Begonya görece az bakım isteyen ve uzun süre çiçek açan bitkilerden bir tanesidir. Bazı türlerinin çiçekleri daha az gösterişli olabilir ama genelde çekici yaprakları ile dikkatleri üzerlerine çekerler. Yaz aylarında bir seferde haftalarca çiçek açabilir ve yazdan sonbahar sonlarına kadar çiçeklenme devam edebilir. İç mekanlarda tutulduğunda devamlı olarak çiçek açabilir ama bu biraz da türüne göre belli olur. Begonya bazı dönemlerde uykuya geçer ve bu aralıkta çiçekler ile yapraklar bir kaç haftalığına ölürler. Bazı begonya türleri ise sene boyunca çiçek açma özelliğine sahiptir. Bu nedenle aldığınız türünün huyunu aldığınız yere sormanız gerekir.

Serin iklimlerde bu tropik bitkinin evde yetiştirilmesi gerekir veya yaz aylarında yıllık bitki olarak dışarıda yetiştirilebilir. Çok renkli çiçekleri ve yaprakları ise özellikle bahçe şekillendirmede bol bol kullanılır.

Begonya Bakımı

Begonyanın bakımı genelde çok zor değildir ama doğru şekilde bakım için hangi türüne sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir. Fakat genel olarak dolaylı güneş ışığını veya gölgeyi, düzenli sulamayı, organik madde zengini iyi drenajlı toprakları severler. Ölü çiçeklerin düzenli olarak temizlenmeleri gerekir.

Işık

Saksıdaki yumrulu begonyanın biraz güneşe ihtiyacı vardır ama kısmi güneş de olur. İç mekanlarda dolaylı ışık alması daha uygundur. Yaprak veya balmumu türü begonyalar ise bahçeye dikildiklerinde gölgede veya kısmi gölgede devamlı olarak çiçek açacaklardır. Çok fazla parlak güneşe maruz kalmaları hassas yapraklarının renklerinin solmasına sebep olur.

Toprak

Begonya pürüzlü, zengin toprakları sever ve toprağın hafifçe asidik olması uygun olur. Turba yosunu temelli ve bol organik maddeye sahip olan topraklar çok uygun olurlar. Ancak toprağın drenajının iyi olması gerekir.

Su

Begonya haftada bir güzelce sulanmalıdır ve tekrar sulamadan önce toprağın üst bir kaç santimetresinin kuruması beklenmelidir. Aşırı sulamadan kaçınmak gerekir çünkü bu durum kök çürümesine sebep olabilir.

Sıcaklık ve Nem

İç mekanlarda yetiştirilen begonyaların düzenli olarak 20 derece civarında tutulmaları uygun olacaktır. Yumrulu begonya bahçeye dikildiyse serin yaz akşamlarında sorun yaşamaz ancak geceler ve günler serinlemeye başladıkça uykuya geçebilir. Tropik bir bitki olduğu için %50 civarında nemi sever. Kış aylarında ısıtma nedeniyle havası kuruyan evlerde oda nemlendirici kullanmak bitkinin sağlıklı ve nemli kalmasına yardımcı olacaktır.

Gübreleme

Gübre ihtiyacı begonya türünüze göre biraz değişebilir. Ağaç begonya gibi türleri için suda çözünen gübreleri baharda nemli toprağa dörtte üç su ile karıştırarak eklemek çiçek açmasına yardımcı olur. Yumrulu begonya ise genelde daha güçlü besin ister ve bu nedenle 5-1-1 gübrelerin çiçek açma döneminde ayda iki defa verilmeleri gerekebilir.

Budama

Ölen çiçekleri kopartmanın yanında ölü ve hasarlı filizler ile yaprakları ortadan kaldırmak için devamlı hafifçe budama yapabilirsiniz.

Saksıda Yetiştirme

Begonya hem içeride hem de dışarıda saksılarda iyi yetişir. Dışarıda olacaksa iyi drenajlı kil saksılar uygun olacaklardır. İç mekanlarda da drenaj önemlidir. Ancak kökler toprakta sıkıştıkça düzenli yeni saksılama gerekecektir. Kökleri veya yumruları nazikçe topraktan kaldırın ve taze topraklı yeni saksıya ekleyip hafifçe sulayın.

Yaygın Hastalıklar ve Böcekler

Genel olarak konuşmak gerekirse begonya pek bir hastalık ve böcekten etkilenmez. Kök çürümesi aşırı sulama sonucunda ortaya çıkabilir ve genelde sap çürümesi ve mantarlanma da bundan kaynaklanır. Örümcek maytları, salyangozlar ve sümüklü böcekler de sıkıntı yaratabilirler ama onları ortadan kaldırması çok zor değildir.

Çiçek Açması Nasıl Sağlanır?

Bitki besini kullanmak begonyanın çiçek açmasına yardımcı olur. Ancak sıvı gübrelerin hafifçe ve sulandırılarak kullanılmaları gerekir. Gübreyi asla toprak kuruyken uygulamayın. Ölü çiçeklerin devamlı olarak koparılmaları da bitkinin en iyi halde kalmasına ve bol çiçek açmasına yardımcı olacaktır. Eğer çiçekler kahveye dönüyor veya soluyorlarsa, begonyanın çok fazla parlak güneş ışığına maruz kalıyor olabilir.