sahip olabilirsiniz…

Hoşçakalın, sağlıkla kalın…

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı