Besin alerjileri, bağışıklık sistemi temelli bozukluklardır ve dünya çapında çok ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkarlar. Toplumda %3-4 oranında görülen bu rahatsızlık, genelde ölüme sebep olmaz ve sadece rahatsızlık verir ancak ağır vakalarda ölüme kadar giden bir tablo görülebildiği gibi, şu anda bu alerjilere karşı kesin bir tedavi de bulunmamaktadır. Dolayısıyla bireylerin alerjiye sebep olan gıdalardan uzak durmaları gerekir. Ancak bağışıklık sistemini güçlendiren, bağırsak florasını iyileştiren ve böylece alerji semptomlarını ortadan kaldırabilen bazı faktörler de mevcut.

En Yaygın 8 Besin Alerjisi

İnek Sütü

İnek sütü alerjisi çocukların %7’sini etkiler ve yetişkinlerde bu durum giderek daha az görülür çünkü 3-4 yıl içinde süte karşı tolerans geliştirilir. Bazı süt proteinlerinin alerjik tepkilere sebep oldukalrı görülmüştür ve alerjinin sebebi de bunlardır.

Yumurta

Tavuk yumurtası alerjisi de bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yumurta alerjisi genellikle 6 aydan sonra başlar ve en çok 10. ayda görülür. Tepki genelilkle çocuğun ilk defa yumurtaya maruz kalması ile ortaya çıkar ve egzema gibi belirtiler ortaya koyar.

Soya

Soya alerjisi de çocukları etkilemektedir ve 7 yaşına gelen çocukların %50’si bu alerjiden kurtulmaktadırlar.

Buğday

Gluten ile alakalı bozukluklar arasında buğday alerjisi, çölyak hastalığı ve çölyak olmayan gluten hassasiyeti bulunmaktadır ve küresel olarak %5 oranında görülmektedir. Bu rahatsızlıkların semptomları bribirine benzer ve bu nedenle net bir tanı koymak zorlaşır. Buğday ve benzer tahıllarda bulunan proteinlere karşı gösterilen bu hassasiyet, vücutta inflamatuvar tepkilerin oluşmasına sebep olur. Bu alerji cildi, mide-bağırsakları ve solunum yollarını etkiler.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı alerjisi genelde genç yaşlarda ortaya çıkar ve ondan bir daha kurtulmak mümkün olmaz. Çok hassas kişilerde, çok az miktarlar bile alerjik reaksiyonlar oluşturur. Araştırmalar küçük yaşlarda yer fıstığına maruz kalmanın alerji gelişim riskini düşürebildiğini gösteriyorlar.

Ağaç Yemişleri

Ağaçların yemişlerinden kaynaklanan alerjiler küresel çapta artış gösteriyorlar ve dünyada %1 oranında görülüyorlar. Genelde çocukluk döneminde ortaya çıkan bu alerjiler başka yaşlarda da oluşabilirler. Fındık, ceviz, kaju ve badem gibi yemişler bunlara sebep olabiliyorlar ancak herhangi bir yemişe dair alerjinin ortaya çıkması da mümkün.

Balık

Balığa dair yaşanan alerjilerin büyük kısmı aslında balıkta bulunan toksinler ve mikroorganizmalardan, yani sağlıksız balıklardan kaynaklanır. Ülkemizde de balık zehirlenmesi sık rastlanan bir fenomen olmaktadır.

Kabuklu Deniz Canlıları

Midye ve diğer kabuklu deniz canlılarına olan alerjiler, aynı zamanda ahtapot gibi yumuşakçalardan da kaynaklanabilmektedir. Bu besinlere alerjisi olan kişileri toz mitelarına ve hamam böceğine karşı da ciddi bir alerjilerinin olması sık rastlanmaktadır.

Alerjik Reaksiyon Belirtileri

Alerjik reaksiyonlar yumuşak ve hafif bir şekilde atlatılabilecekleri gibi, anafilaksi adı verilen çok ciddi reaksiyonlara da sebep olabilirler. Anafilaksi esnasında solunum zorlaşır, kan basıncı ciddi anlamda düşer ve kalp ritmi bozulur. Sadece bir dakikalık bir alerjene maruz kalmak bile bu soruna sebep olabilir. Üstesinden gelebilmek için kesinlikle tıbbi yardım alınmalıdır ve epinephrine adlı sentetik adrenalin kullanılmaktadır.
Besin alerjisinin en yaygın belirtileri şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

• kusma
• mide krampları
• öksürme
• hırıltılı solunum
• nefes yetmezliği
• yutkunma zorluğu
• dilin şişmesi
• konuşma ve nefes zorlukları
• zayıf nabız
• sersemlik
• beyaz veya mavi renkli cilt

Pek çok semptom alerjen besin tüketildikten sonra iki saat içerisinde ortaya çıkar ancak bir dakika içerisinde bile ortaya çıkabildiği görülmüştür.
Besin Alerjisi Semptomlarını Azaltmanın 6 Yolu

GAPS Diyeti

GAPS diyetinin temel hedefi bağırsak duvarlarının tamir edilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, toksinlerden kurtulmak ve onların kana girişine engel olmaktır. Bilhassa otoimmün hastalıklarda sık kullanılmaktadır. Bunun için sindirimi zor besinler tüketilmez ve bunlar yerine besin değerleri yüksek olan gıdalar tercih edilir.

GAPS diyeti içerisinde işlenmiş gıdalardan, tahıllardan, işlenmiş şekerde, karbonhidratlardan ve patatesten, yapay kimyasal ve koruyuculardan, ayrıca günlük süt ve et ürünlerinden uzak durulur. Bunlar yerine kemik suyu, karbonhidratı az sebzeler, organik ve vahşi hayvanların etleri, sağlıklı yağlar ve probiyotik zengini gıdalar tercih edilir.

Sindirim Enzimleri

Besinlerin proteinlerinin yetersiz sindirimi alerji sebebi olabilir ve bu durum mide-bağırsak semptomlarını ortaya çıkartır. Yemeklerin yanında sindirim enzimi destekleri almak sindiriminize destek olarak alerjiden sizi kurtarabilir.

Probiyotikler

Probiyotik besin destekleri, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını iyileştirirler ve besin alerjisi gelişme riskini azaltırlar.

MSM

MSM olarak ya da metilsülfonilmetan olarak adlandırılan destek ürünü, alerji belirtilerine karşı etkili olabilmektedir. Bu madde, organik bir sültür bileşenidir ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılmaktadır ve ayrıca inflamasyonları azaltabilmekte, sağlıklı beden dokularını tamir edebilmektedir.

B5 Vitamini

B5 vitamini adrenal fonksiyonları destekler ve besin alerjisi belirtilerinin kontrol edilmesini sağlayabilir. Sağlıklı bir sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi için gereklidir.

L-Glutamin

L-Glutamin, kanda en çok bulunan amino asittir ve sızdıran bağırsakların tamirinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önem sahibidir.