Mantarlar, bebeğiniz ve sizin için çeşitli tatlara ve dokulara sahip lezzetli bir yiyecektir. Bu yazıda mantarlar hakkında dikkat etmeniz gereken şeyleri, mantarların sağlık üzerindeki faydalarını ve yemeklerde nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Mantar Nereden Alınır?

Mantarlar söz konusu olduğunda bunları marketten almanız en iyisi olacaktır. Mantarlar, organik maddelerden beslenen organizmalardır ve her yerde yetişebilirler.

Doğada göreceğiniz mantarlardan bir kısmı, bunları tüketmeniz halinde hasta olmanıza neden olabilir. Ancak marketlerden ya da mantar yetiştiricilerinden alacağınız mantarlar böyle bir etkiye yol açmayacak ve güvenli olacaktır.

Bebekler Ne Zaman Mantar Yer?

Bebeklerin mantar yemesinin zararlı olabileceğini söyleyen hiçbir sağlık kuruluşu olmadığı için katı gıdaya başlayan bebekler mantar yiyebilir. Bununla birlikte organik ve sağlıklı beslenme ile ebeveynlik internet sitelerinde bebeklerin mantar yemesi için 10-12 aylık olmalarını beklemek gerektiği söylenmektedir. Çocuk doktorları ve doğal gıda uzmanları ise özellikle çocuklar söz konusu olduğunda mantarın pişirilerek tüketilmesini önermektedir.

Mantarın Faydaları

Araştırmacılar, beslenme düzenine mantar dahil etmenin hem yetişkinler hem de bebekler için çeşitli faydaları olduğunu tespit etmişlerdir.

Bazı mantarlar, muzdan daha fazla potasyum içermektedir. Mantarlar aynı zamanda demir, lif ve önemli bir mineral olan selenyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Mantarlar yetişirken ışığa maruz kalmaları durumunda D vitamini bakımından da zengin bir kaynak haline gelebilmektedir. D vitamini, kemiklerin güçlü olmasına yardımcıdır ve kolon kanseriyle savaşmada faydalı olabilmektedir.

Mantar Alerjisi

İnsanların çok az bir kısmının mantara karşı alerjisi olabilmektedir. Mantar yenerek tüketildiğinde alerji riski düşük olmakla birlikte mantarların havaya yaydığı sporlar alerji yapabilmektedir. Mantarların neden olduğu bu alerji, polen ya da küfün neden olduğu alerjiye benzemektedir.

Parmak Gıda Olarak Mantar

Mantarlar, yumuşak gıdaya ihtiyaç duyan bebekler için uygundur ve gerektiğinde ufak parçalara bölünerek bebeklere verilebilmektedir. Mantar, yoğun bir tadının olmasının yanı sıra harika vitaminler ve mineraller ile doludur. Aynı zamanda ağzında az diş olan bebekleri için yeteri kadar yumuşak bir yiyecektir. Ancak mantarı bebeğinize çiğ olarak verecekseniz öncesinde iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.

Mantar En Lezzetli Nasıl Pişirilir?

Mantarı ana yemek ya da meze olarak hazırlayabilirsiniz. Sote veya ızgara yapabileceğiniz ya da fırında pişirebileceğiniz mantarları istediğiniz yöntemle yemeye hazır hale getirebilirsiniz.

Aldığınız mantarları en lezzetli şekilde hazırlamak için aşağıdaki tariflere bakabilirsiniz:

  • Mantarları zeytinyağı ya da tereyağı, sarımsak ve az tuz ekleyerek pilavlarda ve makarnalarda, meze olarak, etlerin üzerine koyarak ya da ıspanak, yeşil fasulye ve patates gibi diğer sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.
  • Muffin kalıbında hazırlayacağınız köftelere çeşitli sebzeler ekleyerek eğlenceli yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • Hamburger gibi yiyeceklerde et yerine kültür mantarı kullanabilirsiniz.
  • Mantarlı, ıspanaklı ve kremalı makarna hazırlayabilirsiniz.
  • Yavaş pişiriciye kültür mantarı ve tavuk koyarak lezzetli bir yemek pişirebilirsiniz.
  • Tortilla içerisinde eritilmiş peynir ve mantar ile harika bir öğün hazırlayabilirsiniz.
  • Pirinç, bezelye ve mantar ile yalnızca üç malzeme kullanarak mantarlı risotto hazırlayabilirsiniz.
  • Ve tabi ki mantarı pizzada ya da domates sosu içerisinde kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz ya da yeni yürümeye başlayan çocuğunuz başlarda mantarı sevmediyse yaptığınız tarifi değiştirin ve başka bir gün tekrar deneyin. Küçük çocuğunuzun lezzetli, mineral ve vitamin bakımından zengin, hastalıklarla savaşmaya yardımcı mantarları beslenme düzenine eklemeniz harika olacaktır.