Balinese kedisi geleneksel Siyam kedisi türünün bir varyasyonudur ve Siyam kedisinin sunduğu tüm nitelikleri genelde daha tüylü bir şekilde sunabilir. Balinesenin uzun ve ipeksi kürkü çok belirgindir ve zaten bu özelliği için yetiştirilir.

Kürkü haricinde temel olarak Siyam kedisinin sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Oyuncudur, çok akıllıdır, aile bireylerini çok sever ve sohbete katılır.

Görünüm

Balinese kedisi temel olarak tüylü bir siyam kedisidir denilebilir. Orta-uzun aralıktaki ipeksi kürkü matlaşmaz ve bedenine yakındır, bu nedenle ince yapısını belli eder. Bu kürk beyaz veya krem rengi olabilir ve deseni de genelde siyam kedisine benzer. Kuyruğu da tüylü ve kabarık bir yapıya sahiptir.

Fiziksel olarak güzel görünümlüdür ve güçlü arka bacakları sayesinde çok yükseklere zıplayabilir. Bu nedenle onu genelde yukarılarda görmeye alışkın olmanız gerekir. Nazik görünen ve oval patileri vardır, başı ise yay şeklindedir. Büyük kulakları birbirinden uzaktadır. Gözleri badem şekilli ve safir gibidir.

Karakteri

Kürkü haricinde neredeyse her özelliği siyam kedisine benzer. Bu nedenle insanlar çevresinde olmayı çok seven bir dost olacaktır. Sizi odadan odaya takip edecektir ve devamlı bir sohbet peşinde olacaktır. Bu nedenle devamlı ilgi vermeye hazır değilseniz balinese kedisi size pek uygun olmayabilir.

Siyam kedisi kadar çok ses çıkarır ancak biraz daha yumuşak tonlu bir sesi vardır. Bu nedenle küçük evlere biraz daha uygundur. Akıllı bir kedi olmasından dolayı yaptığınız her şeyi takip eder ve ev içinde peşinizden ayrılmaz. Ayrıca oyun oynamayı ve küçük numaraları öğrenebilir. Fakat ona ihtiyacı olan ilgiyi vermeniz mecburidir. Çünkü çok zaman ve ilgi ister ve bunu vermezseniz miyavlayarak kendini belli eder.

Yaşam İhtiyaçları

Balinese kedisinin yükseklere çıkmayı çok seven yapısından dolayı onun çıkabileceği raflar, hamaklar, kedi ağaçları gibi şeyleri eksik etmemek gerekir.

Günün büyük kısmında oyun oynamak ister ve bu nedenle özellikle çocuklarla çok iyi anlaşır. Önceden sosyalleşmiş başka evcil hayvanlarla sosyalleşmesi de mümkündür. Fakat alışkın olmadığı hayvanlara karşı biraz mesafeli olabilir.

Uzun süre yalnız bırakılırsa hem sıkılganlıktan hem de ayrılıktan dolayı anksiyete yaşar. Bu nedenle bir süre evde olmayacaksanız ona bol bol oyuncak bırakmanız iyi olur. Aktif kediler olup günlük oyundan keyif alsalar da kucağı da çok severler ve insan kucağında yatmaktan keyif alırlar.

Bakım

Balinese kedisi tüylü olduğu ve zaman zaman bol tüy döktüğü için düzenli olarak fırçalanması gerekir. Fakat alerjileri olanlar için balinesenin hipoalerjenik olmadığını belirtmek gerekiyor. Bu yüzden almadan önce onunla biraz vakit geçirerek alerjiniz olup olmadığını kontrol etmeniz uygun olacaktır.

Fırçalama süreci çok zor değildir çünkü alt kürkü yoktur. Bu nedenle tek yapmanız gereken tüylerini taramak ve dolaşıkları açmaktır. Büyük kulaklarına kir dolma ihtimaline karşı kulakların düzenli temizlenmesi gerekir, aksi taktirde enfeksiyon kapabilir. Ayrıca tırnaklarının da düzenli kesilmesi önerilir.

Bu tür fiziksel bakımlar haricinde yeterince sevilmek ve oyun oynamak istediğini unutmamak gerekir. Kendi işine bakan kedilerden olmadığı için düzenli olarak vakit ayırmanız ve onu sevmeniz gerekir. Eğer istediğini alamazsa istenmeyen davranışlar gösterebilir ve çok ses çıkarabilir.

Sağlığı

15-20 yıl yaşam ömrü olan görece sağlıklı bir kedi türü olduğu için Balinese kedisi, siyam kedilerinin  yatkın olduğu rahatsızlıklara da eğilimlidir.

Göz problemleri olabilir ve özellikle yaşa bağlı retina sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle göz bozuklukları ve körlüğe eğilimi vardır. Ayrıca şaşı olma eğilimi de olan bir kedi türüdür.

Kalp kaslarındaki büyüme ve kalp işlevlerinde azalma ile kendini gösteren kalp damar problemlerine de yatkındır. Ayrıca karaciğer sorunları da görülebilir.

Özellikle astım başta olmak üzere solunum yolu problemlerine de sahip olabilir.