İhtiyacın olmayanları bırakmaya başladıktan sonra yavaş yavaş hafiflediğini hissedeceksin. Hepsini bir anda bırakmak zorunda değilsin. Lütfen kendinle kavga etme. “Zorunda olma” hissini bir kenara koyarak sadece hafifleme hissine odaklanman yeterli olacaktır. Yüklerin azaldıkça, üstündeki tozlar temizlenmeye başladıkça arınmaya geçebilirsin. Bunu evdeki derin temizlikler gibi düşünebilirsin.

Peki, bu derin arınma için neler yapabilirsin?

1.Yüzleşmekten Korkma

Arınmanın en önemli basmağı yüzleşmektir. Bilmediğimiz, yüzleşemediğimiz şeyleri nasıl arındırabiliriz? Bu yüzleşme zaman zaman can acıtıcı olabilir ya da ortaya çıkanları kabul etme konusunda zorlanabiliriz. Tüm bunlar oldukça normal. Canımız acıdıkça kaçmaktansa o durumun şifalandığını fark etmek bizi daha iyi hissettirecektir. Peki, nasıl yüzleşeceğiz?

Kendine rahat olabileceğin bir alan yarat. Hayatında seni tatmin etmeyen hangi duygu, durum, olay varsa hepsini gözden geçir. Bunlar içerisinden öncelikli gördüklerini seç. 3 taneden fazla olmaması daha iyi olacaktır. Seçtiğin konuların üzerinde bir projeye çalışır titizlikte çalış. Bu durum ne zaman başladı? Sana neler hissettiriyor? Neden vazgeçemiyorsun? Bu esnadan konunun neresinde olduğunu fark etmen yüzleşmenin ilk adımıdır. “Ama benim hiçbir tercih hakkım yoktu” diyorsan yanılıyorsun. Senin tek bir eylemin her şeyi değiştirebilir. Başkalarını suçlama, kurban bilinci, kendini şanssız hissetme gibi duygular gelebilir. Bu duygular yüzleşmeden kaçmana sebep olabilir. Bu yüzden hiçbir şeyin senin dışında gelişmeyeceğinin bilinciyle bu hisleri tanı ve görünür olduklarında onlara kapılma. Bırak hepsi orada dursun sen kendi üzerinde çalışmaya devam et. Biraz daha derine indikçe buna sebep olan bir eyleminle karşılaşacaksın. Her biri ile korkmadan yüzleştikçe birbirine bağlı örüntüleri keşfedeceksin.  İlk başlarda acı veren ve seni rahatsız eden yüzleşmeler zamanla hayatına dair bulmacaları çözme işine dönüşecek. Sen ilk adımı at gerisi gelecek!

2.Bul- Gör-Temizle

Kendinle yüzleştikten sonra bazı eylemlerinde değişiklikler yapabilir ya da yapamayabilirsin. Her olay ve duygu aynı şekilde çözümlenemeyebilir. Bu da yüzleşip arındırdığını sandığın şeylerin ara ara karşına çıkmasıyla kendini gösterebilir. Örneğin, olaylar karşısında dürtüsel hareket etme konusunu çalıştın ve yerine sakinliği davet ettin. Bu konuda başarılı ve istikrarlı şekilde ilerlerken yaşadığın bir olay seni yine dürtüsel hareket etmeye yönlendirdi. “Yine başa dönüyorum” hissinin gelmesi çok muhtemel bunun yerine artık onu tanıdığının ve farkında olduğunun bilincinde olmayı seçmelisin. Önceden başka durum ve kişileri suçlarken artık dürtüsel olduğunun farkındasın ve bu harika bir adım. Şimdi neden tetiklendiğini bulma ve onu büyük resimde görme zamanı. Bu his hangi başka durumlarla eşleşiyor? Resmi iyice büyüt. Çok fazla şeyle karşılaşacaksın. Şimdi bu gördüğün şeyi temizleyebilirsin. Artık görünür olduğuna göre seni eskisi gibi kontrol altına alamayacaktır. Ne zaman tekrar ederse bunu bir oyun haline getir; bul-gör-temizle!

3. Gölgelerini Reddetme

Yolda yürürken etrafında beliren gölgenden kaçabilir misin? Onu yok sayabilir misin? Elbette hayır! Peki ya ruhsal gölgeler? Onları bastırmak, yok saymak, reddetmek her an “Beni gör” demelerine ve ısrarcı olmalarına sebep olur. Arınma denilince hiç öfkeli olmamalıyım, üzülmemeliyim, enerjisiz hissetmemeliyim gibi cümleler aklına geliyorsa bu bilginin artık işine yaramadığını bilmelisin. Tüm bu hislerin sana ait olduğunu ve insan olmanın bir gerekliliği olduğunu aklından çıkarma. “Ben asabi bir insanım” demek o duyguyla kendini eşleştirmektir. Bunun yerine “Şu an kendimi öfkeli hissediyorum” diyebilirsin. Çünkü sen o duygu değilsin. Bunun yanında “Öfkemden hemen kurtulmalıyım ve çabucak sakinleşmeliyim” düşüncesi de oldukça yorucudur. Hatta bir büyüteç görevi görerek duyguyu daha da büyütür. Çünkü onun görülmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden gölgelerinle arkadaş ol, onların gözlerinin içine bak. Niçin onlara ihtiyaç duyduğunun farkında ol. Belki öfke seni bir noktada harekete geçirmeye çalışıyordur. Öfkene teşekkür et, onu kabul et. Harekete geçmen noktasında artık öfkeye ihtiyacın yok. Ancak boşluğu doldurmalısın. Yine bir eylemde bulunmalı bir adım atmalısın.

Öfke sadece bir örnek. Tüm gölgelerin için aynı şekilde çalışabilir onları yok saymayı bırakarak sana söylemek istediklerini dinlemeye başlayabilirsin.

4. Elementleri Kullan

Elementler bizim için en güçlü arındırıcılardır. Ne zamandır doğaya çıkmadın? Fotoğraf çekmeden, başka hiçbir şeyle ilgilenmeden ne zaman tam olarak hissettin toprağı, suyu, havayı, ateşi? Kendine bunun için bir alan yarat ve mutlaka doğada vakit geçir. Başka hiçbir şeyle ilgilenme sadece orada ol. Ayaklarını toprağa bas, rüzgârı yüzünde hisset, suya dokun, yakabilirsen bir ateş yak. Evinde olma hissini yaşayacaksın. Bunun dışında günün her anında elementlerin gücünden yararlanabilirsin. Kendini yorgun, enerjisiz hissettiğinde mutlaka duş al. Suya teşekkür et ve ona “Beni arındır, beni temizle, şu an ihtiyacım olmayan ne varsa bedenimden akıp gitmesi için bana yardımcı ol” de. Bir mum yak ve gözünü ondan ayırmadan ateşe bak. Seni ağırlaştıran her şeyin o ateşte yandığını imgele. Çiçeklerle ilgilen, onlarla konuş, topraklarını değiştir. Tüm negatif enerjinin aktığını fark edeceksin. Eğer bırakmak istediğin bir şey varsa rüzgâra söyle sana yardımcı olsun ve senden o hissi uzaklaştırsın.

Gün içinde şunu tekrar edebilirsin; “Sevgili su benimle ol ve beni arındır, sevgili ateş yanımda dur ve ihtiyacım olmayanları sevgiyle küle çevir, sevgili toprak tüm ağırlığımı bırakmam için bana kollarını aç, sevgili rüzgâr beni rahatsız eden bu duyguyu alıp benden uzaklaştır”

5. Evini-Odanı- Bedenini Arındır

Arınmanın fiziksel boyutu da oldukça önemlidir. Evini mutlaka temiz tut. Dağınıklık ve karışıklık ruhsal olarak seni etkileyecektir. Açık renkler kullanmaya, evini ara ara tütsülemeye özen göster. Tütsüleme yaparken mutlaka pencereleri aç ki arınması gereken her şey evinden dışarıya çıksın. Özellikle uyuduğun odada gereksiz hiçbir şey bırakma. Yatağını mutlaka topla ve yorganını havalandırmayı ihmal etme. Bedenin arınması için detox yapabilirsin. Ruhsal arınmanı fiziksel bedeninle desteklemen daha iyi sonuçlar almanı kolaylaştıracaktır. Bol bol su iç ki hücrelerin de tazelensin. Yaşam alanlarını, cildini, vücudunu ihmal etme. Hepsi arınmanın bir parçası.

Serinin 3. Günü “Affetme” ile devam edecek. Solan yapraklarımızı yeniden yeşertmemiz, daha fazla kök salmamız ve canlanmamız niyetiyle…

Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.

Dr. Yasemin Geçerler