Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin de vücut sıcaklığı günün zamanına, aktiviteye ve sıcaklığın ölçüm yöntemine göre biraz değişiklik gösterebilir. Genel olarak çocuğun vücut sıcaklığı oral termometre ile ölçümlerde 36.5 ile 37.5 aralığında olmalı.

Ancak bir bebekte oral termometre ile ölçüm doğru değil çünkü termometreyi dillerinin altında tutamazlar. Rektal termometre ile ölçüm yapıldığında bebeğin sıcaklığı 37.6 olmalı.

Bebeğin sıcaklığının kol altından alınması da bir diğer yöntem çünkü daha kolay ancak rektal ölçüme göre daha az doğru. Kol altı sıcaklığı genelde rektal ölçüme göre bir derece daha düşük çıkacaktır.

Eğer bebeğin vücut sıcaklığı 36.5 derece altına düşerse hipotermiye girdikleri düşünülür, yani düşük beden sıcaklığı mevcuttur. Düşük beden sıcaklığı ise bebeklerde tehlikeli olabilir ve nadiren de olsa ölüme sebep olabilir.

Bebeklerde Düşük Vücut Sıcaklığının Diğer Belirtileri Nelerdir?

Düşük beden sıcaklığına ek olarak hipoterminin bebeklerdeki diğer belirtileri şöyle:

  • uyuklama
  • kötü beslenme
  • zayıf ağlama
  • soluk, soğuk cilt
  • nefes almakta zorlanma

Bebeklerde Düşük Vücut Sıcaklığının Sebepleri Nelerdir?

Erken Doğum ve Düşük Beden Ağırlığı

28 haftadan önce doğan bebeklerde hipotermi geliştirme riski en yüksek düzeydedir. Düşük doğum ağırlığı da bir diğer risk faktörü. 1.5 kilogram ve daha altında olan bebeklerde doğumdan hemen sonra hipotermi geliştirme riski daha yüksek doğum ağırlığına sahip olan bebeklere kıyasla %30-78 daha fazla.

Erken doğan bebekler ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde hipotermi riski daha fazla çünkü yüzey-hacim alanı oranları daha yüksek. Ek faktörler ise şöyle:

  • Yalıtıcı beden yağlarının yoksunluğu
  • Olgunlaşmamış sinir sistemi
  • Sıcağı iletme verimliliğinde yetersizlik

Hastanedeki doğumdan kısa süre sonra bebek prematüreyse veya düşük doğum ağırlığı varsa, özel olarak tasarlanmış ve ısıtıcı ışıklara, ısıtıcılı çarşaflara sahip kuvöze yerleştirilecektir.

Bebeği evinize getirdiğinizde, beden sıcaklıklarını daha iyi yönetebilmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanın:

  • Bebeği kundağa veya tek bir battaniyeye sarın.
  • Soğuk bir ortamda bulunacaksa kafasına şapka takın. Şapka bebeklerde ısı kaybını %19’a kadar azaltabiliyor.
  • Banyoları azaltın. Cildin üstünden buharlaşan su, beden sıcaklığını düşürür. Banyo kordonu düşene kadar önerilmiyor, bu süreçte sünger ile bebeği silebilirsiniz.

Soğuk Doğum Ortamı

Tam zamanında doğsa bile pek çok bebek neredeyse hipotermik vücut sıcaklığı ile doğar. Soğuk bir ortamda doğmak bebeğin vücut sıcaklığının kısa sürede azalmasına sebep olabilir.

Hastanede bebeğin ısıtılması için pek çok protokol olur ve bazıları şöyle:

  • doğumdan sonra ıslaklık ve soğuk amniyotik sıvının giderilmesi için bebeğin hemen kurulanması
  • bebeği ısı yayan bir kuvöze yerleştirmek
  • ısıtılmış çarşaf ve battaniyeler kullanmak
  • ebeveyni ile ten tene temas sağlaması
  • doğumdan sonra en az 12. saate kadar ilk banyoyu geciktirmek, böylece banyo bebeğin sıcak kalmayı daha kolay başardığı bir zamana bırakılır

Eğer bebek hastane dışında doğduysa, onu benzer yöntemler ile sıcak tutmak önemli. Isıtmalı çarşafınız olmasa bile bebeği kurutabilir, ten tene temas kurabilir ve bir battaniyeye sarabilirsiniz.

Hipoglisemi

Hipoglisemi, bedende çok az kan şekeri yani glukozun dolaşmasıdır. Glukoz beden tarafından enerji için kullanılır. Bebek doğumda hipoglisemik olabilir veya enfeksiyon, doğum kusurları ve annenin gebelikteki sağlığından dolayı kısa zamanda bu hale gelebilir.

Hipogliseminin önlenmesi için şunlara dikkat etmek gerekli:

  • gebelikte sağlıklı beslenme ve kilo alımı konusunda doktorun önerilerini takip etmek
  • eğer varsa gebelikte diyabeti iyi yönetmek ve gebelik diyabeti testi olmak
  • bebeği düzenli olarak emzirmek

Enfeksiyon

Bazı ciddi enfeksiyonlar bebekte sıcaklık düşüşü ile alakalılar.

Menenjit, omurilik kordonu çevresindeki hücrelerin inflamasyona uğramasıdır. Bu bazen bebeklerde ateş yapar ancak bazı diğer vakalarda normalden düşük sıcaklıklara da sebep olabilir.

Sepsis ise tehlikeli bir kan bakteri enfeksiyonudur ve bebeklerde sıklıkla düşük beden sıcaklığına sebep olsa da bazen ateşe de sebep olabilir.

Hem menenjit hem de sepsis ciddi, hayati tehlike oluşturan enfeksiyonlardır. Eğer bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden bir kaçını tespit ederseniz hemen doktora ulaşın:

  • solgun, nemli, lekeli bir cilt ve bazen tahrişler
  • kötü beslenme
  • hızlı nefes alma
  • iniltili ağlama
  • soğuk el ve ayaklar

Bebeğin Vücut Sıcaklığı Düşükse Ne Yapmalı?

Düşük beden sıcaklığı ciddi olabilir. Bebeğin sıcaklığı 36.5’un sadece bir derece altına düştüğünde, oksijen kullanımı daha fazla sıcaklık üretmek için %10 artar. Bu da küçük bir beden için ciddi bir yük yaratır.

Bazı vakalarda düşük vücut sıcaklığı ölüme bile sebep olabilir ancak bu nadir karşılaşılan bir durum. Nepal’de yapılan bir çalışmada, yenidoğanlar doğumun ardından 72 saat boyunca gözlemlenmişler ve vücut sıcaklığı 34.5’un altında olan bebeklerin doğumdan sonra bir hafta içerisinde ölme ihtimallerinin daha yüksek sıcaklıklara sahip olanlara göre 4.8 kat daha fazla olduğu görülmüş.

Eğer bebeğinizin beden sıcaklığının düştüğünden şüpheleniyorsanız, ilk yapmanız gereken şey sıcaklığı ölçmek. Rektal ölçüm daha doğru olabilir ancak rektal termometreniz yoksa kol altı termometre kullanabilirsiniz. Bu iki farklı türdeki termometreyi birbirinin yerine asla kullanmayın.

Eğer bebeğin sıcaklığı düşükse ve giydirerek, kendi beden sıcaklığınızı kullanarak, sarılarak yükseltemiyorsanız, hemen doktora ulaşın. Acil yardım almanız gerekebilir. Eğer onlara ulaşamazsanız ve bebek hasta görünüyorsa, en yakın hastaneye ulaşın.

Erken tedavi ciddi komplikasyonların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yanlış bir şey olduğundan şüphelendiğinzi her an bebeğin doktorunu arayın.

Sonuç Olarak

36.5 derecenin altındaki vücut sıcaklığı bebeği şunlara karşı riske sokar:

* enfeksiyonlar

* solunum problemleri

* kan pıhtılaşma bozuklukları

* ölüm

Bebekler yetişkinlerden daha hızlı ısı kaybederler. Eğer bebeklerde hipotermi belirtilerinden herhangi birisini görecek olursanız, ekstra kıyafetler ve sıcak sıvılar ile sıcaklığı arttırmaya çalışın ve hemen tıbbi yardım alın.

Eğer bebek erken doğduysa veya düşük doğum ağırlığına sahipse özellikle dikkat gösterin çünkü bu çocukların düşük beden sıcaklığı yaşama ihtimalleri zamanında doğmuş bebeklere göre daha fazla.