Hamile kalmakla ilgili en zor şeylerden biri, bebeğinizin bir erkek veya bir kız olup olmadığını merak etmek. Elbette, birçok çift, bebeklerinin cinsiyetini bilmemeyi tercih edebilir ve sürpriz olarak kalmasını isteyebilir. Bununla birlikte, birçok kadın için bu merakı gidermek oldukça önemli. Amniyosentez gibi bebeğinizin cinsiyetini 11. haftaya kadar belirleyebilen bazı genetik testler vardır, ancak bu yöntemler invazivdir. Kromozomal anormallikler açısından yüksek risk taşımayan kadınlar için genellikle önerilmemektedir. Bununla birlikte, bebeğinizin kız veya erkek genital organları 13. haftanın yakınında gelişmeye başlayacaktır. Bununla birlikte, tüm bebekler aynı dönemde ve aynı şekilde gelişmeyebilir, bu sebeple de erken ultrason kontrollerinde cinsiyeti görmek zor olabilir.

ultrason-kopya

Ultrason yöntemleri:

Bebeğinizin cinsiyetin ultrason yöntemleri ile öğrenmek durumundaysanız,  20. Gebelik haftasına kadar beklemeniz gerekir. Genellikle çoğu doktor cinsiyet tayini için ultrason önermektedir. Çünkü bebeğin kız / erkek genital organları, bu zamana kadar daha da geliştirilmelidir.  Tavsiyemiz, doktorunuz sizi cinsiyet tayin ultrasonu için çağırana kadar beklemektir. Bu genellikle yirmi haftalıkken uygulanan ultrason olup, beklemek için çok uzun bir süre sayılmaz.

gebelikte-ultrason-u%cc%88

Bebeğin cinsiyeti en erken 12. haftadan itibaren vajinal ultrason ile veya 16. haftadan itibaren karından yapılan ultrason ile net olarak izlenebilir.

Genetik olarak, embriyo oluştuğunda bebeğinizin cinsiyeti bellidir. Ancak bunun belirlenebilmesi için bebeğin büyümesi ve genetik organlarının oluşması gerekmektedir. Bu sebeple de gebeliğinizin cinsiyet tayini hamileliğin 3. Ayı tamamlandığında yani 13. Haftalık gebelikte, ultrasonda yapılabilir. Ancak bu oldukça erken bir gebelik haftası olduğu için kullanılan ultrason cihazına, doktorun deneyimine, bebeğin pozisyonuna ve diğer faktörlere bağlı olarak cinsiyet tayini yapılabilmektedir.  Erken dönemde yapılan cinsiyet tayinlerde yanılma payı yüksek olduğu için ileri tarihlerde yapılması daha sağlıklı olacaktır. En kesin yani net şekilde bebek cinsiyeti tespiti 20. haftaya yaklaşınca anlaşılır.

Ultrason dışında bebeğin cinsiyeti nasıl öğrenilir?

Ultrasonografi dışında gebelik süresince amnosentez (anne karnından alınan  amniyon suyu) ya da koryon villus biyopsisi, kordosentez gibi teknikler ile uygulanan kromozomal incelemelerde de bebeğin cinsiyeti tayin edilebilmektedir. Bu değerlendirmeler sırasında dişi (XX) ya da erkek (XY) kromozomal yapısı incelenmektedir. Bunların dışında evde cinsiyet belirleme testleri de bulunmaktadır. Bu testler %80 civarında doğru cinsiyeti belirleyebilse de, çeşitli sakıncalar sebebi ile tavsiye edilmemektedir.

Preimplantasyon genetik tarama yöntemleri: Tüp bebek tedavisi ile birlikte kullanılan bu teknikle embriyo, belirli bir genetik durum ve cinsiyet için bir kadının rahmine yerleştirilmeden önce test edilir.

Sperm sıralama: Aşılama (IUI)  veya in vitro fertilizasyon gerektiren çeşitli sperm sıralama teknikleri, bir çocuğun cinsiyetini seçmenin yanı sıra, bir genetik koşuldan geçme olasılığını azaltmak için de kullanılabilir.