Hepimizin hayatı oldukça yoğun ve stresli, bol koşturmalı ve hareketli. Kafalar hep dolu ve kaygı endişe had safhada! Tabii tüm bunlar vücudumuz ve de sağlığımız için ağır sınavlar. Vücudumuzun verdiği ilk tepki ise kuşkusuz baş ağrısı…

Baş ağrısı sıradan bir semptom gibi algılansa da aslında altında yatan nedenler önem taşır. Bir ağrı kesici ile baskılanan ağrı asla iyileşmez sadece baskılanır ve uyuşur. En yakın travmada tekrar ortaya çıkar. Baş ağrısı aslında vücudunuzun bir şeyde eksik olduğunu gösteren iyi bir göstergedir; belki biraz nefes almanız, biraz su içmeniz veya yeme şeklinizi değiştirmeniz gerekir. Vitamin veya besin eksikliği veya bu yoğunluğa neden olan bir gıda duyarlılığına sahip olabilirsiniz.

Baş ağrısı stres, yorgunluk, farklı türde alerjiler, göz yorgunluğu, duruş bozukluğu, alkol veya ilaçlar, düşük kan şekeri, hormonlar, kabızlık ve beslenme yetersizlikleri ile çok rahat tetiklenebilir. Vücudunuz size bir şeylerin değişmesi gerektiğini söylüyor, o yüzden bu sinyalleri görmeye başlayın. Peki, baş ağrısını nasıl giderebilirim diye düşünmeye başladınız diyelim.

Baş ağrısını doğal ve sağlıklı bir şekilde geçirmek için otlar, vitaminler, duruş düzeltme, beslenme değişiklikleri ve daha fazlasını içeren bu bu liste eminim size de iyi gelecek.

Baş Ağrınız Hangi Türe Giriyor?

Yaklaşık tanımlanmış 150 değişik baş ağrısı türü olsa da, içlerinden 4 tanesi en sık rastlananlardan.

Gerginlik:

Yetişkinler ve ergenlik çağındaki gençler arasında en yaygın olan türdür. Gerginlik kaynaklı baş ağrıları kroniktir. Gelip giderler ama genellikle kalıcı olma özellikleri yoktur.

Zonklama:

Bu baş ağrısı en ağır, ancak en yaygın olan türdür. Ağrı yoğun ve gözlerin arkasında yanan veya delici bir ağrı gibi hissedilebilir. Zonklama, birkaç hafta ila birkaç ay arasında süren belirli bir süre boyunca olabilir. Aylarca yıllarca aralıklı olarak da devam edebilir.

Sinus:

İnflamatuar sinüsler yanaklarda, alında ve burun köprülerinde şiddetli ağrıya neden olabilir. Çoğunlukla burun akıntısı, ateş, kulaklarda basınç ve yüz şişmesi gibi diğer sinüs belirtileri ile aynı anda ortaya çıkar.

Migren:

Migren baş ağrısı birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve genellikle ayda bir veya birden fazla defa ortaya çıkar. İnsanlar genellikle migrenle birlikte başka semptomlar da yaşarlar; bunlar ışığa duyarlılık, ses veya kokulara aşırı tepki; bulantı veya kusma; iştah kaybı; mide veya karın ağrısı gibi. Migren ağrısı yaşayan bir çocuk soluklaşabilir, baş dönmesi hissedebilir, bulanık görme, ateş ve karında belirtiler olabilir.

Karma Baş Ağrısı Sendromu:

Bu tür baş ağrısı aynı zamanda hem migren ve hem de gerginlik baş ağrısı semptomlarını içerir. Yetişkinler ve çocuklar karışık baş ağrısı yaşayabilir.

Baş ağrısını Geçirmenin 14 Doğal Yöntemi

1. Magnezyum

Magnezyum desteği baş ağrısı tedavisinde en başarılı yöntemlerden biridir, çünkü bir ağrı kesici almaktan daha güvenlidir. Migren gibi ciddi baş ağrısı çeken insanlar genellikle düşük magnezyum seviyesine sahiptir ve birkaç çalışma, magnezyumun düşük seviyedeki insanlarda migren ataklarının sıklığını azaltabileceğini önermektedir.

Düşük magnezyum eğilimli olanlar arasında şeker hastalığı, kalp hastalığı, alkolizm ve aynı zamanda kan basıncı için diüretik kullananlar bulunur.

Magnezyum özellikle migrende karşılaşılan görsel ve duyusal değişiklikleri üreten kortikal yayılma depresyonu adı verilen beyin sinyali dalgasını önleyebilir. Magnezyum beyindeki ağrı veren kimyasalları bloke edebilir ve trombosit fonksiyonunu arttırabilir, bu da vücudun yaralara tepki vermesine ve kanamayı önlemesine yardımcı olur.

Magnezyum alımını doğal olarak yapmak isterseniz bol lifli beslenmelisiniz. Yani baklagiller, tam tahıllar, tohumlar ile brokoli, tatlı kabak ve yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaları tüketmelisiniz.

2. Gluten-Free Beslenme

Gluten hassasiyetine sahip insanlar gluten içeren gıdaları tüketirlerse baş ağrısı yaşarlar. Tanısı konmamış çölyak hastalığı ve migren ağrısı olan hastalar sıklıkla glutenden vazgeçtikten sonra semptomların sıklığında ve kuvvetinde önemli bir düşüş görüyorlar.

Gluten intoleransı her konuda çok önemli bir rahatsızlıktır. Ciddi semptomlara yol açabilir ve tanı konması da kolay değildir. Öncelikle deneme yanılma yolu ile bunu değerlendirin. En az 3 haftalık bir beslenme programı yaparak gluteni tamamen hayatınızdan çıkartın. Daha sonra küçük dozlarda gluten ekleyerek durumu gözden geçirin.

3. Nane & Lavanta Yağları

Nane ve lavanta yağlarının yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri baş ağrısı rahatlatması için önemlidir.

Nane yağı cilde uzun süreli bir soğutma etkisi verir. Araştırmalar, nane neminin alnın cilt kan akışında önemli bir artış meydana getirdiğini ve kas kasılmalarını hafiflettiğini gösteriyor.

Lavanta yağı, genellikle yatıştırıcı olarak kullanılır. Araştırmalar, lavanta yağı kullanımının migren ağrısının güvenli ve etkili bir tedavisi olduğunu göstermiştir.

Bu yağların her ikisi de gerçekten etkili baş ağrısı ilaçlarıdır, bu nedenle birkaç damla nane ve lavanta yağı damlasını nevresime damlatın. Enseniz ve alnınıza masaj yaparak yedirin.

4. Kayropraktik Bakım ve Postür

Kayropraktik bakım ile ilgili en iyi şeylerden biri de doğal olarak iyileştirmeye yönelik ilaçsız ve ameliyatsız bir yol olmasıdır. Kayropraktoterapötik bir antioksidan gibi vücuttaki oksidatif stresi de azaltabilir.

Oksidatif stres, serbest radikallerin vücudun antioksidanından fazla olması durumunda oluşan hasardır. Oksidatif stres tüm vücut hücresi bileşenlerini zedeler: proteinler, lipidler ve DNA hasar alır.

Kayropraktik düzenlemeler veya omurga manipülasyonu, sisteminizin stresini hafifletmeye yardımcı olur. Araştırmalar, kayropraktik manipülasyonun gerginliği ve migren baş ağrılarını azalttığını gösteriyor.

5. Bitkiler: Gümüşdüğme & Veba otu

Baş ağrısı, gerginlik azaltıcı otlar kullanılarak doğal olarak rahatlatılabilir.
Gümüşdüğmenin yaprakları ilaç yapmak için kullanılır. Araştırmalar gümüşdüğme tüketiminin ağrı, bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılığı da içeren migren baş ağrısı sıklığını ve baş ağrısı semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Butterbur (veba otu) baş ağrısı, özellikle migreni tetikleyen kimyasalların iltihaplanma etkisini azaltan bir bitkidir. Aynı zamanda bir beta bloke edicidir ve beyine normal kan akışına neden olur. En iyi baş ağrısı azaltıcı sonuçlar için günde iki kez 75 miligramlık dozlar gerekebilir.

6. B-Kompleks Vitaminler alın.

Birçok B vitamini, migrenden muzdarip kişilerde eksik olabilen serotonin gibi nörotransmitterlerin oluşumunda rol alır. Bir B kompleks vitamini sekiz adet farklı suda çözünen vitamin grubunu içerir: tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, folat, vitamin B12, biyotin ve pantotenik asit. Birlikte bu vitaminler beyin hücrelerini, dolaşımı, bağışıklık fonksiyonunu ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.

B vitaminleri suda çözünür, bu nedenle doz aşımı nadirdir. Sisteminizde fazladan varsa idrarla atılır. Çalışmalar, B2 vitamininin migren sıklığını ve süresini azaltabilmesine rağmen, B3 vitamini kan dolaşımını artırmak için kan damarlarını açarak vasküler baş ağrılarını yatıştırır. Başlıca faydaları baş ağrısı geçirmenin ötesine geçen B-kompleks vitamini günde bir kez almaya çalışın.

7. Bol su tüketin.

Kahve, şekerli içecekler ve alkolün su çekme etkileri bizi kesinlikle baş ağrısı ile bir arada bırakabilir. Ayrıca susuzluğunuzu giderecek meyve ve sebzeler ile de vücudunuzu sulandırabilirsiniz;
• salatalık
• kereviz
• yeşil biber
• lahana
• kabak
• karnabahar
• patlıcan
• ıspanak
• karpuz
• çilek
• greyfurt

• portakal

Ama öncelikle su içmek konusunda özen göstermelisiniz.

8. Gerginliği azaltacak detoks banyosu yapın.
Detoks sadece vücudunuzu temizlemekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu toksinleri atmak için harekete geçirir. Cildinizin yüzeyine toksinler getirmek için, tolere edebileceğiniz kadar sıcak olmaya çalışın; Sonra soğutma suyuna geçin, vücudunuz toksinleri serbest bırakacaktır.

Gerginliği azaltma etkisini arttırmak için detoks banyolarınıza öze gösterin:

• Sıcak banyoya bir bardak karbonat ekleyin. Pişirme çamuru da bakteri öldürür, cildinizi temiz ve pürüzsüz bırakır ve cildin gerginliğini en aza indirir; kullanışlı ve ucuz bir üründür.

• Banyo suyunuza uçucu yağ ekleyin – esansiyel yağ kullanımı yararlıdır. Bu yağların yatıştırıcı, sakinleştirici, canlandırıcı ve soğutan nitelikleri, vücudunuzun tuttuğu gerginliğin ağrı kesici olarak bırakır. Lavanta, nane, limon otu, trenkün ya da sandal ağacı yağı kullanmayı deneyin.

• Sıcak banyoya iki bardak elma sirkesi ekleyin. Elma sirkesi vücuttaki fazla ürik asidi çeker ve eklem ağrısı, artrit, gut ve baş ağrısı rahatlaması sağlar.

9. Esneyin ve hareket edin.

Masanız veya bilgisayarınızda uzun süre kalmanız vücut gerginliğine yol açabilir ve baş ağrısı semptomları oluşturabilir. Boyun önde bozuk bir duruşla ya telefona bakıyoruz ya ekranlara. Bu vücudu perişan ediyor. Bir de işin radyasyon ve elektrik akımını konuya dahil etmedim bile. Gözlerin yorgunluğu, kilo alımı, stres üzerine eklenen tuz biber tabii. Bu durumdan kurtulmak için en azından saat başı kalkın esneyin gerinin ve hareket edin. Temiz havaya çıkın. Başka bir şeyle uğraşın ve rahatlayın.

10. Refleksoloji

Evde baş ağrısı rahatlatıcı refleksoloji noktalarını uyarmayı deneyebilirsiniz. Ayaklarınız üzerinde dört tane baş ağrısı telafi basıncı noktası vardır ve elle uyarıldığında bazı baş ağrısı türlerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

İsterseniz bununla ilgili profesyonel yardım alarak öğrenebilirsiniz.

11. Akupunktur

Başka bir bütüncül çare de akupunkturdur. Yaklaşık 2.500 yıl önce Çin kökenli ve baş ağrısı ve migren de dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Akupunktur, vücut üzerindeki belirli noktaları uyararak vücudun enerjisini veya Qi’yi denetler. Kronik hastalık ve ağrı için rahatlama sağladığı ispatlanmıştır.

12. Dinlenme

Özellikle migrenle mücadele ediyorsanız, istirahat veya karanlık bir odada oturmanız semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Gözlerinizi kapatın ve boynunuzdaki, sırt üstü omuzdaki gerginliği hafifletmeye odaklanın.

13. Kırmızı Acı Biber kas masajı

Kırmızı acı biber vücudunuzun kan dolaşımını uyarır ve asiditeyi azaltır – ve en şaşırtıcı baş ağrısı ilaçlarından biri oluverir. Kırmızı acı biberdeki kapsaisin ağrı ve iltihaplanmanın tedavisi için çok iyidir. Kırmızı acı biber, vücudun başka bir bölgesinde bir ağrı tepkisi uyandırarak P maddesi olarak adlandırılan ağrı hissettiren bedensel elementi tüketir.

P maddesi az olduğunda, ağrı mesajları artık beyne ulaşmaz ve rahatlama hissi gelişir. Topikal olarak uygulandığında, kırmızı acı biber baş ağrısı semptomlarını hafifletebilir ve kaslarınızı rahatlatabilir.

14. Kompres uygulamak

Gerginlikten baş ağrısı olan birçok kişi sıcak bir kompres kullanmayı tercih ederken, migreni olan insanlar genellikle soğuk kompres tercih ediyor. Bununla birlikte, migrenle savaşmak ya da bir gerginlikten kaynaklanan baş ağrısını kesmek için kendi kompres şeklinizi kendiniz deneme yanılma ile bulabilirsiniz.