Bahar Aylarında Aromaterapi
Merhaba Sevgili Okur;
Baharın ilk güzel örnekleri ardı ardına patlayarak bahçelerimizi baharla dolduran güzelim ağaçlar, erikler, kirazlar , elmalar gelinler gibi süslü püslü karşımızda tüm azametleriyle duruyorlar Benim de içim açılıyor Baharı seviyorum. Zaten bu sene kış hiç bize beyaz yüzünü gösteremediği için ben kışın nasıl geçtiğini hiç anlayamadan bahar geliverdi.
İlkbahar değişimin, içe dönüşün mevsimidir. Islak, soğuk, kapalı ve karanlık kış mevsiminden aydınlık, güneşli, dışadönük yaza geçiş yapacağımız bu ara dönemde doğanın uyanışına paralel olarak insan da kendini bu döneme hazırlamalı. Temizlenmeli bahar temizliğini yapmalı. Değişim doğadaki renklerden başlar; kuru dallar önce tomurcuklanır, sonra tomurcuklar patlayarak çiçeklenir. Çiçekler ise sonar yerini meyvelere bırakır. Yaz başlar. Modern hayatın keşmekeşi içinde takılıp kalarak bu muhteşem dönüşümü kaçıran bizlerin bir an mola verip doğanın bu dinamik ama kendi içinde oldukça sakin hazırlık sürecini farketmemiz ne harika olurdu. Pek çoğumuzun bir sıcak bir soğuk sürekli değişen havalardan, zayıflayan bağışıklık sistemlerimizden nasibini alarak nezle olduğunu görüyorum.
Hava değişimleri kendini hemen üst solunum rahatsızlıkları, alerjilerle gösterir. Hele ki polenlerin fazlasıyla ortalarda olduğu bu dönem saman nezlesi ve benzeri alerjik hastalıkları da alevlendiriyor. Alınacak en iyi önlem bağışıklık sisteminin en iyi dostu ekinezya tabletlerinden edinmektir. Nezle, grip gibi virütik rahatsızlıkların yanı sıra kanser gibi tüm bağışıklık sistemi çökerten hastalıklara karşı tamamlayıcı bir ilaçtır ekinezya. Mevsim değişimlerinde 2- 3 haftalık dönemlerde günde bir veya iki defa almanızı tavsiye ederim.
Onun dışında antiaging’ ten kalp-damar hastalıklarına, şekerden astıma pek çok rahatsızlığa deva C vitamini günde 1000mg. mutlaka almanızı öneririm. Bunların dışında ben magnezyum, çinko ve demir içeren tabletleri de kullanıyorum. Fabrika ve araba egzoslarından havaya yayılarak solunum ve cilt yoluyla teneffüs ettiğimiz ağır metallerin ( ki vücuttan atlımı en zor olan kurşundur) vücudumuzdaki zararlı etkilerini, cildimizin sağlığını korumak için magnezyum-çinko-demir çok faydalıdır. Hava sıcaklığının düşmesi, rüzgarların kuzeyden esmeye başlaması pek çoğunuzda kaslarda ağrılar, boyun- bel tutulmaları, dişlerde hassasiyet şeklinde kendini göstermiş olabilir. yukarıda bahsettiğim mineraller kaslar arasındaki toksik asit üretimini azaltacağı için kas ağrılarına da faydalıdır.
Ayrıca sabah ya da akşam en fazla 36 derece suyla hazırlayacağınız bir banyo da kaslarınızı gevşetmek için birebirdir. Kendinize hoş bir ortamda hazırlayacağınız bu banyo sizi gevşetir, rahatsız eden ya da üzen düşüncelerden kurtulmanızı da sağlar.
Bahar aylarındaki bu değişime ise en büyük destek aromaterapiyle geliyor. Masajlarınızdaki günlük hayatınızda direk damlatarak teneffüs yoluyla veya banyolarınızda aromaterapi yağlarını kullanarak bağışıklığını arttırın, bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin.
Zencefil Öz yağı: Bağışıklık kuvvetlendirir, kas ısıtıcı ve gevşeticidir. ani ısı değişimlerinden ve kas tutulmaları şikayetleri bu ayların en sık rastlanılan sorunlarındandır. Zencefil saf yağı ekleyerek hazırlayacağınız bir masaj yağı karışımı hem bağışıklık kuvvetlendirir hem de afrodizyak etkisinden dolayı bahar yorgunluğu ve enerji düşüklüğü problemlerine de iyi gelir.
Biberiye Özyağı: Dolaşım hızlandırıcı, kas sıkılaştırıcı ve uyarıcıdır. Biberiye yağını da bu masaj yağında kullanabiliriz. Son olarak bu karışımın biraz da güzel kokması ve aynı zamanda yaz sezonunun bol alkollü ve bol seyahatten dolayı vücutta oluşan ödemi atması için greyfurt saf yağını da ekleyerek masaj yağımızı bitirebiliriz. Aromaterapi masaj yağları hazırlarken saf yağlarımız asla direkt olarak vücutta kullanmamanız gerektiğini daha önceki yazılarımda anlatmıştım. Cilt tipinize göre seçeceğiniz bir bitkisel baz yağ karışımına saf aromaterapi yağlarımızı ekleyeceğiz her zaman. Badem , fındık, zeytin, makademiya, ceviz jojoba veya likit hindistancevizi yağlarına % 10 miktarında ekleyeceğiniz üzüm çekirdeği, kalendula, kantaron, buğday özü ve ezan çiçeği( evening primrose) gibi besleyici yağlarla terapotik etkileri de arttırmanız mümkün. Aromaterapiyle güzellik veya sağlık sorunlarınızın hepsine çözüm bulabilirsiniz. Sadece ihtiyacınıza ve zevkinize kalmış.
Ayşe’nin Detox Masaj Yağı:
100 ML. Koyu Renk Cam Şişeye;
- 50 ml. Badem yağı
- 30 ml. Kantaron yağı
- Baz yağımız hazır bu karışıma
- 30 damla Greyfurt Öz yağı
- 15 damla Sedir ağacı Öz yağı
- 5 damla Biberiye Öz yağı
ekleyin doku sıkılaştırıcı, ödem giderici, kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Selülit masajlarınız için idealdir. Bu karışımı masajlarınızda kullanabilir, banyolarınıza ekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Kuvvetlendirici Masaj Yağı:
100 ML. Koyu Renk Cam Şişeye;
- 50 ml Badem yağı
- 25 ml Fındık yağı
- 10 ml Üzüm çekirdeği yağı
- 10 ml Kalendula yağı
- Bu baz yağı karışımına
- 20 Damla Greyfurt Öz yağı,
- 5 Damla Biberiye Öz yağı
- 4 Damla Zencefil Öz yağı
ekleyerek bağışıklık kuvvetlendirici bir masaj yağı karışımına sahip olacağız.