Bebekler zaman zaman çok seçici olabiliyorlar ve bu yüzden onların keyfine uygun bir şeyler yedirmeye çalışıyoruz. Özellikle demir zengini gıdalar tüketmeleri onlara büyüme sürecinde hayli yardımcı olacak.
Bebekler yemekleri beklenmedik sebeplerden dolayı reddedebiliyorlar. Kırmızı olması, yumuşak olması, yeşil olması, sert olması gibi pek çok şey, farklı bebeklerde farklı tepkiler yaratabiliyor. Ancak buna karşın onlara ihtiyaç duydukları tüm gıdaları da temin etmek gerekiyor.

Demir eksikliği çocuklarda çok yaygın ve bebeklerin %8’inin demir eksikliği sahibi olduğu düşünülüyor.

Bebeklerin Demir İhtiyacı Ne Kadar?

ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, çocukların demir alımı günlük aşağıdaki şekilde olmalı:

• 7-12 aylık bebeklerde 11 mg
• 1-3 yaş arası bebeklerde 7 mg
• 4-8 yaş arası çocuklarda 10 mg

Ancak bu günlük demir önerisi çocuğun yediği şeye göre biraz değişim gösterebiliyor.

Demirin iki farklı tipi var: heme ve heme olmayan demir. Heme demir sadece hayvansal gıdalardan alınabiliyor, yani et ve deniz ürünleri. Heme olmayan demir ise hayvansal olmayan gıdalardan ve takviyeli gıdalardan alınabiliyor.

Her iki demir tipi de günlük demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor ancak heme demir vücut tarafından daha kolay şekilde parçalanıyor. Bu yüzden sadece hayvansal olmayan kaynaklardan demir alanların yaş gruplarında önerilene göre 1.8 kat daha fazla demir tüketmeleri gerekiyor.

Demiri C vitamini içeren gıdalarla birleştirmek de onun emiliminin artmasını sağlıyor.

Bebekler İçin 11 Demir Zengini Gıda

Pek çok çocuk maalesef yemeklerin keyfine varmadan önce onu çok defa reddediyor. Ancak bundan dolayı cesaretiniz kırılmasın. Ona sağlıklı yemekleri önermeye devam edin.

Dengeli bir beslenmede demir kaynaklarını değiştirerek ona sunun ve çeşitli şeyler tüketmesini sağlayın. Aşağıdaki gıdalar çok iyi kaynaklar olacaklardır:

Demir Takviyeli Kahvaltılık Gevrekler

Çocuklar için üretilen pek çok kahvaltılık gevrekte demir desteği bulunuyor. Bunların bir porsiyonunda genelde günlük demir ihtiyacının tamamını karşılayan değerlerde demir var. Ancak bazı gevreklerin şeker ve sodyum bakımından zengin olduğunu unutmamak gerekli. Bundan kaçınmak için içindekiler listesine iyi bakın ve porsiyonları çok büyük tutmayın.

Yulaf

Yulaf çocukların sevdiği bir atıştırmalık ve ¾ fincan kadarında 4.5 ila 6.6 mg demir bulunuyor. Ayrıca lifler bakımından çok zengin ve bu sayede mide yahut sindirim problemlerine sahip olan çocuklara iyi geliyor.
Yulafın üstüne biraz tarçın ile esmer şeker eklerseniz çocuklar için daha çekici hale getirebiliyorsunuz. Dilerseniz birazcık da kuru üzüm besleyiciliğini arttıracaktır.

Et

Tüm et ürünleri demir bakımından zengin. Ancak bazı çocuklar et yemeyi reddediyorlar ve bu nedenle bazı basit taktikler ile onları ikna etmek gerekiyor:

• Eti kurabiye kalıpları ile daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Özellikle köftelerde bunu yapmak çok da zor olmayacak.
• Tavuk nugget yapabilirsiniz. Pek çok çocuk eti sevmezken, tavuk nuggeta bayılıyor. Ancak nuggetların bazılarında sodyum ve doymuş yağ değerleri biraz yüksek.
• Kıymayı blenderda biraz sütle karıştırın ve sonra pişirin. Bu sayede biraz daha kremamsı bir doku oluşacaktır ve çocuklar bunu seviyorlar.

Yer Fıstığı Ezmeli Sandviç

Yer fıstığı ezmesindeki demir miktarı markalara göre değişse de, sandviçi demir takviyeli ekmekler ile birleştirerek hazırlamanız iyi bir demir kaynağı olmasını sağlayacak. Yer fıstığının protein oranı da yüksek ve bu yüzden et yemeyen çocuklar için bir alternatif.

Siyah Çikolata

Siyah çikolata çocuğunuzun demir alımına katkı sağlayacak antioksidan bakımından zengin bir gıda. Etin ardından siyah çikolatak çocuğunuza demir sağlayabileceğiniz en önemli kaynak. Bazı çocuklar siyah çikolatanın acı tadını pek sevmiyorlar ancak çikolatayı biraz eritebilir, onu yer fıstığı ezmesi ile karıştırabilir ve böylece daha çekici hale getirebilirsiniz.

Yumurta

Haşlanmış yumurtada 1 mg demir bulunuyor. Bazı çocuklar yumurta soymayı da çok sevdikleri için iyi bir tercih olabiliyor. Hatta yumurtayı çekici kılmak için gıda boyasıyla kabuğunu biraz da renklendirebiliyorsunuz.

Eğer haşlanmış yumurta sevmeyen bir çocuğunuz varsa, yağda yumurta yapmayı da deneyebilirsiniz. Yumurtaya güzel şekil vermek için kurabiye kaplarını da kullanabilirsiniz. Bazı çocuklar ise ızgara yumurtalı sandviçleri seviyorlar. Yumurtayı birazcık kavurduktan sonra sandviç yapıp ketçap ekleyebilirsiniz.

Fasulye

Fasulye çok iyi bir demir kaynağı ve bir porsiyonunda 8 mg demir bulunuyor. Fasulye ve tatlı patatesi birlikte pişirdikten sonra püre haline getirerek daha çekici hale getirebilirsiniz. Dilerseniz fasulyeleri kaynatıp hamur gibi ezdikten sonra sandviçlerin arasına da katabilirsiniz.

Kuruyemişler

Ceviz ve antep fıstığı gibi kuruyemişlerde bol miktarda demir, protein ve diğer temel besinler bulunuyor. Ancak kuruyemişlerin çocuklarda boğulmaya sebep olma riskleri olduğu için yeni çiğnemeyi öğrenen çocuklara asla vermeyin. Bunun yerine yemişleri ezebilir, sandviçlerin arasına ezilmiş haliyle koyabilirsiniz.

Balık

Balık bir çocuğun beslenmesinde bulunmalı çünkü çok besleyici bir gıda. İyi bir protein kaynağı olmanın yanında omega-3 yağ asitlerini de barındırıyorlar.

Ton balığında 1 porsiyonda 1 mg demir bulunuyor. Onu sandviçlere koymak kolay olduğu için değerlendirilebilir. Hatta kraker ve cips yemeyi seven bir çocuğunuz varsa, ton balığını biraz avokado ile karıştırıp krema haline getirdikten sonra cips sosu olarak sunabilirsiniz.

Sebzeler

Sebze sevmeyen çocuk çok sayıda annenin derdi. Buna çözüm bulmak için sebzeleri bir smoothie haline getirerek ona içirebilirsiniz.

Ispanağı kaynatıp püre yaptıktan sonra biraz karpuz, yaban mersini, çilek ve avokado dilimi ile blenderdan geçirirseniz seveceği bir smoothie yapmış olursunuz.

İkinci tarif ise, bir yemek kaşığı balı, haşlanmış brokoli ile karıştırmak ve sevdiği bir iki şeyi daha içine ekleyerek bir smoothie yapmak. Ancak bal bir yaşından küçük çocuklara kesinlikle yedirilmemeli.

Meyveler

Bazı meyveler çok iyi demir kaynağı oluyorlar. Bunlar arasında şunlar var:

• kuru üzüm
• kuru kayısı
• vişne ve kiraz
• karpuz
• kuru erik

Biraz yoğurt ve balla karıştırılmış meyvelerle hazırlanmış bir smoothie çocuğunuzun hoşuna gidecek.

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri

Bebeğinde demir eksikliği olmasından şüphelenen ebeveynler semptomların ortaya çıkmasını beklememeli. Bunun yerine doktora giderek kandaki demir düzeyini ölçtürmeliler. Bu sırada demir zengini gıdalar ile beslenmeye devam etmeli.

Amerikan Pediatri Akademisi, çocukların 9-12 aylıkken ve bir defa da 15 aylıkken demir eksikliği anemisi testinden geçmeleri gerektiğini belirtiyor.

Demir eksikliğinin belirtileri şu şekilde:

• çok beyaz ten
• soğuk el ve ayaklar
• ağrılı dil
• çok düşük enerji
• hızlı kalp atışları
• yemek olmayan şeyleri yemek istemeleri
• kas zayıflığı