Kadınların daha fazla diyet kelimesiyle meşgul olduğunun farkında mısınız? Bir kadın ve bir diyetisyen olarak sizlere anlatmak istediklerim var. Neden biz  kadınlar diyet yapmakla bu kadar ilgili?  Yaşamımız boyunca mutlaka bu yoldan bir kez geçiyoruz?  Toplum tarafından kabul görülen beden kalıplarında olmak için ‘savaş’  veriyoruz. Evet savaş veriyoruz. Hiç kimse tarafından bilinmese bile kafamızın içindeki sesle savaş veriyoruz sürekli bir şekilde zarar veriyoruz kendimize.  Gece yeme sendromu, tıkınırcasına yeme sendromu, anoreksiya, blumia gibi psikolojik alt yapısı olan yeme bozuklukları kadınlarda daha fazla görülüyor.

Onu giyme, bunu yapma,o kadar yeme, çırpı gibisin, bacakların çok kalın, senin bacakların çarpık, kolların kocaman, aaaaa kemiklerin sayılıyor, burnunu yaptırsan güzelsin aslında, boyun mu kısa senin ,yüzün güzel ama ah bir de kilo versen….. biz kadınların hayatına hiç de uzak olmayan bu cümleler ne kadar yaralayıcı ,yargılayıcı.

Yıllarca eleştirildik ,çocuğuz , genç kızız , yetişkiniz , lohusayız , hamileyiz ,anneyiz ,hastayız ,bizim içinde bulunduğumuz dönem ,yaşadıklarımız, duygularımız yok sayıldı sanki sadece vücudumuzla , nasıl göründüğümüzle var olabiliyoruz ,olmalıyız gibi bir algı oluştu ya da biz kafamızda böyle bir algıyla yaşadık bunu öğrendik çünkü.  Bizi eleştirdiler diye birilerine kızmak çok kolay ama kendi iç sesimizin bizi sürekli eleştirmesine ne diyorsunuz? En ağır cezayı veren yargıç yine biziz. Ya da bir başka hemcinsimizi eleştiriyoruz belki sözle ,belki bakışla ya da düşüncelerimizle.Öğrendiklerimizi uygulamaktan maalesef uzak duramıyoruz. Çünkü kendimize dönüp baksak yaraları kapatmak için önce o yaraların temizlenmesi gerektiğini içerde bir yerlerde biliyoruz bence . Yaraları temizlemek acıtır ama yokmuş gibi davrandığımızda da yok olmuyorlar .

Bedenlerimizi sevemedik bir türlü. Hep bir kusur aradık . ‘ aramakla bulunmaz ama bulanlar hep arayanlardır.’eh bizde eleştirecek bir şeyler hep bulduk. Farkında mısınız biz kendimizi kabullenemedik sanki  , kendimize yabancılaştık ,sevemedik bir türlü bedenimizi. Halbuki nefes alıp verebiliyoruz .Nefes alamamak ya da verememek bu beğenmediğimiz bedenimizin sonu demek . yürüyoruz, geziyoruz, tadıyoruz, duyuyoruz ,görüyoruz … kabullenemediğimiz bu bedenle aslında ne kadar çok şey yapabiliyoruz . Ama birkaç kilo fazla ,birkaç cm bize kısa geldik . yıllarca öğrendiklerimizi de çok güzel bir şekilde kendi doğrularımız kabul ettik. Sonrasında önce biz söyledik basenlerim var , göbeğim çıktı diye .Biz başkalarının gözüne soktuk. Bir döngü içerisinde ilerlediğimizin farkına vardınız değil mi?

Kendimizi ne kadar seviyoruz , ne kadar saygı duyuyoruz kendimize? Çevremizden gelen eleştirileri savurabilecek saygımız var mı kendimize? Eleştirilere üzülürsek eğer  şefkatle yaklaşabilir miyiz kendimize? Ya da boşverin bir türlü istediğimiz, istedikleri,standardize edilmiş güzellik anlayışlarına dahil olmadığımızı düşünüp  kendimize neden böyle değilsin diye kızalım. Halbuki bedenimizi kabullenmek nasıl bir rahatlık , özgürlük verecek .Önemli olan güzellikleri bulmaktır. Kusurları herkes bulur sen kendinin farkında mısın ,güzelliklerinin farkında mısın?

Bedenine saygı duyuyor musun? İhtiyaçlarını karşılıyor musun? Onu iyi beslemiyoruz , dinlendirmiyoruz , geçiştiriyoruz.  Modern toplumda çoğumuz açlık tokluk mekanizmamızı kaybetmiş durumdayız. Sürekli dışarıdan etkilere maruz kalıyoruz sürekli tüketmemizi söyleyen bir sistemin içersindeyiz aynı zamanda bu sistemde bedenimizle ilgili de yargılanıyoruz.

Her şeyi kenara bırakalım şimdi bizim öncelikle kendimizi sevmemiz ve kendimize saygı duymamız gerekiyor. Bedenimizi sevelim ondan başka tüm ömrümüzü geçireceğimiz başka bir evimiz yok. Ve aynı sebeple saygı duyalım ihtiyaçlarına kulak verelim bize bazen sinyaller gönderir onları iyi okuyalım. Biz kendimize saygı duyup sevdiğimizde fazla kilolarmış, kırışıklıklarmış vb başka bir sürü eleştiriye gülüp geçip hayatımızdaki amacımız yolunda ilerleriz . Yalnız değilsin maalesef bir çok kadın buna benzer eleştirilerle karşılaştı. Sadece sen böyle hissetmedin . Bizler bir fabrikadan çıkmış seri üretimli makineler değiliz. Bunun farkına varmalı ve önce kendini kabullenmelisin zaten kendini sevdiğinde onun için en doğru olanı yaparsın ama bu sefer kafanda eleştiriler olmaz ,sadece kendine iyi bakmak  ve iyi  olmak istersin .