Bebeğinizle Yapabileceğiniz Aktiviteler: 0-6 Ay

 

Hepimizin bildiği gibi, bir anne olarak bebeğinizle oyun oynamanız önemlidir. Doğru oyunlar ise sadece eğlenceli değil, aynı zamanda ilgi çekici ve zekâ geliştiricidir ve anne-çocuk bağını da güçlendirirler. Ancak henüz yeni doğmuş bir bebekle etkileşime geçmenin ya da ele avuca sığmayan 14 aylık bir bebeği keyifli bir şekilde oyalamanın kendine göre zorlukları vardır.

 

Ancak yazıyı okumadan önce hatırlamanız gereken bir şey var: Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Eğer bebeğiniz bazı aktiviteler için hazır değilse, bir iki ay sonra tekrar deneyebilirsiniz. Bütün bebeklerin farklı olduğunu unutmayın. Bebeğiniz önerdiğimiz bazı aktiviteleri hiç sevmeyebilir ve bu normal bir durumdur. O yüzden doğaçlama yapmaktan çekinmeyin.

0-6-ay-bebek

İlk ay: Sallama zamanı

 

Sallanan ana kucaklarına başlamak için henüz erken. Parklardaki salıncaklar da şu an içinuygun değil. Bebeğiniz başını daha iyi kontrol edebilene kadar, çarşaftan yapılmış bir hamak kullanmayı deneyebilirsiniz. Tercihen iki kişilik bir yatak çarşafını ikiye katlayıp yere koyun ve bebeğinizi de ortasına yerleştirin. Bir ucunu sizin, diğer ucunu da size yardımcı olacak birinin tuttuğu çarşafı yavaşça yerden kaldırın. Bebeğinizin güvenli bir şekilde yerleştiğinden ve çarşafın burnu ile ağzını kapatmadığından emin olduktan sonra, yavaşça sallamaya başlayabilirsiniz. Eğer bebeğinizin hoşuna gittiğini görürseniz, ninni söyleyerek de onun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Bu aktivite, bebeklerin güçlü kas ve kemiklere sahip olmasına yardımcı olurken, mızmızlanan bir bebeği de rahatlatarak uykuya dalmasını sağlayabilir. Sadece nazik ve güvenli bir şekilde salladığınızdan emin olun yeter.

0-6-ay-bebek

  1. ay: Bebeğinizi kendinize sarın

 

Bebekler ten temasını çok sever, ancak bütün gün oturup bebeğinize sarılamazsınız. Halka sling ya da belden bağlamalı bebek taşıyıcıları kullanarak hem bebeğinizin size sarılmış bir şekilde durmasını sağlayabilir hem de ellerinizi özgür bırakabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi kendinize sarıp sarmalamanız, onu bir çok açıdan uyaracaktır. Çevre dostu bebek ürünleri firması B.EcoChic’in kurucusu Bethany Gonzalez Moreno, bu konuda şunları söylüyor: “Bebeğinizi vücudunuza bağlamanız, sizin gördüklerinizi onun da görmesini sağlar ve siz çalışırken, temizlik yaparken ya da dışardaki ufak tefek işlerinizi hallederken, onların dünyayı anlamaya başlamalarına yardımcı olur.”

 

Çok küçük bebekleri aşırı uyarıcılardan korumak için, yüzleri dışarı değil size dönük olarak bağlamanız önemlidir. Bu sayede başları da daha düzgün bir şekilde desteklenmiş olur. Bebeğinizi taşırken, yeterince nefes alacak bir alanı olduğundan emin olun.

 

 

  1. ay: Dönence yapın

 

Sanatçı, yazar ve 2 erkek çocuk annesi Gaby Merediz, ‘çok küçük bebekler zıt renklere ilgi duyar’ diyor ve ekliyor: “O yüzden beyaz kağıt üzerine siyah kalemle basit şekiller çizin ve bebeğinizin karyolasının üzerine ya da onun görüş alanındaki bir duvara asın.”

 

İlk doğduklarında bebeklerin görüşleri sınırlıdır, bu yüzden yaklaşık 20cm’den uzak olan şeylere odaklanmakta sorun yaşarlar. Görüş alanına ilginç objeler yerleştirmek, onu odaklanmaya teşvik eder ve görme duyusunu güçlendirir. Bebeğiniz için en ‘ilginç obje’ tabii ki sizsiniz, o yüzden yüzünüzle bolca zaman geçirmesini sağlayın.

 

  1. ay: Top kullanın

Bebeklerin, sırtlarını, boyunlarını ve karın kaslarını güçlendirmeleri için, yüzüstü yatarak zaman geçirmeleri gerekir. Ancak bazı bebekler bundan hoşlanmazlar.Böyle zamanlarda, bebeğinizi yüzüstü bir şekilde bir topun üzerine koymayı deneyin. Yumuşak bir zemindeki topun üzerine yatırdığınız bebeğinizi, öne ve arkaya dairesel olarak hareket ettirin. Etrafa oyuncaklar koyarak bebeğinizi uzanmaya teşvik edebilir ya da kendini görebilmesi için yere bir bebek aynası yerleştirebilirsiniz.

0-6-ay-bebekler

  1. ay: Ses çıkarın

4. aylarında bebekler, daha sonra konuşmalarını sağlayacak olan farklı seslere kendilerini adapte etmeye başlarlar. O yüzden, bu aylarda konuşmayı öne çıkarmak iyi bir fikir olabilir. Muhtemelen bebeğiniz,bir takım sesler çıkarmaya başlamıştır. En çok kullandıklarından birini seçin ve bu sesi gün boyunca hem konuşurken hem şarkı söylerken kullanın. Bu iş tamamıyla yaratıcılığınıza kalmış. Örneğin, eğer bebeğiniz “ba-ba-ba-ba” diyorsa, oyuncak ayısını alıp babasının fotoğraflarına bakarak en güzel “ba-ba-ba-ba” sesinizle ona bir melodi mırıldanın. Bu seslerde değişiklik de yapabilirsiniz (dada,mama) böylece bebeğiniz her gün taklit edebileceği farklı sesler duymuş olur.

 

Bebeğinizin seslerini taklit etmek, onu daha fazla ses çıkarmaya teşvik eder. Bunun yanında, bebeğiniz sizi dinledikçe, diğer sesleri ve ses kombinasyonlarını da algılar. Bu sayede siz farkına bile varmadan bebeğiniz agulayıp ilk hecelerini söylemeye başlayacaktır.

 

  1. ay: Kalkışa hazır olun

Garanti veriyoruz ki bu aktivite bebeğinizi güldürecek. Üstelik siz de bacak egzersizi yapmış olacaksınız. Dizlerinizi kendinize doğru çekip yere oturun, ayaklarınız zemine bassın. Bebeğinizi alt bacağınıza yerleştirin ve onu vücudundan tutarken, siz de arkaya doğru yatın. Bebeğiniz, bacaklarınızın üzerinde bir uçak gibi havaya kalkacak.

 

Daha sonra ayaklarınızı öne-arkaya ve aşağı-yukarı hareket ettirebilir ya da havada daireler çizebilirsiniz. Bebeğinizin yüzüstü konumu ve sizin yüzünüzü görme isteği, karın kaslarını güçlendirecektir. Ayrıca siz onu aşağı yukarı hareket ettirirken oynadığı “ce-e” oyununa da bayılacaktır.

 

  1. ay: İşaret dili öğrenin

Bebeğiniz işaret dilini daha 6 altı aylıkken öğrenebilir. Hatta bunun, başlamak için en uygun zaman olduğunu söyleyebiliriz. Amerikan İşaret Dili’ni kullanan ebeveynler, 6 aylık bebeklerin basit işaretleri anlayabileceklerini söylüyorlar. Ancak bazı bebekler, anlamalarına rağmen, 8 aylık olmadan işaretle karşılık vermeyebiliyor.

 

Kendi bebeğiyle de işaret dilini kullanan Moreno, “İşaretleri günlük aktivitelerinizin içine katın. Eninde sonunda çocuğunuz da işaretleri kullanacaktır.” diyor ve ekliyor, “Bebeğinizle işaret dili kullanmak, onun düşünmesine ve kendini sembollerle ifade etmesine yardımcı olur, hem de konuşmaya başlamalarından çok daha önce. Kızım 17 aylıkken, ona Amerikan İşaret Dili’nden 350 tane işaret öğretmeyi başarabilmiştik. Bir keresinde, kızım 12 aylıkken, yanımıza park etmiş olan kamyonun uçak olup olmadığını işaretlerle sordu.”

 

Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Çevrenizde bebek işaret dili kursu veren yerler varsa, onlara başvurabilirsiniz. Bu konuda yazılmış kitaplar ya da internetteki videolar da işinize yarayabilir.