Ebeveynlerin en büyük içgüdüsü bebek ve çocuklarını zarardan korumaktır. Ancak uzmanlar pek çok bebeğin güneş yanığı problemi yaşadığını belirtiyorlar. Burada çocuğunuzun cildini, cilt kanserine sebep olabilecek hasarlardan korumak için bazı ipuçları hazırladık.

Bebekler Risk Altındadır

Araştırmalar bazı bebeklerin hayatlarının ilk altı ayında, yani derileri henüz çok hassasken güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kaldıklarını gösteriyorlar. Miami Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yerel ebeveynler ile yapılan bir araştırmada çocuklarını güneşten ne kadar iyi korudukları sorulmuş ve sonuçlar oldukça korkutucu. Çoğu ebeveyn bu konuda istikrarsız uygulamalarda bulunuyormuş. Daha da kötüsü, ebeveynlerin üçte biri bebeklerinin güneşe maruz kalma düzeyini her gün arttırıyormuş çünkü böylece güneş ışınlarına karşı toleransını arttırabileceklerini düşünüyorlarmış. Bunun sonucunda ebeveynlerin %12’si bebeklerinin daha 6 aylık olmadan karardığını, %3’ü ise güneş yanığı geçirdiğini söylemiş.

Çocukluk döneminde güneşe maruz kalmanın ve güneş yanıklarının bir gün melanoma dahil olmak üzere cilt kanseri geliştirme riskini arttırdığına dair güçlü kanıtlar var. Melanoma 20 yaşından önce nadiren gelişse de, çocuklarda ve ergenlerde oranları giderek artıyor. Tüm bebeklerin cildi, sadece açık renkli olanların değil, güneş hasarına karşı çok açıktır. Yani henüz onları güneşten koruyacak melanin adlı doğal deri pigmentini geliştirmemiştir. Bu pigment daha ileri yaşlarda gelişir.

Bebeğinizi Nasıl Korumalı?

Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan ilk altı ay boyunca onları güneş kremi sürmekten ziyade güneşten korumak gerekiyor. Yani doğrudan güneşe maruz bırakmaktan kaçınmalısınız ve sabah 10, akşam 4 arası gibi güneşin en yoğun olduğu saatlerde gölgede tutmalısınız. Yürürken sokağın gölgeli tarafını tercih edin ve bebek arabasının güneşliğini kapatın.

Ayrıca bebeğinizin kol ve bacaklarını tamamen kapatan hafif, havadar kıyafetler giydirin. Miami Üniversitesi’nde yapılan araştırmada ebeveynlerin %83’ünün 6 aydan küçük bebeklerini gölgede tutmaya çalıştıkları görülüyor ancak bunların sadece %43’ü düzenli olarak şapka takmış, %40’ı uzun kollu tişört ve pantolon giydirmiş. UV ışınlarını filtreleyen güneş gözlükleri de çok önemliler çünkü bebeklerin gözlerindeki melanin hala oluşma aşamasındadır. Pek çok yerde bebekler için yumuşak lastikli güneş gözlükleri satılıyor.

Araç seyahatleri güneşe fazla maruz kalma ihtimali doğurabilirler. Camlar güneş yanıklarının baş sebebi olan UVB ışınlarının büyük kısmını keserler ancak UVA ışınları camlardan geçebilirler. UVA ışınları da UVB ışınları gibi DNA’ya hasar verebilir ve cilt kanserine sebep olabilirler. Yasalar gereği arabaların ön camı UVA ışınlarının büyük kısmını kesecek şekilde üretilirler ancak yan ve arka camlar genelde bu şekilde olmaz. Güneş ışınlarının çocuğa gelmesini önleyebilecek şekilde cam filmi çektirin veya pencereye bu iş için hazırlanmış olan şeylerden takın. Eğer mümkün olmazsa, bebeğinize onu güneşten koruyacak kıyafetler giydirin.

Güneş Kremine Altıncı Ayda Başlayın

Bebeğiniz altı aylık olduğunda güneş kremi kullanımı başlayabilir. Geniş aralıklı, suya dirençli ve en yüksek koruma faktörlerine sahip olan kremlerden birisini seçin. Minimum 15 koruma olmalı. İçindeki aktif bileşenlere bakın. Çinko oksit ve titanyum dioksit genelde iyi tercihlerdir çünkü bunlar kimyasal emilim gerektirmeyen fiziksel filtrelerdir ve deri reaksiyonu yaratma ihtimalleri düşüktür. Güneş kremini önce bebeğinizin bileğinde test etmek isteyebilirsiniz. Eğer bir miktar tahriş olursa başka bir güneş kremi deneyin. Bebeğinizi şapka ve kıyafetler ile korumaya devam edin. Güneş kremini tüm açıkta kalan bölgelere uygulayın. Ellerin üstü, yüz, kulaklar ve boyun bunlar arasında. Güneş kremini çıkmadan 30 dakika önce uygulayın ve iki saatte bir yenileyin. Ayrıca terlerse veya suya girip çıkarsa yine yenilemek gerekir.

Okul Öncesi Çocukları Nasıl Korumalı?

Okul öncesi dönemdeki çocukları yakalaması ve sabit tutması zordur ve bu nedenle güneş kremi konusunda yaratıcı olmanız gerekebilir. Çubuk şeklinde sürülen güneş kremleri el ve yüz için iyidir çünkü çocukların gözlerine bulaştırma ihtimalleri düşer. Spreyli güneş kremleri popülerler ama kremi derisine eşit şekilde sürmeyi unutmamalısınız. Ayrıca spreyi doğrudan yüzüne sıkmayın. Önce ellerinize sıkın ve sonra ellerle uygulayın.

Gölge aramaya, oyun zamanını sabah 10 ile akşam 4 saatlerinin dışında tutmaya, şapkasını, güneş gözlüğünü takmaya, hafif kıyafetleri giydirmeye devam ederek cildini güneşten koruyun. Daha fazla koruma için, ultraviyole koruma faktörü 30’un üzerinde olan özel kıyafetlere bakın. 30 koruma, güneş ışınlarının sadece 30’da 1’inin kıyafetin altına geçtiği anlamına gelir.

Yaşam Boyu Süren İyi Alışkanlıklar

Güneşten korunmayı sağlayacak iyi alışkanlıklar çocuklara küçüklükten itibaren aktarılmalılar. Özellikle okula giden çocuklarda öğretmenleri özel bir ihtiyaca sahip olan çocuklara arada bir krem sürme konusunda ikna etmek zor olabiliyor ancak yine de okula gitmeden önce 30 ve üzeri korumaya sahip olan kremleri kendiniz sürebilirsiniz. Mantıklı aralıklar ile öğretmenine bir hatırlatma yapabilirsiniz.

Ayrıca çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kendilerine güneş kremi sürmeleri alışkanlığını kazanmaları da önemli. Bu nedenle en baştan itibaren bu konuda tutarlı ve kararlı olmanız gerekiyor.