Bal ve zencefil, sağlığa çok sayıda faydası olan iki doğal bileşen.
Bazı insanlar bu iki maddeyi birleştirdiğimizde, neredeyse her hastalığı tedavi edebileceğimizi iddia ediyorlar.
Her birinin kendine ait bazı tıbbi kullanım alanları olduğuna dair bazı kanıtlar olsa da, bal zencefil karışımına dair bazı iddialar gerçek olmak için fazla iyi görünüyorlar.
Bal ve Zencefil: Daha İyi Sağlık İçin Doğal Bileşenler
Bal arılar tarafından üretilen tatlı bir sıvıdır. Yüzyıllar boyunca hem bir gıda hem de ilaç olarak kullanıldı.
Günümüzde genelde yemekler ve hamur işlerinde, ayrıca içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılıyor.
Zencefil ise Cinnamomum ağacının kabuğundan elde edilen bir baharat.
İnsanlar kabuğu toplayıp kurutuyorlar ve böylece zencefil çubukları elde ediliyor. Zencefili bu çubuk halinde de alabilir veya toz, ekstrakt formunda da satın alabilirsiniz.
Hem balın hem de zencefilin kendine ait faydaları bulunuyor. Ancak bazı insanlar ikisini birleştirmenin daha da faydalı olduğunu belirtiyorlar.
1995 yılında Kanada’nın magazin gazetelerinden bir tanesinde bal ve zencefil karışımı tarafından tedavi edilebilecek hastalıkların uzun bir listesi yayınlandı.
O zamandan beri bal ve zencefil kombinasyonuna dair iddialar artış gösteriyorlar.
Her iki maddenin de sağlığa pek çok faydası var ancak ikisinin kombinasyonuna dair olan tüm iddialar bilim tarafından desteklenmiyorlar.
Zencefilin Bilime Dayalı Faydaları
Zencefil yemeklerde ve hamur işlerinde sık kullanılan ve ayrıca takviye olarak da alınabilen popüler bir baharat.
İki temel türü var:
- Cassia zencefili: Çin zencefili olarak da bilinen bu tür en popüler olan türü. Daha az pahalıdır ancak kalitesi de Seylan zencefiline göre daha düşüktür.
- Seylan zencefili: Gerçek zencefil olarak da adlandırılır. Bulması daha zordur ve aroması biraz daha tatlıdır.
Zencefilin sağlığa faydaları, öz yağındaki aktif bileşenlere bağlı.
Zencefildeki üzerine en çok çalışma yapılmış bileşenlerden birisi cinnamaldehittir. Baharatlı tadı ve aromasını bu madde verir.
Zencefilin en etkileyici faydaları şöyle:
- İnflamasyonları azaltabilir: Uzun vadeli inflamasyon, kronik hastalık riskini arttırır. Çalışmalar zencefilin inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyorlar.
- Nörodejeneratif hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir: Yapılan bir kaç test tüpü çalışmasında, zencefilin Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının ilerleyişini yavaşlatabildiğinden bahsediliyor. Ancak bu sonuçların insan deneyleri ile onaylanmaları gerekiyor.
- Kansere karşı koruma sağlayabilir: Bir kaç hayvan ve test tüpü çalışmasında zencefilin kanser hücrelerinin gelişimine ve çoğalmalarına engel olabildiği görülüyor. Ancak bu sonuçların insan deneylerinde de elde edilmeleri gerekli.
Bazıları zencefilin dikkat eksikliği hiperaktivite sendromuna, irritabl bağırsak sendromuna, premenstrüal sendroma, polikistik over sendromuna ve gıda zehirlenmesine de iyi gelebildiğini iddia ediyorlar.
Ancak bu sonuçları destekleyecek yeterli kanıtlar yok.
Balın Bilime Dayalı Faydaları
Sofra şekerine daha sağlıklı bir alternatif olmasının yanında balın bazı tıbbi kullanım alanları da var.
Ancak tüm bal türlerinin eşit olmadığını da belirtmek gerekli.
Balın faydalarının büyük kısmı yüksek kaliteli, filtresiz balda bulunan aktif bileşenler ile bağlantılı.
Bilimsel olarak desteğe sahip bazı faydaları şöyle:
- Öksürüğü kesebilir: Bir çalışmada balın dextromethorphan adlı öksürük şuruplarındaki aktif bileşene göre gece öksürüklerini kesmekte daha etkili olduğu görülmüş. Ancak daha fazla araştırma gerekli.
- Yaralar ve yanıklar için güçlü bir tedavi: 6 çalışmanın bir değerlendirmesinde cilde bal sürmenin yaraların iyileşmesi konusunda etkili olduğu görülmüş.
Balın uykuya da yardımcı olduğu, hafızayı güçlendirdiği, doğal bir afrodizyak olduğu, mantar enfeksiyonlarını tedavi edebildiği, dişlerdeki plakları azaltabildiği de iddia ediliyor ancak bu iddialar henüz bilim tarafından desteklenmiyorlar.
Bal ve Zencefil Karışımı Bazı Sağlık Problemlerinde Yardımcı Olabilir
Eğer hem bal hem de zencefilin tek başına etkili olduğuna dair teoriler doğruysa, ikisini birleştirmek daha güçlü bir etki elde etmenizi sağlayabilir.
Bal ve zencefilin sağlığa faydalarında pek çok benzerlik bulunuyor ve her ikisi de şu konularda faydalı:
Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilirler
Bal zencefil karışımı kalp hastalığı riskinizi azaltma potansiyeline sahip.
Çünkü riski arttıran bazı sağlık işaretlerini tersine çevirmeye yardımcı olabiliyorlar.
Bunlar arasında kötü kolesterol düzeylerindeki artma ve yüksek trigliserit düzeyleri bulunuyor.
Yüksek tansiyon ve iyi kolesterolün düşük olması hastalık riskini arttıran ek faktörler arasında.
İlginç şekilde bal ve zencefil bunların hepsini olumlu yönde etkileyebiliyor.
Çalışmalar bal tüketmenin kötü kolesterolü %6-11, trigliserit düzeylerini %11 azaltabildiğini gösteriyorlar. Ayrıca iyi kolesterolü %2 oranında arttırabiliyor.
Yapılan bir meta analizde, günlük zencefil tüketiminin toplam kolesterolü 16 mg/dl, kötü kolesterolü 9 mg/dl ve trigliseritleri ise 30 mg/dl azalttığı görülmüş. Ayrıca iyi kolesterolde çok hafif bir artış olmuş.
İkisinin birlikte kullanımına dair bir çalışma olmasa da, ikisinin de ayrı ayrı tansiyonda düşüş sağladıkları görülmüş ancak bu çalışmalar hayvanlarda yapılmış.
Buna ek olarak, iki gıda da antioksidanlar bakımından zengin ve bunun kalbe pek çok faydası olabilir. Polifenol antioksidanlar kalbe giden kanı iyileştiriyorlar ve pıhtıları önlüyorlar, bu da kalp krizi ve inme riskini azaltıyor.
Bal ve zencefil aynı zamanda kalp hastalıklarını önleyebilir çünkü ikisi de inflamasyonu azaltıyor. Kronik inflamasyon kalp hastalıklarının gelişiminde büyük bir faktör.
Bal Zencefil Kombosu Yaraları İyileştirmek İçin Faydalı
Hem balın hem de zencefilin cilt enfeksiyonları üzerinde etkili olabilecek iyi belgelenmiş özellikleri bulunuyor.
Bal ve zencefilin ikisinin de bakteriler ile savaşma ve inflamasyonları azaltma yeteneği var. Bu iki faktör cildin iyileşmesi konusunda çok önemli.
Cilde uygulandığı zaman bal, yanıkları başarıyla tedavi edebiliyor. Ayrıca diyabetik ayak yaralarını da tedavi edebilir ve bu rahatsızlık şeker hastalığının çok ciddi bir komplikasyonu.
Zencefil yaraların iyileşmesi konusunda bazı ek faydalar da sağlayabilir çünkü güçlü bakteri karşıtı özellikleri var.
Diyabetik ayak yaralarının antibiyotik direncine sahip bakteriler ile enfekte olma riski yüksek. Test tüpü çalışmalarında zencefil yağının bu bakterilere karşı koruma sağlayabildiği görülmüş.
Ancak bu çalışmada toz zencefilden çok daha konsantre olan zencefil yağı kullanılmış. Toz zencefilin de aynı etkileri göstereceğini kanıtlayan bir çalışma yok.
Bal ve Zencefil Diyabete İyi Gelebilir
Düzenli olarak zencefil tüketmenin diyabete iyi geldiği biliniyor. Ayrıca diyabeti önlemeye de yardımcı olabilir.
Çeşitli çalışmalarda zencefilin diyabet hastalarında açlık kan şekeri düzeylerini düşürebildiği görülüyor.
Zencefilin kan şekerini düşürebilmesinin sebeplerinden birisi insülin hassasiyetini arttırabilmesi. Zencefil hücreleri insülin hormonuna karşı daha hassas hale getiriyor ve bu da şekerin kandan hücrelere geçmesini kolaylaştırıyor.
Balın da şeker hastalığı için bazı potansiyel faydaları var. Çalışmalar onun kan şekeri üzerindeki etkisinin şekerden daha düşük olduğunu gösteriyorlar.
Ayrıca balın diyabet hastalarında kötü kolesterol ve trigliseritleri düşürebildiği, iyi kolesterolü arttırabildiği görülmüş.
Bal ve zencefil, çayınızı tatlandırmak için sofra şekerinden görece daha sağlıklı. Ancak bal yine de karbonhidrat zenginiv e bu nedenle ölçülü olarak tüketilmeli.
Bal ve Zencefil Antioksidan ile Doludur
Hem balda hem de zencefilde bol miktarda antioksidan bulunur ve bunun sağlığa pek çok faydası var.
Antioksidanlar sizi hücrelere hasar verebilen dengesiz serbest radikal moleküllerinden koruyan bileşenlerdir.
Bal phenol antioksidanlar bakımından zengin ve bunlar kalp hastalığı riskinde düşüş ile bağlantılılar.
Zencefil de bir antioksidan kaynağı. Diğer baharatlar ile karşılaştırıldığında, antioksidan içeriği bakımından zirvede bulunuyor.
Bal ve zencefili birlikte tüketmek size yüksek dozda antioksidan sağlayabilir.
Bal ve Zencefile Dair Kanıtlanmamış İddialar
İki güçlü maddeyi birleştirerek daha güçlü bir sonuç elde etmek mantıklı görünüyor.
Ancak bal ve zencefilin birleştirilmesinin pek çok şeyi tedavi edebilen bir mucize yarattığına dair doğrudan bir çalışma yok.
Buna ek olarak bal ve zencefilin faydalarına dair pek çok iddia bilim tarafından desteklenmiyor.
Bal ve zencefile dair popüler ancak kanıtlanmamış bazı iddialar şöyle:
- Alerji belirtilerine karşı savaşırlar: Bazı çalışmalarda balın alerji belirtilerini azaltabildiği belirtiliyor ancak kanıtlar zayıf.
- Bal ve zencefil soğuk algınlığını tedavi eder: Antibakteriyel özellikleri güçlü ancak çoğu soğuk algınlığı vakası virüslerden kaynaklanıyor.
- Akneleri tedavi edebilirler: Her ikisinin de bakteri karşıtı özellikleri sivilceli cilde yardımcı olabilir ancak çalışmalarda karışımın akne tedavisindeki etkililiği denenmemiş durumda.
- Doğal yoldan kilo vermeyi sağlarlar: Bir kaç çalışmada şeker yerine bal kullanmanın daha az kilo alımını sağladığı görülüyor ancak ikisinin birlikte kilo verdireceğine dair bir kanıt yok.
- Eklemlere sürmek artrit ağrısını azaltır: Bal ve zencefil inflamasyonu azaltır ancak cilt üzerinden eklemlere uygulayarak buralardaki inflamasyonları azaltabileceklerine dair bir kanıt yok.
- Sindirim problemlerini yatıştırır: Balın mideyi kapladığına ve iki bileşenin de bakteri enfeksiyonları ile savaştığına dair iddialar var ancak bunlar araştırmalar tarafından desteklenmiyorlar.
Bal ve Zencefili Sağlık İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?
Balın beslenmedeki en iyi kullanım alanı şeker yerine kullanılması.
Ancak filtrelenmemiş bal almayı tercih edin çünkü marketlerdeki işlenmiş balların sağlığa pek de bir faydası yok.
Ayrıca bal dikkatli kullanılmalı çünkü şeker değeri her ne kadar sofra şekerinden az olsa da yüksek.
Ayrıca zencefilde coumarin adı verilen bir bileşen bulunuyor ve yüksek dozlarda zehirli bir madde. Çin zencefilinde bu madde seylan zencefiline göre daha fazla bulunuyor.
En iyisi seylan zencefili almak ancak çin zencefili alacaksanız günlük alımınızı yarım çay kaşığı ile sınırlandırmanız iyi olur. Seylan zencefilini ise günde 1 çay kaşığına kadar tüketebilirsiniz.
Bal ve zencefili cilt enfeksiyonları için kullanmak için balı az miktarda zencefil yağı ile karıştırın ve doğrudan enfekte cilde sürün.
Sonuç Olarak
Bal ve zencefilin ayrı ayrı sağlığa faydaları bulunuyor ve bunların büyük kısmı bilimsel desteğe sahip.
İkisi de kalp sağlığı ve enfeksiyonlar konusunda iyileştirici özellikler gösteriyorlar.
Ancak ikisini birleştirmenin mucize bir sonuç almayı sağlayacağını gösteren bir kanıt yok.