Kışları ılık geçen bir yerde yaşıyorsanız ve yıl boyu seyretmek isteyeceğiniz çiçeklerden oluşan bir görsel şölen yaşamak istiyorsanız, o halde begonvil sizin için doğru seçim. Begonvil çiçeği, türüne bağlı olarak çardak üzerinde, duvarda ya da çitlerde, saksının içinde ya da ağaç olarak yetiştirilebilmektedir. Bu yazıda begonvil çiçeğine ve bakımına dair bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.

Begonvil Çiçeği Türleri

Begonvil çiçeğinin yaygın olarak bilinen üç türü bulunmaktadır. Bu türlerin neler olduğuna ve özelliklerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Kırmızı begonvil: Kırmızı begonvilin canlı renklere sahip ve sıcak aylarda tekrar tekrar açabilen çiçekleri vardır. Üstelik cıvıl cıvıl kuşlar ve rengarenk kelebeklerden hoşlanıyorsanız, kırmızı begonvili tercih edebilirsiniz. Her mevsim çiçeklerinin rengiyle göz kamaştıran kırmızı begonvil, yaşam alanınıza renk katmak için mükemmel bir seçimdir. Kırmızı begonvilin boyu 1-12 metre arası olabilir. Tüm yıl yağışlı olan bölgelerde begonviller her mevsim yeşil kalırken yağışın olmadığı mevsimlerde çiçeklerini dökebilir.

Mor begonvil: Mor begonvil, çalı olarak yetiştirilebileceği gibi asma olarak da yetiştirilebilen bir bitkidir. Bununla birlikte asma olarak yetiştirmek isterseniz, kafes ve ağaç gibi şeylerle desteklemeniz gerekir. Mor begonvilin çiçekleri pembe-mor renktedir ve yaprakları ise yumurta şeklindedir. Bu bitkinin çiçeklenme mevsimi genelde bahar başlarından kış sonlarına kadardır ve yılın 11 ayını çiçek açmış olarak geçirebilir.

Bodur begonvil: Bodur begonvil, saksıda yetiştirebileceğiniz bir begonvil türüdür. Bodur begonvile evin içinde bakabileceğiniz gibi soğuğa dayanıklı olduğu için dışarda da bakabilirsiniz. Ana yurdu Güney Amerika kıtasının tropikal kesimleri olan bodur begonvil, Akdeniz iklimine sahip yerlerde de kolayca yetiştirilebilir.

Begonvil Çiçeği Bakımı

Begonviller, tropikal bitkiler olduğu için bol miktarda güneş aldığından emin olmalısınız. Begonvil, çok güneş görmeyen yerlerde de çiçek açabilse de çiçekler daha az gösterişli olur. Bu nedenle begonvilin güneş görmesi, bitkinizin çiçek açmasını teşvik edeceğinden bu konuda dikkatli olmanız önemlidir.

Bitkinize büyüdükçe budama ve bakım yapmak için sonbaharı, yani yeni büyüme döngüsünden önceki bir zamanı seçmelisiniz. Bununla birlikte yıl boyunca gerekli gördüğünüz takdirde düzensiz görünen sapları kesebilirsiniz. Son zamanlarda begonvilinizin çiçeklerle dolup taştığını görmediyseniz, su vermeyerek kuraklık dönemi yaşatmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede bitkiler uyku dönemine girebilir ve bu sayede çiçek açması için teşvik edilebilir.

Begonvilinizi toprağa dikecekseniz, toprağın drenajının iyi olduğundan emin olmalısınız. Çünkü begonviller uzun süreler boyunca nemli kalmayı sevmezler.

Evde Begonvil Bakımı

Begonvil, çiçekleriyle gösterişli bir bitki olsa da çok fazla bakım gerektirmez. Sarmaşık begonviller genelde yılda üç kez açar ve soğuk kış aylarında uyku dönemine girerek yapraklarını ve çiçeklerini kaybeder. Bu nedenle begonviller tropikal ve yarı tropikal bölgeler için çok uygundur. Begonvili ister evde ister dışarıda yetiştirecek olun, bol miktarda su ve güneşe ihtiyacı olacağını unutmayın.

Begonvilin şeklini koruması için sık sık düzeltilmesi gerekse de çok yoğun şekilde budama yapmamalısınız. Budama için genelde begonvilin büyüme sezonu tamamlandıktan sonraki sonbaharın seçilmesi uygun olur.

Begonviller, güneşi seven bitkilerdir ve her gün güneş almaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evinde begonvil bakan pek çok kimse yaz aylarında bitkilerini yeterince güneş almaları için dışarı taşır.

Begonvilinizi kış aylarında evin içerisinde tutmayı düşünüyorsanız, büyük ve güneş alan bir pencerenin önüne koyabilir ya da gün içinde güneş görecek şekilde yerini değiştirebilirsiniz.

Begonviller, suyu sevse de kullanacağınız saksının drenajı iyi olmalıdır ve toprağın hafif asidik olması (5,5-6,0 pH seviyeleri arasında) gerekir. Toprağın zengin ve besleyici olması için kompost kullandığınızdan emin olun. Bitkinin köklerinin çürümemesi için saksının dibinde en az bir drenaj deliği olmasına dikkat edin.

Begonvil çiçeğine evde bakarken sulama konusunda da dikkatli olmalısınız. Bitkinizi ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında her gün nemlendirmeli ve kış aylarında ise daha kuru bırakmalısınız. Begonvilinizin suya doyana kadar sulayın ve sonrasında tekrar sulamak için toprağın üstten yaklaşık 2,5 cm kurumuş olmasını bekleyin. Begonvili çok fazla sulamak en sonunda köklerinin çürümesine neden olabilirken çok az sulamak ise solmasına yol açabilir.

Evde begonvil bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise hava sıcaklığı ve nemi olacaktır. Begonvil, dayanıklı bir bitkidir ve 5-25°C arasındaki ortamlarda hayatta kalabilir. Bununla birlikte begonvilin kapalı ortamda büyümesini istiyorsanız, ortam sıcaklığının 15-20°C olması ideal olacaktır. Ayrıca begonvil tropik bir bitki olduğu için ev içerisindeki hava kuruysa ufak bir hava nemlendirici kullanarak begonvilinize yardımcı olabilirsiniz.

Begonvil Çiçeği Özellikleri

Begonviller, tropikal ya da subtropikal bitkilerdir ve odunsu, yaprak dökmeyen çalı formlu sarmaşıklardır. Akdeniz iklimini seven begonvili yetiştirmesi oldukça kolaydır ve rengarenk çiçekleri sayesinde görsel şölen yaşatmaktadır.

Begonvilin çiçekleri beyaz ve uzunlukları yalnızda 2,5 cm kadardır. Begonvilin rengarenk olmasını sağlayan ise aslında taç yapraklarıdır. Begonvilin tüm çiçekleri taç yapraklarla çevrilidir. Taç yaprakların rengi mor, kırmızı, sarı, turuncu ya da pembe renklerde olabilir. Bitkinin çiçekleri ve taç yaprakları uzun ömürlüdür ve yeni çıkan dalların ucunda büyür.

Begonvil Çiçeği Anlamı

Begonvil çiçeğinin anlamı dünyanın her yerinde farklı olmakla birlikte genel görüşe göre bu bitkiler, ziyaretçileri ve güzelliği selamlamayı temsil eder. Bazı kültürlerde ise begonvil barışın sembolüdür. Kimi insanlar ise sevdikleri kişilere begonvil fidanı hediye etmenin, ilişkilerindeki ateşi harmanlayacağını düşünür.

Begonvil Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonvili evde çoğaltmak zor olabilse de bunun için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır.

Begonvili çoğaltmanın en kolay yolu bitkiden dallar kesmek olacaktır. Bu işlemi yılın herhangi bir ayında yapabilirsiniz. Kesmek için yumuşak dalları tercih etmeye çalışın.

Seçtiğiniz dalı 10-13 cm kadar kesebileceğiniz ve üzerinde 4-6 düğüm olan bir dal olmasına dikkat edin. Düğümler, dalın üzerindeki ufak dallar ya da yakında açacak olan tomurcuklardır. Dilerseniz, kestiğiniz dalı köklendirme hormonuna batırabilirsiniz.

Kestiğiniz dalda yapraklar varsa bunları kesin ve yarısı perlit ve yarısı torf olan toprağa dik olarak yerleştirin. Dalı 2,5-3 cm olacak şekilde gömün. Saksıyı sıcak tutmaya özen gösterin. Kestiğiniz dala ara sıra su püskürtün ve toprağını sulayın. Ancak aşırı ıslanmasına izin vermeyin.

Begonvil Çiçeği Ne Zaman Budanır?

Begonvilleri budamak ve kırpmak iki ayrı işlemdir. Begonvili kırparken bir anahat oluşturursunuz ve bitkinin belli bir görüntüde kalmasını sağlarsınız. Kırpma sırasında bitkideki daha ufak şeyleri keser ve bitkinin görünümünü korumasına yardımcı olursunuz. Budamada ise eski dalların kesilmesi gerçekleştirilir.

Çit begonvilleri budaması zor olsa da genelde ilkbaharda az da olsa budamak gerekir. Genç bitkilerin tabandan az olacak şekilde budanması gerekir ve bu sayede kalınlaşması sağlanır. Budamanın uç kısımlardan yapılması ise yeni dalların oluşumunu teşvik eder. Ölü odunları gördükçe kesebilirsiniz, ancak daha fazla budama yapmak için sonbaharı ya da ilkbaharı tercih etmelisiniz.

Begonvil Çiçeği Zehirli mi?

Begonvil çiçeği, tehlikeli olacak derecede zehirli olmasa da özsuyunun büyük miktarlarda yutulması, hem çocuklarda hem de evcil hayvanlarda hafif reaksiyonlar görülmesine yol açabilir. Ayrıca bitkinin gövdesinde çiziklere ya da cildin tahriş olmasına yol açabilecek keskin dikenler bulunmaktadır.

Çocuğunuz ya da evcil hayvanınız begonvil özsuyu yuttuysa ve mide bulantısı, kusma ya da ishal yaşıyorsa bir an önce hastaneye gidin.

İster insan ister evcil hayvan olsun, begonvilin dikenlerine temas ettiyse ve kaşınma, batma veya yanma gibi belirtiler yaşıyorsa ya da cildinde yara ya da su kabarcığı gibi şeyler görülüyorsa hastaneye gidilmesi gerekir.