Sırt ve bel ağrıları genellikle omurilik problemlerinden kaynaklanır ve kötü duruş, sağlıksız yaşam, hareketsizlik gibi pek çok faktör, siyatik başta olmak üzere bel ve sırt problemlerine davetiye çıkartır. Ancak bu durumu tedavi etmek ve vücudumuzun arka bölgesini yeniden olması gereken hale getirmek de yoga ile mümkün oluyor. Zira yogadaki asana adı verilen duruşlar, omuriliği ve bel ile sırtı hizaya sokuyor, bu bölgelerdeki kasları çalıştırıyor ve esneklik sağlıyorlar.

Yogadaki bu temel ve faydalı hareketleri teker teker değerlendirelim.

Bhujangasana

Kobra duruşu olarak da adlandırılan bu duruş, en önemli arkaya kıvrımlı duruşlardan birisi ve fotoğrafta da görebileceğiniz gibi vücudumuzu bir kobra gibi şekillendiriyoruz. Bu duruş hem bel ve sırtı hem de karın bölgesini etkiliyor. Sırt ve bel kasları çalışıyor, omurilik esnekliği artıyor. Böylece bölgedeki ağrı ve stres de azalıyor. Ayrıca alt karındaki organlara da şekil veriyor, sindirim, üreme ve boşaltım sistemlerini uyarıyor. Metabolizmayı da düzenlediği için kilo kontrolünde kullanılabiliyor.

Ardha Matsyendrasana

Bu duruş özellikle bel ve genel olarak vücudun arka kısmı için faydalı olan duruşlar arasında. Bir diğer adı ise balık kral duruşu. Ancak hareketi yaparken sadece tek tarafa değil, diğer tarafa doğru da yapmayı unutmamalısınız.

Marjariasana

Kedi esnemesi olarak da adlandırılan bu duruşta bir kedi gibi sırtımızı kabartıyoruz. Özellikle sık sık ağrıları olanlar için rahatlatıcı bir etkisi olan bu duruş denenmeli.

Bitilasana

İnek duruşu olarak adlandırılan bu duruş, farkedebileceğiniz gibi bir ineğin duruşunu taklit ediyor ve genellikle kedi duruşundan sonra uygulanıyor.

Adho Mukha Svanasana

Bu duruş bir köpeğin öne doğru eğildinde kullandığı duruşu taklit ediyor ve faydaları nedeniyle her gün uygulanması gereken hareketler arasında yer alıyor. Henüz yogaya yeni başlayanlar bile bu hareketi yapmakta pek zorlanmayacaklar.

Trikonasana

Bir üçgeni temsil eden bu duruş, kasları esnetmek ve vücut fonksiyonlarını desteklemek için kullanılıyor. Diğer duruşların aksine dengenizi korumanız için gözlerinizi açık tutmanız gerekiyor.

Ustrasana

Bu duruş genelde deve duruşu olarak da adlandırılıyor ve orta düzey bir duruş. Arkaya esneme gerektiren bu hareket, kalp çakrasını açıyor, gücü ve esnekliği arttırıyor.

Paschimottanasana

İnsanın merkezini aktifleştiren bu duruş, yoğun bir esneme gerektiriyor ve bu nedenle oldukça fazla kasın hareketliliğini sağlıyor denilebilir.

Purvottanasana

Bu duruş yoğun ve zorlu bir duruş olarak tanımlanıyor ve temel olarak bacak kaslarından, omuzlardan ve omurilikten güç alıyor.

Halasana

Bu duruşun en önemli özelliği, zihni ve vücudu bir yenilenme için hazırlaması. Özellikle bedenin güçlendirilmesi ve şekillendirilmesi için hayli önemli. Rahatlatıcı özellikleri de mevcut ve tüm sinir sistemini sakinleştiriyor.

Pawanmuktasana

Bu duruş herkes için uygun bir duruş ve özellikle bel ağrısı için biçilmiş kaftan denilebişlir. Özellikle bağırsaklardaki ve midedeki gazın çıkarılması için imkanlar tanıyor.

Setu Bandhasana

Bu duruş bir köprü oluşturmanızı gerektiriyor ve özellikle beli, boynu, göğsü esnetiyor, gerdiriyor ve vücudun rahatlamasına imkan tanıyor.

Shalabasana

Bu duruş özellikle arkaya doğru esneme sağlaması nedeniyle tüm bel ve sırt bölgesinin şekillendirilmesinde büyük bir önem sahibi.

Vrikshasana

Herkesin bir şekilde görmüş olduğu bu duruş, bir ağacın sakin ve durgun duruşunu temsil ediyor. Diğer pek çok yoga duruşunun aksine gözlerinizi açık tutmanız gerekiyor çünkü vücut ancak bu şekilde dengede kalabiliyor.

Rajakapotasana

Güvercin duruşu olarak da bilinen bu duruş, oturarak gerçekleştiriliyor ve özellikle göğüs bölgesinin şişmesini gerektirdiği için bu adı alıyor. Gelişmiş yoga duruşları arasında sayılmaktadır.

Tadasana

Tadasana duruşu ideal bir ısınma duruşudur denilebilir. Kan akışını arttıran duruş, vücudu diğer duruşlar için hazır bir hale getiriyor. Diğer adı ise dağ duruşu.

Navasana

Bir botun duruşunu andıran bu hareket, özellikle dengeyi ve arka bölgedeki pek çok kasın çalışmasını sağlıyor. Bacaklar için de hatırı sayılır miktarda çalışma sağlıyor. Bel kısmının dümdüz durması gerektiğini unutmayın.

Dhanurasana

Temel yoga duruşlarından olan bu duruş, bir yayı temsil ediyor ve esnekliğinizi ciddi anlamda arttırma potansiyeline sahip.

Shashankasana

Bir tavşanın duruşunu taklit eden bu duruş, kolayca gerçekleştirilebilen duruşlar arasında yer alıyor. Bu nedenle yaş farketmeksizin uygulanabiliyor.

Garudasana

Pozitif duyguları uyandırması hedeflenen bu duruş, korku, ego ve endişe gibi tüm duygularınızdan arınmanız ve böylece strese karşı koyarak stres kaynaklı inflamasyonların sebep olduğu ağrılardan kurtulmanız için güzel bir fırsat.

Virabhadrasana 2

Bu duruş mistik bir savaşçının başarımlarını kutlayan bir duruştur ve bu nedenle teşekkür mahiyeti taşımaktadır. Savaşçı duruşu olarak da adlandırılmaktadır.

Ardha Pinch Mayurasana

Özellikle bel ve kalça, aynı zamanda kol kaslarını çalıştıran bu duruş, belin şekillendirilmesi için de güzel imkanlar sunmaktadır.

Baddha Konasana

Kelebek duruşu olarak da adlandırılan bu duruşta kalçalar açık haldeler ve ayaklar buluşuyorlar. Her ne kadar basit bir duruş olarak algılansa da aslında beraberinde çok sayıda faydayı getiriyor.

Matsyasana

Balık duruşu olarak tanımlanan bu duruş, suyun içindeki bir balık gibi görünmenizi sağlıyor ve bilhassa kilo almak isteyenler yoga içerisinde bu duruşu uygulayabilirler.