Bebeklerinin biraz daha uzun uyumalarını istemeyen ebeveyn yoktur. Onlar rahat ve derin uyursa, siz de daha iyi uyur ve daha çok dinlenirsiniz. Bu sebeple, çevreyi bebeğinizin uykusu için daha elverişli hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Sıcaklık ile başlayalım. Bebekler için ideal uyku sıcaklığı yaklaşık 21°C derecedir. 21°C derece, odayı aşırı sıcak ve havasız hale getirmemek ve bebeğinizin üşümemesi açısından yeterince yüksektir.

Ayrıca bebek odasındaki nem de önemlidir. Muhtemelen evinizdeki nem miktarını çok ciddiye almıyorsunuz. Birçoğunuz ise nem miktarını ölçebileceğini dahi bilmiyor olabilir. Ancak bebek odası için ideal bağıl nem oranı yaklaşık % 50’dir. Bağıl nem, kolayca higrometre (nem sensörü olarak da adlandırılır) denen bir cihazla ölçülebilir. Bunlar internetten veya belirli mağazalarda kolayca bulunabilir.

Bebek odasında yeterli bağıl nem yoksa (bu, merkezi ısıya sahip evlerde yaygın bir sorundur), bir buharlaştırıcı nem makinesi kullanabilirsiniz. Bebeğin odasında havaya nem katmanın yanı sıra, bebeğinizin uyumasına yardımcı olacak şekilde hafif bir ses de çıkarır. Bebeğinizin odası çok nemliyse (bağıl nem oranı % 50’nin üzerinde bir değerde ise) nem giderici kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu makineler nemlendiricilerden biraz daha pahalıdır ve havadaki nemi yok etmek için kullanılır. Bebek odasındaki bağıl nem oranı % 55’in üzerinde ise nem giderici kullanmayı düşünmelisiniz çünkü yüksek bağıl nem, küf, mantar, virüs, toz akarları ve diğer mikrobik tahriş edici maddeleri besler.

Gürültü söz konusu olduğunda, sesi orta seviyede tutmak en iyisidir. Eğer ortam çok sessizse, bebeklerin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Sonuçta, bebekler annelerinin karınları içinde bulundukları andan itibaren belirli bir miktar gürültüye alışırlar. Öte yandan, ortamın çok gürültülü olmasına izin vermek, tabi ki uyuyan herkes için elverişli değildir.

Düzgün bir sıcaklıkta, olması gereken yerde ve makul gürültü seviyelerinde tutulması, bebeğinizin uyuyacağının garantisini vermez, ancak daha iyi uyuyabildiği ve daha uzun süre uyuyabileceği bir ortam sağlar.

Herhangi bir ebeveyne bebeklerinin odasının hangi sıcaklıkta olması gerektiğini sorun, muhtemelen 25°C ila 28°C derece aralığında bir sayı söyleyecektir. Ancak, bu aslında bir bebek odası için oldukça sıcaktır. Bebeklerin beşiği asla kalorifer peteğine yakın olmamalı ve elektrikli battaniyeye veya diğer ısıtma cihazlarına yakın kullanılmamalıdır. Birçok ebeveyn için şok edici bir şey ama aşırı ısınma, Ani Bebek Ölümü Sendromu ile ilgili en önemli sorunlardan biri olarak kabul edilir, bu nedenle bebek odasının çok sıcaktan ziyade biraz daha serin olması tercih edilir. Hafif giyimli bir yetişkin rahat ediyorsa, odanız bebeğinizin uyuması için uygun bir sıcaklıktadır.

Bebeğin yatağa girerken giydiği kıyafet, sıcaklık, boğulma ve yanıcılık gibi çeşitli şeyleri göz önünde bulundurarak tercih edilmelidir. Giysilerin sıkı olmaması ve yanıcı kumaştan yapılmaması gerekir. Ancak gevşek pijamalar da tavsiye edilmez çünkü bebeklerin üşümesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle normal şekilde oturan, uygun pijamalar giydirmelisiniz.

Termometre


Sıcaklığı ölçmek için bebeğinizin odasına bir termometre asmayı düşünün. Aslında termostatın gösterdiği değer, evin her odasındaki sıcaklık değildir. Böylece bebeğinizin odasının daha soğuk veya daha sıcak olup olmadığını ve sıcaklığın buna göre ayarlanabileceğini anlayabilirsiniz.

Unutmayın ki, eğer bebeğiniz terliyorsa muhtemelen bunun bir nedeni vardır. Bir kıyafetini çıkarın veya battaniyeyi üstünden alın ve daha rahat olup olmadığına bakın. Eğer bebek sıcaksa, bunu ifade etmesinin tek yolu, ağlamaktır. Ağlamanın her zaman, bebeğinizin aç veya yorgun olduğuna işaret ettiğini düşünmeyin.

Bebeğinizin uykusu için en iyi atmosferi yaratmak

Bebekler çevrelerine özellikle duyarlıdır. Yatıştırıcı bir ortam yaratmak bebeğin daha çabuk uykuya dalmasına ve daha uzun süre uykuda kalmasına yardımcı olur. Bebeğinizin mümkün olan en iyi uykuyu elde etmesine yardımcı olmak için, bebeğinizin tüm duyuları için rahatlatıcı bir ortam yaratın.

• Bebeğin uyku alanı için yumuşak renkler seçin. Yüksek ses veya renk şemalarından kaçının. Koyu kırmızılar, siyahlar ve beyazlar uyanıkken bebeğin duyularını uyarmak için iyidir, ancak uykuya dalma zamanı geldiğinde yumuşak ve rahatlatıcı tonlar görmelidir. Pastel pembeler, maviler, lila ya da diğer yumuşak renkler, bebeğin rahatlaması için doğru tondur.

• Bazı bebekler ortam sessiz olduğunda çok iyi uyur, ancak diğer bebekler için, uyku alanlarını yumuşak, hafif ve tekrarlayan sesle doldurmalısınız. Bebekler farklı seslere farklı tepki verirler, bu yüzden siz ve bebeğiniz için birkaç deneme yapabilirsiniz.

Yatıştırıcı sesler, okyanus dalgaları veya yumuşak ritmik tıkırtılar bebeğinizi uyutabilir. Ayrıca, bebeğinizin uyuması için müzik çalmayı deneyebilirsiniz. Hafif klasik müzik ya da ninni iyi seçeneklerdir. Hemen hemen her yumuşak ve tekrarlayan gürültü bebeğin uykuya dalmasına yardımcı olmak için denenebilir. Örneğin kalp atışlarıyla aynı hıza ayarlı bir metronom kullanmayı deneyin. Bebeğin uyku alanında ani ve rahatsız edici seslerin en aza indirildiğinden emin olun. Bu, bebek uykudayken konuşamayacağınız anlamına gelmez. Çoğu bebek normal konuşma sesinde uyuyabilir.

• Bebek odasında güçlü kokular olmamalıdır. Bazı kokular bize ve hatta bebeğin duyularına hitap edebilir, güçlü aromalar ise bebeği uyarır ve potansiyel olarak uykusuz kalmasını sağlar. Öte yandan, lavanta veya vanilya gibi hafif kokular yatıştırıcı olabilir. Bebeğinizin uykuya daldığında rahat etmesine yardımcı olur.

• Son olarak, bebeğin sıcak olduğundan ve güvende olduğundan emin olun. Üç aydan küçük bebekler için, kundaklama genellikle bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Daha büyük bebekler için daha gevşek kaplar kullanın, ancak bebeğin yeterince sıcak olduğundan emin olun.